12 czerwca 2016, 11:40
Nie znoszę kremów na maśle, zawsze używam śmietana+mascarpone+dowolne dodatki. A jeszcze bardziej polecam Ci krem jogurtowy. Jest lekki, przesmaczny i idealnie kremowy! 700g jogurtu greckiego, 300g czekolady białej lub 150g mlecznej i 150g gorzkiej, 250g mascarpone, 4 łyżeczki żelatyny. Żelatynę zalać wodą lekko ponad jej poziom i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić i lekko przestudzić. Jogurt i mascarpone zmiksować do połączenia się składników i lekkiego napuszenia. Żelatynę podgrzać nie dopuszczając do jej zagotowania. Lekko ostudzić. Do masy jogurtowej dodać czekoladę i zmiksować. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy, dokładnie wymieszać i przelać do reszty masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Schować do lodówki do czasu aż lekko zgęstnieje. To wszystko :)
12 czerwca 2016, 11:49
Nie znoszę kremów na maśle, zawsze używam śmietana+mascarpone+dowolne dodatki. A jeszcze bardziej polecam Ci krem jogurtowy. Jest lekki, przesmaczny i idealnie kremowy! 700g jogurtu greckiego, 300g czekolady białej lub 150g mlecznej i 150g gorzkiej, 250g mascarpone, 4 łyżeczki żelatyny. Żelatynę zalać wodą lekko ponad jej poziom i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić i lekko przestudzić. Jogurt i mascarpone zmiksować do połączenia się składników i lekkiego napuszenia. Żelatynę podgrzać nie dopuszczając do jej zagotowania. Lekko ostudzić. Do masy jogurtowej dodać czekoladę i zmiksować. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy, dokładnie wymieszać i przelać do reszty masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Schować do lodówki do czasu aż lekko zgęstnieje. To wszystko :)
Czy mascarpone można zamienić na serek śmietankowy Piątnica, bo budżet jest trochę ograniczony ;-/ ?
12 czerwca 2016, 11:49
http://www.gruszkazfartuszka.pl/tort-smietanowy-z-biala-czekolada-i-malinami/
polecam, robiłam też z gorzką czekoladą i był pyszny, zamiast śmietanfix można użyć żelatyny albo dodać więcej czekolady
Edytowany przez MilKot 12 czerwca 2016, 11:52
12 czerwca 2016, 11:53
Ja sama robię budyń:
500 ml mleka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy (niekoniecznie)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Część mleka odlać wymieszać z mąkami tak by powstała jednolita masa, Resztę mleka zagotować z cukrami, na gotujace sie mleko wlać wcześniej przygotowany budyń. Chwilę gotować, ostudzić, utrzec z masłem. Do gotowej masy można dodać nutelle, kakao czy rozpuszczoną czekoladę.
12 czerwca 2016, 11:55
Czy mascarpone można zamienić na serek śmietankowy Piątnica, bo budżet jest trochę ograniczony ;-/ ?Nie znoszę kremów na maśle, zawsze używam śmietana+mascarpone+dowolne dodatki. A jeszcze bardziej polecam Ci krem jogurtowy. Jest lekki, przesmaczny i idealnie kremowy! 700g jogurtu greckiego, 300g czekolady białej lub 150g mlecznej i 150g gorzkiej, 250g mascarpone, 4 łyżeczki żelatyny. Żelatynę zalać wodą lekko ponad jej poziom i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić i lekko przestudzić. Jogurt i mascarpone zmiksować do połączenia się składników i lekkiego napuszenia. Żelatynę podgrzać nie dopuszczając do jej zagotowania. Lekko ostudzić. Do masy jogurtowej dodać czekoladę i zmiksować. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy, dokładnie wymieszać i przelać do reszty masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Schować do lodówki do czasu aż lekko zgęstnieje. To wszystko :)
Jeśli jest gęsty to tak :)
12 czerwca 2016, 12:18
Według mnie 2, a jeszcze bardziej wolę krem do tortów mojej mamy, uciera się żółtka z cukrem pudrem, a potem dodaję się masło i sok z cytryny. Pycha! Każdy zachwala :)
12 czerwca 2016, 14:27
Ja bym zrobiła 1, ale tylko dlatego, że nie lubię mas i ciast budyniowych (za to sam budyń bardzo :) ) Tyle że tak jak podane - koniecznie masło. Niektórzy robią na margarynie, ale wtedy są syfne te masy...