- Dołączył: 2011-06-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1640
1 lipca 2011, 18:53
Znacie jakieś przepisy na pyszna a zarazem dietetyczna fasolke szparagowa??:) z czym ja jesc itp? Bardzo bym byla wdzieczna za ciekawe przepisy :)
1 lipca 2011, 18:57
Ja zawsze ją jem z bułką tartą zasmażoną z masełkiem i jestem od niej wręcz uzależniona. :-D
- Dołączył: 2011-06-10
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 958
1 lipca 2011, 18:57
Ja jem zazwyczaj samą bo jest dobra sama w sobie , albo standardowo z bułka tartą mniam :D I nigdy u nikogo nie widziałam inaczej zrobionej , więc też chętnie poznam jakieś przepisy ;)
- Dołączył: 2011-06-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1640
1 lipca 2011, 18:58
Wlasnie ja tez tylko z bulka i ciekawi mnie czy ktos je inaczej. No bo niestety bulka z maselkiem to raczej kaloryczny dodatek ;/
- Dołączył: 2009-08-17
- Miasto: Lubiana
- Liczba postów: 476
1 lipca 2011, 19:02
mozna ja zrobic tak jak sie robi marchewke z groszkiem czyli zagęszcza sie maka + śmietana przyprawy ... ale dietetyczne to to nie jest
fasolka nalezy do roslin bobowatych typu groszek ,bób czyli mącznych nie za bardzo dietetycznych wiec jak ja juz jesc to sama
Edytowany przez dzesi 1 lipca 2011, 19:02
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
1 lipca 2011, 19:05
ja lubię fasolkę z tymiankiem :)
- Dołączył: 2011-04-27
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 102
1 lipca 2011, 19:10
100 g fasoli szparagowej świeżej (27 kcal)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (44 kcal)
1 cebula (30 kcal)
2 ząbki czosnku (21 kcal)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (50 kcal)
1 jajko (84 kcal)
koperek 1 łyżka (1 kcal)
Fasolę ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę,
dodać posiekaną cebulę uprzednio i zmiażdżony czosnek, smażyć na złoty
kolor.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy.
Suchą fasolkę dodać do podsmażonej cebuli i koncentratu, wymieszać,
chwilę razem podgrzewać, aż fasolka będzie gorąca (ok. 3 min).
Na koniec wbić do fasolki surowe jajko, wymieszać wszystko, podgrzać, aż
jajko się zetnie.
Do całości dodać
posiekanego koperku. Podawać jako samodzielną potrawę. RAZEM:
257 kcal
- Dołączył: 2011-06-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1640
1 lipca 2011, 19:17
ooo bardzo ciekawy przepis :))
- Dołączył: 2010-05-12
- Miasto: Między Niebem A Ziemią
- Liczba postów: 4746
1 lipca 2011, 19:18
ale przeciez jak dasz lyzke oleju i lyzke bulki tartej to sie nic nie stanie!:)olej lub oliwa jest zdrowa,a bulka tarta hmmm mozesz zrobic tak jak ja - ususzylam 3 kromki chleba orkiszowego i starlam na tarce na tych drobniutkich oczkach i mam bułke tarta orkiszowa,wiec jest zdrowa:)
Nawet jak zjesz 400gr fasolki,(108kcal)do tego lyzka oleju(90kcal),lyzka bułki(26kcal)to przeciez to zadna zbrodnia i zamach na diete!:)
Nie dajmy sie zwariowac!!
Edytowany przez ..justine.. 1 lipca 2011, 19:19
2 lipca 2011, 12:07
Ja jem z sosem sojowym :D