- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
14 grudnia 2009, 11:57
gabiania1 mozesz podawac nazwy twoich przepisow ....bo jakos nie lapie .....dziekuje
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
14 grudnia 2009, 11:58
dziewczyny ...gdzie ten przepis na ta szynke piecona ....na krzyz ...szukam i znalezc nie moge
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 986
14 grudnia 2009, 14:01
Może już tutaj pojawił się taki przepis jeśli tak to przepraszam ale znalazlam go wczoraj w necie i wydaje się być bardzo interesujacy
Ciasteczka owsiane bez mąki i jajek
ok 400g płatków owsianych (mogą być także płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, lub ich mieszanka)
200g rodzynek
ok 1/2 szkl wody
opcjonalne dodatki: banan, mus z jabłek, słonecznik, sezam, suszone morele, daktyle itp.
Płatki zmieliłam w robocie kuchennym, dodałam rodzynki, banana i wodę. Wszystko składniki dokładnie zmiksowałam (powinna powstać gęsta masa, należy patrzeć na konsystencje wlewając wodę). Masę można dosłodzić, ja nie dodałam cukru. Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekłam ok 1 godz w temperaturze ok 140-160 stopni do momentu, aż były złote i lekko wysuszone. Ciastka są słodkie i lekko winne (od rodzynek), smakują podobnie jak kupne batony zbożowe idealne na zdrową przekąskę do pracy
Myśle że niebawem go wypróbuje 
Edytowany przez bambino90 14 grudnia 2009, 14:00
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 986
14 grudnia 2009, 14:10
Znalazlam jeszcze przepis na ptasie mleczko w wersji LIGHT [5kcal sztuka ]
Link: http://kuchnia-na-diecie.blogspot.com/2009/07/ptasie-mleczko-5kcl-w-sztuce.html
Oraz Bezowe chmurki [8kcal sztuka]
Link: http://kuchnia-na-diecie.blogspot.com/2009/06/bezowe-chmurki-8kcl.html
Edytowany przez bambino90 14 grudnia 2009, 14:10
- Dołączył: 2008-03-11
- Miasto: kosmos
- Liczba postów: 17468
14 grudnia 2009, 16:51
Pasztet z różnych mięsSkładniki:- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg wołowiny (rozbef, szponder)
- 1/2 kg podgardla
- garść suszonych grzybów
- 30 dkg wątróbki drobiowej albo cielęcej
- 2 cebule
- 5 dkg masła
- 5 jaj
- kilka plastrów bułki paryskiej albo 1 kajzerka
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
- liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Mięso
w kawałkach obsmażyć na patelni - dobrze zrumienić, dzięki temu pasztet
lepiej będzie smakował. Następnie przełożyć do dużego garnka, zalać
wodą, dodać włoszczyznę, grzyby, przyprawy (bez soli i gałki
muszkatołowej) i gotować, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ostudzić
mięso w wywarze. Cebulę pokroić w plastry, obsmażyć na maśle, dodać
pokrojone wątróbki i krótko dusić. W maślanym sosie z wątróbek i cebuli
namoczyć bułkę. Wszystkie składniki (bez włoszczyzny) zemleć dwukrotnie
na drobnym sitku, dodać 1/2 szklanki mięsnego wywaru, 5 jaj, 1 dużą
gałkę muszkatołową startą na drobnej tarce, sól, pieprz. Ja zwykle
polewam jeszcze wierzch pasztetu dodatkowo mięsnym wywarem. Masę mięsną
piekę w dwóch formach keksowych, wysmarowanych masłem i wysypanych
bułką tartą, około 1 i 1.2 godziny. Podaję schłodzony, z żurawiną,
sosem chrzanowym, marynowanym grzybkami.
