Temat: Tofu na obiad

Kupiłam pod wpływem impulsu takie tofu, ale właściwie nigdy w rękach wcześniej żadnego nie miałam haha. Macie jakieś przepisy na obiadki, najlepiej z makaronem albo ryżem?

tofu bedzie smakowac tak jak go przyprawisz.  Potraktuj tofu np jak kurcczaka

Ja czesto jem tofu. tego, co kupilas, nie znam, ale chyba wszystkie sa takie same - czy z ziolami, czy bez. W moim sa dwie oddzielnie opakowanekostki -  wiec ja uzywam jedno na obiad, a drugie po kilku  nastepnych dniach. Dzisiaj mialam tofu na obiad

wzielam przepis z netu

  • 180 g tofu ( wzielam jedno opakowanie tofu z dwoch jakie sa zwykle razem sprzedawane) starlam na tarce jak marchew
  • 2 ząbki czosnku  ( ja nie dalam, ale dalam cebule drobno posiekana)
  • 2 łyżki sosu sojowego ( nie dalam - dalam za to lyzeczke smietany zmieszanej z lyzeczka musztardy)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżeczki sezamu (nie dalam)
  • łyżka mąki kukurydzianej (dalam zwykla make)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (dalam zwykla make)
  • olej rzepakowy do smażenia

dorzucilam troche roznych przypraw, bo lubie

wszystko wymieszac i zrobic kotlety - mi wyszlo 8. i smazyc na malym ogniu na oleju (nie za duzo).

Tofu jest swietne i bardzo sycace. Jest tysiace przepisow w necie, glownie na portalach wege.

Jak maksymalnie nie mam czasu to kupuję tofu i warzywa na patelnie po chińsku (hortex). Dodaję do tego tą przyprawę, tonę soso sojowego i wychodzi pysznie.

Na następny raz polecam tofu wędzone. To z ziołami jest najmniej smaczne ze wszystkich (przynajmniej wg mnie).

Pasek wagi

tofu jest specyficzne, albo się je lubi albo nic się nie da zrobić ;)

fajne jest do chińszczyzny lub ogólnie warzyw stir-fry na styl orientalny/egzotyczny, ja najbardziej lubię zrumienione na oleju arachidowym (wcześniej wytytłane w sosie sojowym albo i nie), tyle że dla mnie ono robi za makaron czy ryz ;)