Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Od końca - przepis na ciasteczka i pstrąga


Zacznę od końca, czyli od dnia dzisiejszego, bo dziś powstały dwa fajne przepisy :)

Zacznę od przepisu na ciasteczka jaglane, który powstał przypadkowo, z resztek wczorajszego śniadania. Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana (najlepiej żeby nie była sypka, a dość gęsta papka) ok. 300g
  • jedno jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedna łyżka miodu gryczanego
  • 100g mieszanki studenckiej (u mnie z Pątnicy)
  • 50g płatków pszennych (miały być owsiane, ale się pomyliłam)

Piekarnik ustawiamy na termoobieg na 170st. Pieczemy 15min :) Wychodzi z takiej porcji około 15 sztuk ciastek. Są pyszne <3

Na obiad zagościł dziś u mnie świeży pstrąg tęczowy (z Lidla) przygotowany w dziś u mnie pstrąg z piekarnika w sosie porowo-miodowym. Jak zrobić:

Najpierw ryby umyłam i wyłożyłam na ręcznik papierowy. Natarłam solą himalajską z obu stron oraz w środku, posypałam słodką papryką i suszoną bazylią. Do środka ryby poszło małe jabłko pokrojone w plasterki i ser ricotta (łyżeczka na rybe). Skropiłam go oliwą i octem figowym (mam taki fajny psikacz zakupiony w Home&You). W piekarniku siedział 40min w temperaturze 220st. 

Sos: 70g pora, łyżka miodu gryczanego, 200g jogurtu naturalnego, łyżeczka oleju kokosowego. Jak zrobić? Najpierw por podsmażamy na oleju kokosowym i dodajemy miód. Kiedy wystygnie dodajemy jogurt i mieszamy. Mi smakowało bardzo :)


I odkrycie dzisiejszego dnia znalezione na jednej z grup na FB. A mianowicie FITATU LICZNIK KALORII. https://play.google.com/store/apps/detailsid=com.f... - brzmi dziwnie tym bardziej, że to apka wypuszczona przez Vitalie :D Dla mnie rewelacyjna baza produktów. Można też skanować kody kreskowe produktów! Dla mnie wielkie WOW :) Tylko martwi mnie to że wychodzi na to, że jem za mało węglowodanów... Może ktoś używa i u niego wychodzi to lepiej?


  • dola123

    dola123

    10 lutego 2016, 22:17

    Rybka wygląda fenomenalnie !!! :))

  • mmm25

    mmm25

    10 lutego 2016, 20:09

    pstrąg wygląda bajecznie

  • jamay

    jamay

    10 lutego 2016, 19:50

    Zazdroszczę Ci tej pasji do gotowania..