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 1389
14 grudnia 2009, 18:08
Dziewczyny, błagam! podajcie mi przepis na jakiś pyszny i łatwy makowiec ( taki żebym go mogła zrobić z gotowej masy makowej! ) :)
- Dołączył: 2008-03-11
- Miasto: kosmos
- Liczba postów: 17468
14 grudnia 2009, 18:55
masz podany przez Anię na poprzedniej stronie . wypróbowałam , nie może nie wyjść
- Dołączył: 2008-03-11
- Miasto: kosmos
- Liczba postów: 17468
14 grudnia 2009, 18:57
Kurczak po węgiersku z kluseczkami kładzionymi , ale dla nas może być z ryżem
Składniki:- 4 udka kurczaka przekrojone na pół i obrane ze skóry (jeśli małe, można dać więcej porcji)
- 2-3 młode cebule
- 2 łyżki wędzonej mielonej papryki
- 2 łyżki słodko-pikantnej papryki węgierskiej (można mniej, jeśli ktoś się boi)
- sól, pieprz
- kilka łyżek śmietany
- olej lub smalec, jeśli chcemy być wierni tradycyjnej kuchni węgierskiej
Cebulę należy pokroić w grubą kostkę
i
króciutko podsmażyć na oleju, dodać paprykę i mieszać energicznie przez
chwilę, by jej nie przypalić, dołożyć posolone udka, podlewać wodą
kilkakrotnie i dusić do miękkości - około 1/2 godziny, ale to od
wielkości udek zależy. Pod koniec duszenia dodać 2-3 łyżki kwaśnej
śmietany (wymieszanej najpierw z kilkoma łyżkami paprykowego sosu spod
udek) i dusić jeszcze przez kilka minut. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty
- uzupełnić wrzątkiem i jeszcze pogotować. Podawać z kluseczkami i
czerwonym winem.
Przepis na proste i szybkie kluseczki kładzione:
Składniki:
- mąka
- 2 jaja
- kefir lub maślanka, jogurt też się nadaje
- woda
- sól
Nie
umiem podać dokładnych proporcji, bo robię to tak: w dużym garnku,
kiedy mięso się jeszcze dusi, nastawiam wodę na kluski, solę ją dopiero
wtedy, kiedy zacznie wrzeć. W tym czasie przygotowuję ciasto. W misce
mieszam trzepaczką do sosów (!) jaja, sól, kefir ( duży chlust) wodę (
znów duży chlust) i sypię mąkę, intensywnie mieszając ciasto, aż
osiągnie pożądaną przeze mnie gęstość, to znaczy da się już formować
łyżką kluseczki i wrzucać do garnka, ale ciasto można jeszcze mieszać
trzepaczką. Jeśli uznam, że ciasta jest zbyt mało - dodaję wody i mąki
i znów mieszam; zapewniam, że nie ma żadnych grudek. Kluseczki formuję
łyżką umoczoną we wrzątku i wrzucam do wody, jedną po drugiej. Kiedy
uporam się z zawartością miski i ostatnie kluseczki wypłyną już na
powierzchnię - odcedzam je i podaję. Można polać masłem, by się nie
skleiły. Moje kluski są bardzo delikatne i puszyste, niezbyt twarde, bo
takich nie lubię, ale to zależy od upodobań, można po prostu dodać
więcej mąki. Polecam!
- Dołączył: 2008-03-11
- Miasto: kosmos
- Liczba postów: 17468
14 grudnia 2009, 19:24
Składniki na kruche ciasto: Rogaliki makowe
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej, ale masa makowa jest dość słodka)
- szczypta soli
Wszystkie
składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało,
włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny), ja wkładam do
lodówki na całą noc.
Składniki na masę makową:
- 150
g maku (mak dzień wcześniej zalać wrzącą wodą, do wchłonięcia, na drugi
dzień ewentualną wodę odcedzić, zmielić dwukrotnie przez maszynkę)
- 60 g cukru
- pół łyżki miodu
- bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp. (nie żałować :)
- olejek migdałowy do smaku
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżki miękkiej margaryny lub masła
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Ciasto
wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować
(podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza
wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy
nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować
rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego
ciasta.
Rogaliki
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut
w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.
Z przepisu otrzymamy około 45 rogalików.
Smacznego :)
- Dołączył: 2008-03-11
- Miasto: kosmos
- Liczba postów: 17468
14 grudnia 2009, 22:29
SeromakSkładniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła/margaryny
- 1 żółtko
Wszystkie
składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę
czasu. Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o
wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Ponakłuwać, podpiec w
temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut.
Składniki na masę makową:
- 4 i 2/3 szklanki maku
- 1¼ szklanki cukru pudru
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 2 łyżki bułki tartej
- olejek migdałowy do smaku
Mak
sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać
bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i
wymieszać z masą makową.
Składniki na masę serową:
- 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny)
- 1,5 szklanki cukru pudru (daję zazwyczaj trochę mniej, wcześniej próbuję)
- 150 g miękkiego masła
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka pomarańczowa - ile lubicie
Miękkie
masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej
ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec
wmieszać do masy serowej.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową.
Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).
Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu.
Polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami, jak lubicie.
Smacznego :)
* piekłam z połowy przepisu w kwadratowej formie o boku 24 cm
