7 kwietnia 2016, 13:21
Otoz odkąd pamietam moj dziadek robił lody.
Przepis: 7 jajek, szklanka cukru, cukier wanilinowy i litr mleka.
Przychodzę z pytaniem czy ten litr mleka można zastąpić mlekiem sojowym lub innym bez laktozy? Chodzi mi o przeliczanie proporcji no i czy wszystko sie uda z mlekiem np sojowym.
7 kwietnia 2016, 13:32
jasne ze mozesz, kazde roslinne sie nada (chociaz ryzowe jest znacznie bardziej wodniste). Sojowe albo kokosowe bym dała (kokosowe nie takie z puszki tylko z kartonu)
7 kwietnia 2016, 13:41
btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D
7 kwietnia 2016, 13:58
btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D
I ja tez :)
7 kwietnia 2016, 19:19
btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D[/quotePrzepis jest banalnie prosty.
Gotujemy litr mleka, dodajemy do niego cukier wanilinowy jak jest juz gorące.
W miedzy czasie ubijamy 7 żółtek z cukrem jak na kogel mogel. Jak mleko sie zagotuje dodajemy je do ubitych żółtek z cukrem(stopniowo). Następnie czekamy aż całe to cudo ostygnie. Wlewamy chłodna masę do pojemników i mrozimy. Lody gotowe.
7 kwietnia 2016, 19:23
btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D[/quotePrzepis jest banalnie prosty.Gotujemy litr mleka, dodajemy do niego cukier wanilinowy jak jest juz gorące.W miedzy czasie ubijamy 7 żółtek z cukrem jak na kogel mogel. Jak mleko sie zagotuje dodajemy je do ubitych żółtek z cukrem(stopniowo). Następnie czekamy aż całe to cudo ostygnie. Wlewamy chłodna masę do pojemników i mrozimy. Lody gotowe.Dziękuję :)
A trzeba co jakiś czas jak się wkłada do zamrażalki mieszać, żeby nie było jednej wielkiej bryły lodu?
7 kwietnia 2016, 19:23
btw. mogłabyś podać przepis na te lody? :D Bo składniki podałaś, to sama bym chętnie zrobiła :D[/quotePrzepis jest banalnie prosty.Gotujemy litr mleka, dodajemy do niego cukier wanilinowy jak jest juz gorące.W miedzy czasie ubijamy 7 żółtek z cukrem jak na kogel mogel. Jak mleko sie zagotuje dodajemy je do ubitych żółtek z cukrem(stopniowo). Następnie czekamy aż całe to cudo ostygnie. Wlewamy chłodna masę do pojemników i mrozimy. Lody gotowe.Dziękuję :)
A trzeba co jakiś czas jak się wkłada do zamrażalki mieszać, żeby nie było jednej wielkiej bryły lodu?
7 kwietnia 2016, 19:25
Dziekuje, ja tez skorzystam -)