Dziewczyny, a wiecie może, jak zrobic taką chrupiącą cebulkę? Chyba jest skarmelizowana, ale nie jestem pewna.. Czasem dodają taką do hotdogów czy do hamburgerów, uwielbiam ją!! A nigdzie nie mogę znalezc przepisu, a jak sama próbowałam kiedys zrobic, to nie wyszło.
ja robiłam dziś z tego przepisu i wyszły super :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe7398.html jak są jeszcze ciepłe to są mięciutkie, potem twardnieją, ale mają znowu zmięknąć po ok tygodnia. Pierniczki w sam raz na święta, można (a nawet trzeba) zrobić wcześniej. Świetna zabawa, doskonały pomysł na prezent bądź ozdoby na choinkę :) A to efekty mojej pracy, oczywiście nie wszystkie, ale te udekorowane :)
Masa makowa: 1kg maku 2 kostki masła 8 jaj olejek zapachowy (np rumowy, migdałowy czy waniliowy) 3 szkl cukru
migdały, rodzynki, orzechy
Mak sparzyć, ostudzić i zmielić w maszynce. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać mixerem. Bakalie pokroić i też dodać.l Wymieszać. Gotowe. Wystarczy na taką proporcję ciasta (około 6 ciast). Smacznego