Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
pełna miseczka energetycznej surówki na śniadanie, wszystko właściwie dzięki odrobinie curry i chili:D
kcal: ok.30kcal w podanych ilościach, jasne, że można zwiększyć np. dwa razy i potraktować jako dodatek do śniadania, bo to znikoma ilość kalorii.
z jogurtem naturalnym np. danone bez cukrów 135g - ok.115kcal

10g sałaty
30g kapusty włoskiej
20g kapusty pekińskiej
20g ogóreka
20g pomidora
20g papryki czerwonej
10g pora
łyżeczka otrębów pszennych, prażonych
+chili i curry
jak ktoś się uprze to można i jogurt naturalny wlać:)

właściwie ja liście sałaty i kapusty porwałam (dzięki czemu miała bardziej dziki wygląd:D) resztę warzyw pokroiłam, doprawiłam i wymieszałam. naprawdę można się najeść:)
Pasek wagi
Kaszka manna na mleku :)
1 szkl. mleka
3 płaskie łyzki kaszki
1 łyżeczka cukru do posypania po wierzchu
cynamon
PORCJA - 250 kcl


Eklerki z parówek wyśmienite wg Różyczki

Składniki Przepis
8 długich odtłuszczonych parówek
Ciasto
2 jajka
5 czubatych łyżek mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej wg uznania
1 średnia cebula
6 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
olej do smażenia
Cebulę obrać,pokroić w drobniutką kosteczkę,włożyć do większej salaterki,posolić.
Dodać jajka,mąkę,paprykę i jogurt,dobrze wymieszać (ciasto ma być dosyć gęste)
Parówki zdjąć z osłonek,ponacinać z każdej strony na 4,środek zostawić nie przecięty.
Każdą parówkę maczać w cieście,tak żeby cała była dobrze zamoczona w cieście.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju,na wolnym ogniu,na złoty kolor
Smacznegoparówki smakują wyśmienicie, cebula daje fajny smak.
Podawać z surówką lub ketchupem.

Szarlotka z twarogowym ciastem


blaszka 22x35cm lub nieco mniejsza

300g mąki
200g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g zimnego masła pokrojonego w kostkę
250g tłustego 30% twarogu
2 jajka
1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w plastry
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne)

Do dużego malaksera wsypujemy mąki, cukier i proszek do pieczenia. Robimy klika pulsów malakserem, żeby składniki się dobrze wymieszały. Teraz dodajemy masło, znowu kilka razy pulsujemy, aż ciasto przybierze formę kruszonki. Dodajemy pokruszony ser i znowu włączamy na krótko malakser. Na koniec dodajemy jajka i jeszcze moment miksujemy do połączenia składników.

Ciasto jest bardzo miękkie, w żadnym razie nie daje się wałkować. Wstawiamy je do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodzi obieramy jabłka, usuwamy im gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem cytrynowym. Jeśli są bardzo kwaśne można dodać 1 łyżkę cukru.

Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą część ciasta wykładamy na wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę (lub wyłożoną papierem do pieczenia) i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Ja układam gęsto małe kopczyki ciasta łyżeczką i potem rozsmarowuję tą samą łyżeczką moczoną w zimnej wodzie lub pomagam sobie zwilżonymi dłońmi. Teraz nakładamy na ciasto jabłka, a następnie rozsmarowujemy tą samą techniką drugą część ciasta na wierzchu owoców. Tutaj nie musimy być bardzo staranni, jeśli gdzieniegdzie będą nam prześwitywać jabłka to nic nie szkodzi, w czasie pieczenia ciasto urośnie i to się wyrówna.

Pieczemy szarlotkę przez ok. 40 min, aż ciasto na wierzchu ładnie się zezłoci. Przed podaniem można ewentualnie posypać je cukrem pudrem.

Sznycle z karkówki z serem Mascarpone

Zdjęcie - Sznycle z karkówki z serem Mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki:
4 sznycle z karkówki
250 g sera mascarpone
1 cebula
2 kwaśne jabłka
200 g pieczarek
2 pomidory
olej lub oliwa
1 łyżka suszonego estragonu lub tymianku
pół szklanki wywaru (może być z kostki)
pieprz
sól

sposób przygotowania:
Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy karkówkę z obu stron na rumiano. Następnie dolewamy wywar i dusimy karkówkę pod przykryciem około 30 minut. Cebulę i jabłka drobno siekamy. Szklimy na patelni cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem kilka minut. Gdy całość się lekko przyrumieni dodajemy powstały farsz do karkówki. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojone na plastry pieczarki, gdy puszczą sok dodajemy ser mascarpone, posiekane pomidorki (wcześniej je sparzamy i zdejmujemy skórkę) i przyprawy. Delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Wykładamy na talerze karkówkę. Na każdy sznycel nakładamy farsz cebulowo-jabłkowy i polewamy sosem z mascarpone. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Autor: Maciej Kuroń

