Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
dieta a grupa krwi ( zaciągnięte z internetu) -
grupa krwi A


Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich – jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzących spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają, się z wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom.

Grupa krwi A: pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w dużych społecznościach.

Czynniki utraty wagi

Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na poczatku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe – kolejny czynnik spoalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysokoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy.

Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:

  • Mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych;
  • Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych;
  • Fasolka nerkowata – zaburza wydzielanie enzymów trawien(kidney) nych, spowalnia metabolizm;
  • Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
  • Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.

Żywność, która sprzyja spadku wagi:

  • Oleje roślinne – wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów;
  • Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
  • Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
  • Ananas – zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.