- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 986
15 grudnia 2009, 21:15
Znalazłam przepis na ciasto jogurtowe co o nim myślicie ? Nie wydaje się jakąs straszną bombą kaloryczną prawda? Pytam bo musze przyznać że zdjęcia ciasta wyglądają bardzo apetycznie 
"3 jajka
1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g)
1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek)
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego
Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy.
Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne.
Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.
Ciasto jest puszyste, wilgotne i miękkie. "
[przepis z forum cincin]
- Dołączył: 2008-11-13
- Miasto: Skiereszewo
- Liczba postów: 6780
17 grudnia 2009, 09:59
Śledzie/ryby w occie
3 szkl.wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżki soli
pół lub więcej szkl. octu
3 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
3 cebule pokrojone
Zagotować wszystko, pod koniec gotowania dodać cebulę, odstawić do wystygnięcie.
Zimna zalewą zalać ryby. Wystarczy na ponad 1 kg śledzi lub innych , opieczonych wcześniej ryb np.karpia, leszcza...Można długo w lodówce trzymać.
- Dołączył: 2008-11-13
- Miasto: Skiereszewo
- Liczba postów: 6780
17 grudnia 2009, 10:03
Śledzie w oleju
6 łyżek oleju
2 łyżka octu
4 ziarna ziela angielskiego zmielonego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
2 cebule pokrojone
Wszystko zagotować, na koniec wrzucić cebulę, wystudzić, zimnym zalać śledzie.
- Dołączył: 2008-11-13
- Miasto: Skiereszewo
- Liczba postów: 6780
17 grudnia 2009, 10:11
Farsz do pierogów
20 dkg grzybów - prawdziwki, podgrzybki - namoczyć na noc w mleku
1 kg kapusty kwaszonej
2 cebule
0.5 kostki masła
olej
mleko tłuste
Namoczone grzyby zmielić w maszynce, smażyć na łyżce oliwy ok 40 min. podczas smażenia dodawać po trochu masło i ok 1/2 szkl. zalewy z moczenia grzybów oraz pokrojoną drobno cebulę. Kapustę ugotować, zmielić, połączyć z przesmażonymi i doprawionymi solą i pieprzem (dużo) grzybami i nadziewać pierogi.
Można dodać bułkę namoczoną razem z grzybami i zmieloną.
- Dołączył: 2008-11-16
- Miasto: Wioseczka
- Liczba postów: 8092
18 grudnia 2009, 16:12
Bogusia super przepisy dzięki!!!!