Kuleczki ziemniaczane

Kilka dni temu Ilka 86 wyznaczyła mnie do poprowadzenia następnej edycji Kulinarnego łańcuszka . Wybrała dla mnie dwa proste i bardzo fajne przepisy. Szczerze mówiąc skorzystałabym z obu, gdyby nie fakt, że święta, tuż, tuż. Po namyśle zrobiłam tylko kuleczki, które okazały się nie tylko łatwe do zrobienia, ale również pyszne. Mięciutkie wnętrze i chrupiąca otoczka, tak mozna opisać te kuleczki. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i surówki. Idealne na zwykły, jak i świąteczny obiad. Polecam!

Zdjęcie - Kuleczki  ziemniaczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 jajka

2 łyżki maki ziemniaczanej

1 szklanka mąki pszennej

sól, pieprz

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

 

Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać resztę składników. Formować małe kuleczki, a następnie panierować je w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu.

Smacznego:-)

Przepis Pasztetowej na pizzę z chleba


składniki: 

ze dwie kromki czerstwiejącego chleba,

jakakolwiek wędlinka pokrojona na plasterki,

ser żółty pokrojony na plastry, lub starty na tarce,

ze 3 jajka - ja robie na dużej patelni więc uzywam jak na dwie nastoletnie gęby :)))))

 

akurat dziś użyłam wędliny typu: jakas konserwowa szynka i biała kiełbaska grilowa :)))))

wszystkie składniki kroje zanim wrzuce na chlebek, bo.....potem to nie ma czasu na krojenie, trzeba kłasc szybko żeby się chleb nie zjarał :))))

 

na patelni rozgrzewam troszke oliwy

kłade na niej 2 kromki chleba i obsmażam z jednej storny

 

Od tego moementu zaczyna sie walka z czasem, poniewż nie daję tej oliwy duzo, ,żeby chleb bardzo nie nasiakał

musze wszystko szybko poukładać w ODPOWIEDNIEJ kolejności  żeby spód sie nie przypalił :)))))

jak kromki sa juz z jednej strony przyrumienione  i obrócone  tym rumieniem do góry to ..........

 

układam szybko wędlinke na kromkach... zostawiając pusta linie na środku między kromkami - potem sie lepiej przecina plastikowym nożem na pół... - chyba że ktoś zje całą...:) to nie ma znaczenia jak sie kładzie  :))))

 

potem na szybko leję rozbełtane jajka, juz posolone w miseczce z dodatkiem  pieprzu kolorowego zmielonego :)))), na te kromki

 

 

okręznymi ruchami rozlewam jajko po całej powierzchni zapiekanki żeby było równomiernie wszystko pokryte i zanurzone w jaju..

 

teraz NAJWAŻNIEJSZA  CZYNNOŚĆ !!!

 

czubkiem noża delikatnie podważam jednka kromke i manewrując patelnią wlewam pod nia nadmiar jajka - to ważne żeby spód chleba sie nie zjarał i żeby wszystko było obtoczone jajkiem

 

to samo robię z druga kromką...

potem juz na spokojnie zmniejszam ogień .....spód jest zabezpieczony i sobie powoli pyka na małym palniku..:)))

gdyby się zdarzyło że gdzies jeszcze będzie długo plątać sie nie ścięte jajo....znów podważyc nożem brzeg zapiekanki i wlac nadmiar jajka pod spód chleba....- to wszystko łatwe , trzeba tylko nauczyc sie dobrze manewrowac patelnia i uważać żeby nie uciekło z patelni :))) teflonowe sa śliskie :)))))

 

posypuje z wierzchu suchymi ziołami- bazylia i oregano....ale tak delikatnie... chłopcy nie lubia suszonego zielska ...

jak ktoś chce może teraz dołozyc cieniutko pokrojona papryke lub ogórek konserw. lub pieczarki :)))- ale wszystko musi byc cieniutko pokrojone, żeby zdazyło sie podgrzać..

 

obkładam na wierzchu plastrami zółtego sera

 

przykrywam pokrywką i niech sobie pyka z 5-10 minut ( trzeba obserwować)...zależy od ilości  produktów ,  grubości, wazne żeby ser się rozpuscił i żeby jajka się ładnie ścięły i nie przypaliły na spodzie.....

