Temat: Krem do tortu

Witajcie :)

Chciałabym zrobić bratu na urodziny tort. Byłby on w kształcie boiska z herbem FCB, który pokryłabym masą cukrową. I tu zwracam się o pomoc, ponieważ nie mam pojęcia jakiego kremu użyć :/ Nie chce żeby tort był zbyt słodki i mdły, bo już sama masa będzie dość słodka. Brat lubi gorzką czekoladę, truskawki, banany, orzechy, mak (makowce wręcz uwielbia) i wiśnie. Da się coś wykombinować? :D

Mieszasz łyżką kakao z mascarpone, potem ubijasz śmietanę z cukrem czy czym tam chcesz :P pod koniec ubijania dodajesz i miksujesz mascarpone z kakao

Ja robie bita smietane z mascarpone - tu sama decydujesz ile cukru dodac. Czesto robilam wczesniej mase budyniowa. Ugotowany chlodny budyn zmiksowany z maslem/margaryna.

Pasek wagi

Zrób masę czekoladową :) 100g czekolady gorzkiej i 100g mlecznej połam na kawałki. 500ml śmietanki 36% podgrzej (nie zagotuj!), zdejmij z gazu i wrzuć do środka czekoladę. Dodaj szczyptę soli. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Włóż na noc do lodówki. Przełóż do misy miksera razem z 250g mascarpone i zmiksuj do uzyskania gęstego kremu. Ewentualnie możesz dosłodzić. Do tego zrób frużelinę wiśniową. Warstwy tortu: biszkopt, frużelina, masa itp. :) 

Pamietaj, ze pod masa cukrowa nie moze byc krem na bazie smietany/ mleka tylko maslany. Inaczej masa zacznie reagowac i bedzie to brzydko wygladac i sie rozleci. 

Masa cukrowa jest sama w sobie przerazliwie slodka. Torty wygladaja bombowo- sama synowi zrobilam w ksztalcie wozu strazackiego, ale z ta masa byl nie do zjedzenia, wszyscy ja zostawili, a ciasto zjedli. 

Tu w trakcie prac, potem doszly jeszcze kola z oreo i jakeis tam detale

Moze pomysl, zeby pokryc tort normalnie kremem, a na wierzch kupic specjalny oplatek z odpowiednim logo? W internetach mozesz zamowic wszystko co Ci sie tylko wymarzy na takiim oplatku. Ewentualnie te mase cukrowa bardzo ale to bardzo cienko rozwalkuj (co nie jest latwe uprzedzam, bo lubi sie drzec przy przenoszeniu)

Do tego ja akurat uwielbiam jak slodki smak tortu jest przelamany dzemem z czarnej porzeczki albo wisniami. Bardzo rownowaza smak i tort nie jest mulacy.

ha... z tego co wiem wszystkie kremy ze śmietana odpadaja juz na samym poczatku, bo jesli potem na to nalozyc mase cukrowa, to sie ta rozpusci... z kremem nie pomoge niestety. Czesto pod mase cukrowa uzywaja krem maslany, sprawdz jak to sie robi i moze jakos zmodyfikuj o ten mak? Wisnie jak juz to chyba jakos pociete/przemielone, bo tak to tez moze nie wspolgrac z ta masa cukrowa :/ 

Ta masa cukrowa w gruncie rzeczy niby fajnie wyglada, ale jest wyjatkowo "kaprysna" i wymagajaca. 

Moze zamiast tej masy cukrowej kup barwnik i zrob zielona mase na wierzch jako to boisko?

Pasek wagi

Ja polecam krem budyniowo-maslany

Pasek wagi

I właśnie, nie zapomnij że pod masą cukrową musi być koniecznie masa maślana! 

I właśnie, nie zapomnij że pod masą cukrową musi być koniecznie masa maślana! 

Jako krem do tortów najlepsza dla mnie bita śmietana z mascarpone, cukru dodaj według uznania. Jest delikatna i kremowa :) Możesz też zrobić krem na bazie masła i budyniu albo krem czekoladowy na bazie czekolady i śmietanki :)