Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
gabiania1   mozesz podawac nazwy twoich przepisow ....bo jakos nie lapie .....dziekuje
Pasek wagi
dziewczyny ...gdzie ten przepis na ta szynke piecona ....na krzyz ...szukam i znalezc nie moge
Pasek wagi

Może już tutaj pojawił się taki przepis jeśli tak to przepraszam ale znalazlam go wczoraj w necie i wydaje się być bardzo interesujacy  

Ciasteczka owsiane bez mąki i jajek


ok 400g płatków owsianych (mogą być także płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, lub ich mieszanka)
200g rodzynek
ok 1/2 szkl wody
opcjonalne dodatki: banan, mus z jabłek, słonecznik, sezam, suszone morele, daktyle itp.


Płatki zmieliłam w robocie kuchennym, dodałam rodzynki, banana i wodę. Wszystko składniki dokładnie zmiksowałam (powinna powstać gęsta masa, należy patrzeć na konsystencje wlewając wodę). Masę można dosłodzić, ja nie dodałam cukru. Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekłam ok 1 godz w temperaturze ok 140-160 stopni do momentu, aż były złote i lekko wysuszone. Ciastka są słodkie i lekko winne (od rodzynek), smakują podobnie jak kupne batony zbożowe idealne na zdrową przekąskę do pracy

Myśle że niebawem go wypróbuje 


Pasek wagi

Znalazlam jeszcze przepis na ptasie mleczko w wersji LIGHT [5kcal sztuka ]

Link: http://kuchnia-na-diecie.blogspot.com/2009/07/ptasie-mleczko-5kcl-w-sztuce.html

Oraz Bezowe chmurki [8kcal sztuka]

Link: http://kuchnia-na-diecie.blogspot.com/2009/06/bezowe-chmurki-8kcl.html 

Pasek wagi
Pasztet z różnych mięs


Składniki:
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg wołowiny (rozbef, szponder)
  • 1/2 kg podgardla
  • garść suszonych grzybów
  • 30 dkg wątróbki drobiowej albo cielęcej
  • 2 cebule
  • 5 dkg masła
  • 5 jaj
  • kilka plastrów bułki paryskiej albo 1 kajzerka
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
  • liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Mięso w kawałkach obsmażyć na patelni - dobrze zrumienić, dzięki temu pasztet lepiej będzie smakował. Następnie przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać włoszczyznę, grzyby, przyprawy (bez soli i gałki muszkatołowej) i gotować, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ostudzić mięso w wywarze. Cebulę pokroić w plastry, obsmażyć na maśle, dodać pokrojone wątróbki i krótko dusić. W maślanym sosie z wątróbek i cebuli namoczyć bułkę. Wszystkie składniki (bez włoszczyzny) zemleć dwukrotnie na drobnym sitku, dodać 1/2 szklanki mięsnego wywaru, 5 jaj, 1 dużą gałkę muszkatołową startą na drobnej tarce, sól, pieprz. Ja zwykle polewam jeszcze wierzch pasztetu dodatkowo mięsnym wywarem. Masę mięsną piekę w dwóch formach keksowych, wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą, około 1 i 1.2 godziny. Podaję schłodzony, z żurawiną, sosem chrzanowym, marynowanym grzybkami.

Dziewczyny, błagam! podajcie mi przepis na jakiś pyszny i łatwy makowiec ( taki żebym go mogła zrobić z gotowej masy makowej! ) :)
masz podany przez  Anię na poprzedniej stronie . wypróbowałam , nie może nie wyjść
Kurczak po węgiersku z kluseczkami kładzionymi , ale dla nas może być z ryżem


Składniki:
  • 4 udka kurczaka przekrojone na pół i obrane ze skóry (jeśli małe, można dać więcej porcji)
  • 2-3 młode cebule
  • 2 łyżki wędzonej mielonej papryki
  • 2 łyżki słodko-pikantnej papryki węgierskiej (można mniej, jeśli ktoś się boi)
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek śmietany
  • olej lub smalec, jeśli chcemy być wierni tradycyjnej kuchni węgierskiej
Cebulę należy pokroić w grubą kostkę i króciutko podsmażyć na oleju, dodać paprykę i mieszać energicznie przez chwilę, by jej nie przypalić, dołożyć posolone udka, podlewać wodą kilkakrotnie i dusić do miękkości - około 1/2 godziny, ale to od wielkości udek zależy. Pod koniec duszenia dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (wymieszanej najpierw z kilkoma łyżkami paprykowego sosu spod udek) i dusić jeszcze przez kilka minut. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty - uzupełnić wrzątkiem i jeszcze pogotować. Podawać z kluseczkami i czerwonym winem.

Przepis na proste i szybkie kluseczki kładzione:

Składniki
:
  • mąka
  • 2 jaja
  • kefir lub maślanka, jogurt też się nadaje
  • woda
  • sól
Nie umiem podać dokładnych proporcji, bo robię to tak: w dużym garnku, kiedy mięso się jeszcze dusi, nastawiam wodę na kluski, solę ją dopiero wtedy, kiedy zacznie wrzeć. W tym czasie przygotowuję ciasto. W misce mieszam trzepaczką do sosów (!) jaja, sól, kefir ( duży chlust) wodę ( znów duży chlust) i sypię mąkę, intensywnie mieszając ciasto, aż osiągnie pożądaną przeze mnie gęstość, to znaczy da się już formować łyżką kluseczki i wrzucać do garnka, ale ciasto można jeszcze mieszać trzepaczką. Jeśli uznam, że ciasta jest zbyt mało - dodaję wody i mąki i znów mieszam; zapewniam, że nie ma żadnych grudek. Kluseczki formuję łyżką umoczoną we wrzątku i wrzucam do wody, jedną po drugiej. Kiedy uporam się z zawartością miski i ostatnie kluseczki wypłyną już na powierzchnię - odcedzam je i podaję. Można polać masłem, by się nie skleiły. Moje kluski są bardzo delikatne i puszyste, niezbyt twarde, bo takich nie lubię, ale to zależy od upodobań, można po prostu dodać więcej mąki. Polecam!

Składniki na kruche ciasto:                                         Rogaliki  makowe

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej, ale masa makowa jest dość słodka)
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny), ja wkładam do lodówki na całą noc.

Składniki na masę makową:

  • 150 g maku (mak dzień wcześniej zalać wrzącą wodą, do wchłonięcia, na drugi dzień ewentualną wodę odcedzić, zmielić dwukrotnie przez maszynkę)
  • 60 g cukru
  • pół łyżki miodu
  • bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp. (nie żałować :)
  • olejek migdałowy do smaku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżki miękkiej margaryny lub masła

Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.

Kruche rogaliki z makiem

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.

Z przepisu otrzymamy około 45 rogalików.

Smacznego :)

Seromak

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła/margaryny
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut.

Składniki na masę makową:

  • 4 i 2/3 szklanki maku
  • 1¼ szklanki cukru pudru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku

Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

Składniki na masę serową:

  • 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny)
  • 1,5 szklanki cukru pudru (daję zazwyczaj trochę mniej, wcześniej próbuję)
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka pomarańczowa - ile lubicie

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową.

Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).

Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu.

Polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami, jak lubicie.

Smacznego :)

* piekłam z połowy przepisu w kwadratowej formie o boku 24 cm

seromak