 

kiedy ser juz jest rozpuszczony i oblepia całośc pod spodem ..mozna sciągać z patelni - w całości,

ja przekrajam na pół bo to wersja dla nieletnich

 

 

od spodu patrząc na dośc solidnej warstwie jajka lezy kromka chleba obłozona wędlinka i serem

 

spód zapiekanki to zrumienione jajko ....trudno jest ta "pizzę" przypalic :)))), chociaz zdarzyło mi sie parę razy :))))))

 

 

mała kryzysowa porcja ale całkiem syta i doskonale sie sprawdza jako taki szybki ciepły posiłek na już.... całosc w  krojeniem zajmuje jakies 20 minut....

 

można dodać keczup - u mnie lubia i dodają...

 

 

smacznego :)))))))))))))))))))

 



Pasek wagi
no tak. pizza.  szybka i prosta. czas sprobowac!
PĄCZKI
Bardzo ważną rzeczą przy robieniu paczkow i wogóle jakiegokolwiek drożdżowego ciasta jest to by skladniki doń użyte były ciepłe tzn. przynajmniej pokojową temp. mialy
Nie mogą być z kolei za gorące gdyż juz temp w ok. 50 stopni zabija drożdże na śmierć;) no i za skarby świata nie urośnie :((((

Do dużej miski dajemy :
5dkg drożdży
1 lyżkę cukru
3-4 łyżki letniej wody i tyle mąki aby po wymieszaniu przypominało konsystencją gęstą smietanę
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośniecia
          *******************************************
w czasie jak zaczyn będzie podwajał swoją objętość my robimy to :
roztapiamy 10 dkg masła

ucieramy 6 zółtek z poł szkl cukru

            *****************************
podgrzewamy 1 szkl mleka
przygotowujemy 0.5 kg mąki
1 kieliszek spirytusu
                      *******************
jak nasz zaczyn wygląda mniej więcej tak


Wsypujemy makę , wlewamy mleko , ubite żóltka , spirytus , szczyptę soli , a nawet dwie szczypty
i łączymy wszystko łyżką
Jak się mam w miare polączy to wlewamy roztopiony tłuszcz (ma być cieply , ale tak jak mowilam nie gorący)


Teraz czas rączki pobrudzić trochę ...
Ja wbrew zasadzie że ciasto należy wyrabiac az jakoś tam "od ręki odstaje" wyrabiam je krótko i tylko na tyle by udalo się z niego uformować kulę , zazwyczaj trzeba jeszcze trochę mąki w trakcie wyrabiania dosypać żeby nie bylo za rzadkie , ale to juz tak na tzw. "oko"

                     ******************************
Przykrywamy ściereczką i przenosimy w ok. kaloryfera najlepiej i czekamy az podwoi swoją objętość
                **************************************
Wyjmujemy stolnicę i posypujemy obficie mąką
a następnie wylewamy na nią wyrosnięte ciasto , posypujemy po wierzchu lekusienko mąką (na tyle by nam się walek nie lepił i rozwałkujemy na gr. 2cm

        ********************************
Teraz bierzemy szklankę , lub tak jak ja filizankę (BASIA wybacz ) o średnicy ok 10 cm (moja 9.5)
wycinamy kólka i nakladamy nadzienie (ja nutellę własnej roboty)

         *******************************
bierzemy kółko w łapkę i sklejamy brzegi (dokładnie ! ) i wydładzamy miejsce sklejenia

                ***********************

                       ********************
Ukladamy na posypanej mąką tacce lub deseczce miejscem klejenia do spodu, przykrywamy sciereczką i zaś czekamy jak nam podrosną


           *************************
Rozgrzewamy w tym czasie olej (180 stopni ) ja piekę we frytkownicy (koszyk wyjmuję )
Jak nasze paczusie trochę podrosną to wrzucamy na olej zamykam frytkownice i po 7-8 minutach

                     ***************************
obracam na drugą stronę i juz bez zamykania dopiekam kolejne kilka minut

                 **************************
I po upieczeniu :))))))

              ********************
a tutaj juz przygotowane do podróży ;))))

smacznego !!!

ps. wyjmujemy na talerz wyłożony kilku warstwami recznika papierowego
Przepis na pyszny gulasz:
-duza poledwiczka wieprzowa wczesniej upieczona w folii z dodatkiem czonsku rozmarynu i czerwonego wina
-pol marchewki
-1/4 czerwonej papryki
-pol czerwonej cebuli
-koncentrat pomidorowy
-curry
-slodka papryka
-pol szklanki czerwonego wina
Wszystkie skladniki kroimy w plastry, mieso dosc cienko. dodajemy przyprawy, lyzke koncentratu i wino. Calosc gotujemy ok godzine pod przykryciem na malym ogniu. Podajemy na kaszy kus-kus, lub z makaronem razowym!
Smacznego