Temat: Makaron w wersji fit - macie jakieś pomysły?

Jestem wielką fanką makaronów i nie chciałabym z nich rezygnować na diecie więc będę wdzięczna za wszelkie pomysły na zdrowe i dietetyczne wersje dań z makaronem. W grę wchodzą oczywiście te wszystkie pełnoziarniste, orkiszowe itp.

wszystkie dania z makaronem tyle ze "odchudzone",ja robilam nawet carbonarre dietetyczna,wystarczy kilka kalorycznych produktow zamienic na mniej kaloryczne.Typu w spaghetti,chude mieso mielone+przecier wlasny,w Carbonarze zamiast boczku chuda szynka/wedlina,zamiast smietanki jogurt grecki itd.itp

Ja na diecie jem lazanie, carbonare, arrabiate, bolognese, canneloni - w zasadzie wszystko tylko odchudzone wersje. Chude mieso, duzo warzyw, soso bazowany na pomidorach w puszcze albo passacie, zamiast beszamelu sos jogurtowo jajeczny, albo na bazie sera typu bieluch. 

Pasek wagi

ja jem z sosem pomidorowym i mielonym tofu albo z mac'n'cheese z serem z ziemniaka <3

w takiej najprostszej wersji do tego makaronu możesz sobie po prostu zrobić pesto. I tu masz w zasadzie pełną dowolność. Ja robiłam już z rukoli, ze szpinaku, bazylii, jarmużu, natki pietruszki albo suszonych pomidorów. Wszystkie smacze. Dodatki pomogą być już dowolne: pomidory, oliwki, tarty parmezan (w wersji fit oczywiście niedużo), gotowany na parze łosoś czy jakaś inna ryba, ewentualnie pierś z kurczaka. 

Pesto to rzeczywiście bardzo fajna opcja na szybkie, proste, smaczne i zdrowe danie z makaronem więc jestem zdecydowanie za. A co do samego makaronu, najlepiej oczywiście tak jak piszesz wybrać te pełnoziarniste. Makarony czanieckie mają też np świderki albo rurki z błonnikiem owsianym - też warto wypróbować

A co w ogóle dodać do takiego pesto poza tymi zielonymi warzywami? Na każde jest ten sam przepis?

ja właściwie do każdego pesto dodaję to samo: migdały albo nerkowce, oliwę, sól, pieprz, ząbek czosnku, trochę parmezanu, ale nie zawsze. W każdej wersji jest dobrze. A tak poza tym mogę Ci jeszcze podrzucić zapiekankę makaronową w wersji fit: http://www.wszechsmaki.pl/makaron-i-spolka-w-kokosowym-sosie-curry/

Ok, kilka rodzajów pesto już wypróbowałam, zapiekankę też zrobiłam. Jak macie jeszcze jakieś sprawdzone przepisy to będę wdzęczna. Kupiłam już sobie makaron czaniecki z błonnikiem owsianym, jakieś z pszenicy durum, pełnoziarnist, razowe, więc zapas jest spory :)

A próbował już ktoś może tego sposobu wycinania "makaronu" z warzyw typu marchewka lub cukinia? Bardzo jestem ciekawa opinii, bo nie wiem czy warto zainwestować w sprzęt do tego wycinania.

Pasek wagi