Temat: Lody bez laktozy?

Otoz odkąd pamietam moj dziadek robił lody.

Przepis: 7 jajek, szklanka cukru, cukier wanilinowy i litr mleka. 

Przychodzę z pytaniem czy ten litr mleka można zastąpić mlekiem sojowym lub innym bez laktozy? Chodzi mi o przeliczanie proporcji no i czy wszystko sie uda z mlekiem np sojowym. 

jasne ze mozesz, kazde roslinne sie nada (chociaz ryzowe jest znacznie bardziej wodniste). Sojowe albo kokosowe bym dała (kokosowe nie takie z puszki tylko z kartonu)

btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D

Malineczka94 napisał(a):

btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D

I ja tez :)

Pasek wagi

Malineczka94 napisał(a):

btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D[/quote

Przepis jest banalnie prosty.

Gotujemy litr mleka, dodajemy do niego cukier wanilinowy jak jest juz gorące.

W miedzy czasie ubijamy 7 żółtek z cukrem jak na kogel mogel. Jak mleko sie zagotuje dodajemy je do ubitych żółtek z cukrem(stopniowo). Następnie czekamy aż całe to cudo ostygnie. Wlewamy chłodna masę do pojemników i mrozimy. Lody gotowe.

wannabepretty napisał(a):

Malineczka94 napisał(a):

btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D[/quotePrzepis jest banalnie prosty.Gotujemy litr mleka, dodajemy do niego cukier wanilinowy jak jest juz gorące.W miedzy czasie ubijamy 7 żółtek z cukrem jak na kogel mogel. Jak mleko sie zagotuje dodajemy je do ubitych żółtek z cukrem(stopniowo). Następnie czekamy aż całe to cudo ostygnie. Wlewamy chłodna masę do pojemników i mrozimy. Lody gotowe.

Dziękuję :)

A trzeba co jakiś czas jak się wkłada do zamrażalki mieszać, żeby nie było jednej wielkiej bryły lodu?

wannabepretty napisał(a):

Malineczka94 napisał(a):

btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D[/quotePrzepis jest banalnie prosty.Gotujemy litr mleka, dodajemy do niego cukier wanilinowy jak jest juz gorące.W miedzy czasie ubijamy 7 żółtek z cukrem jak na kogel mogel. Jak mleko sie zagotuje dodajemy je do ubitych żółtek z cukrem(stopniowo). Następnie czekamy aż całe to cudo ostygnie. Wlewamy chłodna masę do pojemników i mrozimy. Lody gotowe.

Dziękuję :)

A trzeba co jakiś czas jak się wkłada do zamrażalki mieszać, żeby nie było jednej wielkiej bryły lodu?

Dziekuje, ja tez skorzystam -) 

nie ma za co dziewczyny, są mega pyszne. Dajcie znac jak wam smakują :)

ja nie mieszam :) i one są takie bardziej do skrobania :) a jak sobie łyżka juz naskrobiesz to nie są takie lodowate :)