Temat: Przepis na ciasto - szarlotka/makowiec.

Hej. Macie może pomysł (i najlepiej przepis) na zdrowe ciasto, które może stanowić spód zarówno do szarlotki jak i makowca? Nie wiem czy pasuje tutaj zwykły spód kruchy jak do tarty czy może coś biszkoptowego? Za niedługo przychodzi do mnie przyjaciółka, ale nie opłaca mi się piec dwóch osobnych ciast, więc pomyślałam, że wykorzystam jeden spód i zrobię po połowie. Byłabym wdzięczna za jakieś propozycje :)

do makowca moim zdaniem tylko drożdżowe (chyba że inaczej rozumiemy pojęcie "makowiec"). A drożdżowe są zdrowe z natury :) Możesz mniej je posłodzić, zamiast mąki pszennej dodać razową lub graham, trochę otrębów. Zamiast masła olej. Testowałam sama i wychodzi :)

a do szarlotki możesz też wykorzystać to ciasto tylko ja bym jabłka pokroiła w kawałki i wrzuciła na spód blachy. Może to nie będzie klasyczna szarlotka, ale będzie pyszne!