Temat: Który krem lepszy do tortu?

. zamknięte

Pasek wagi

Nie znoszę kremów na maśle, zawsze używam śmietana+mascarpone+dowolne dodatki. A jeszcze bardziej polecam Ci krem jogurtowy. Jest lekki, przesmaczny i idealnie kremowy! 700g jogurtu greckiego, 300g czekolady białej lub 150g mlecznej i 150g gorzkiej, 250g mascarpone, 4 łyżeczki żelatyny. Żelatynę zalać wodą lekko ponad jej poziom i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić i lekko przestudzić. Jogurt i mascarpone zmiksować do połączenia się składników i lekkiego napuszenia. Żelatynę podgrzać nie dopuszczając do jej zagotowania. Lekko ostudzić. Do masy jogurtowej dodać czekoladę i zmiksować. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy, dokładnie wymieszać i przelać do reszty masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Schować do lodówki do czasu aż lekko zgęstnieje. To wszystko :) 

ycz96 napisał(a):

Nie znoszę kremów na maśle, zawsze używam śmietana+mascarpone+dowolne dodatki. A jeszcze bardziej polecam Ci krem jogurtowy. Jest lekki, przesmaczny i idealnie kremowy! 700g jogurtu greckiego, 300g czekolady białej lub 150g mlecznej i 150g gorzkiej, 250g mascarpone, 4 łyżeczki żelatyny. Żelatynę zalać wodą lekko ponad jej poziom i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić i lekko przestudzić. Jogurt i mascarpone zmiksować do połączenia się składników i lekkiego napuszenia. Żelatynę podgrzać nie dopuszczając do jej zagotowania. Lekko ostudzić. Do masy jogurtowej dodać czekoladę i zmiksować. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy, dokładnie wymieszać i przelać do reszty masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Schować do lodówki do czasu aż lekko zgęstnieje. To wszystko :) 

Czy mascarpone można zamienić na serek śmietankowy Piątnica, bo budżet jest trochę ograniczony ;-/ ?

Pasek wagi

http://www.gruszkazfartuszka.pl/tort-smietanowy-z-biala-czekolada-i-malinami/

polecam, robiłam też z gorzką czekoladą i był pyszny, zamiast śmietanfix można użyć żelatyny albo dodać więcej czekolady :D

Ja sama robię budyń:

500 ml mleka

5 łyżek cukru

cukier waniliowy (niekoniecznie)

2 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Część mleka odlać wymieszać z mąkami tak by powstała jednolita masa, Resztę mleka zagotować z cukrami, na gotujace sie mleko wlać wcześniej przygotowany budyń. Chwilę gotować, ostudzić, utrzec z masłem. Do gotowej masy można dodać nutelle, kakao czy rozpuszczoną czekoladę. 

Monic6241 napisał(a):

ycz96 napisał(a):

Nie znoszę kremów na maśle, zawsze używam śmietana+mascarpone+dowolne dodatki. A jeszcze bardziej polecam Ci krem jogurtowy. Jest lekki, przesmaczny i idealnie kremowy! 700g jogurtu greckiego, 300g czekolady białej lub 150g mlecznej i 150g gorzkiej, 250g mascarpone, 4 łyżeczki żelatyny. Żelatynę zalać wodą lekko ponad jej poziom i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić i lekko przestudzić. Jogurt i mascarpone zmiksować do połączenia się składników i lekkiego napuszenia. Żelatynę podgrzać nie dopuszczając do jej zagotowania. Lekko ostudzić. Do masy jogurtowej dodać czekoladę i zmiksować. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy, dokładnie wymieszać i przelać do reszty masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Schować do lodówki do czasu aż lekko zgęstnieje. To wszystko :) 
Czy mascarpone można zamienić na serek śmietankowy Piątnica, bo budżet jest trochę ograniczony ;-/ ?

Jeśli jest gęsty to tak :)

Według mnie 2, a jeszcze bardziej wolę krem do tortów mojej mamy, uciera się żółtka z cukrem pudrem, a potem dodaję się masło i sok z cytryny. Pycha! Każdy zachwala :) 

Pasek wagi

Ja bym zrobiła 1, ale tylko dlatego, że nie lubię mas i ciast budyniowych (za to sam budyń bardzo :) ) Tyle że tak jak podane - koniecznie masło. Niektórzy robią na margarynie, ale wtedy są syfne te masy...

Wybrałbym ten drugi, budyniowy:)