16 listopada 2016, 11:25
Mam niewielka dynie. Nigdy nic nie robilam z dyni i w koncu chcialabym ja zjesc:-) Ale nie mam pomyslu w jakiej postaci. Moze ktos podac sprawdzony przepis? Blender zepsuty takze zupa krem odpada.
16 listopada 2016, 12:02
jeśli dynia "bania" to jest bezsmakowa praktycznie i nie we wszystkim się sprawdzi,skoro blendera nie ma to dodawaj do gulaszy,albo upiecz plastry przyprawione mocno papryka slodka,cynamonem,sola.No albo zwykła zupa której nie blendujesz
16 listopada 2016, 12:03
dynia pieczona ! przekroj ja na pol, wydraz srodek (pestki i miazsz), pokroj na kawalki, skrop odrobina oliwy i przypraw do smaku (ja zwykle dodaje curry, sproszkowane chilli, sol i cynamon) i wrzuc do piekarnika nastawionego na 180-200 stopni. po 30-40 min bedzie gotowa.
16 listopada 2016, 12:09
A jaką masz tą dynię? Bo odmian jest trochę i nie wszystkie nadają się do każdego przepisu :) Jedne są bardzo dobre do zapiekania (butternuty, hokkaido, acorny), inne najlepiej otworzyć tylko na pestki, ewentualnie zamarynować, bo miąższ taki sobie jest (wszystkie odmiany bezłupinowe), Dynie typu halloween to czasem odmiany pastewne, nieszczególnie smaczne. Dobry miąższ na ciasta, soki i syropy mają muscaty. Makaronowe są najprostsze do przyrządzenia, jak zapieczesz połówki z jakimiś dodatkami (możesz dodać to, z czym lubisz zwykłe spaghetti) to masz od razu gotowe danie w naturalnej miseczce ;)
Może rozpoznasz swoją np. tu: http://madameedith.com/przepis/odmiany-dyni/ a jak nie to daj zdjęcie.
Najbardziej uniwersalnie można wykorzystywać upieczony miąższ, jak upieczesz pokrojoną dynię do miękkości to nie potrzebny jest nawet blender, rozgniecie się dobrze widelcem albo ubijaczką do ziemniaków. Puree możesz użyć do zupy, sosu, ciasta, nadwyżkę zamrozić i użyć później.
Pomyśl, co chciałabyś z niej zjeść, niektórzy wolą wytrawne wersje, ja np nie przepadam za deserami z dyni, a uwielbiam wydrążoną, upieczoną z farszem (ulubiony to z pieczarek, papryki, soczewicy, cebuli, ale możesz do niej wpakować co tylko lubisz).
16 listopada 2016, 12:15
Mogę Ci dopisać kilka przepisów, ale najlepiej, jak z grubsza opiszesz albo sfotografujesz tą swoją dynię.
To moje dyńki z tego sezonu, może do którejś podobna?
Edytowany przez Margerytka30 21 listopada 2016, 20:32
16 listopada 2016, 16:11
ja ci mogę polecić gulasz z dynią i kukurydzą, niebo w
gębie! <3 robiłam taki ostatni w multicookerze redmond, w tym urządzeniu
bardzo szybko się poddusza i się nie przypala. widziałam też ciekawy przepis na
kotleciki z dyni, kaszy jaglanej i szpinaku, będę próbować go niedługo
16 listopada 2016, 17:26
dynie swinie jedza co ty swinia jestes
Taaa wyglada na to, ze wedlug Ciebie zostane swiniakiem kiedy zjem dkynie. O matko! Życie czasami naprawde zaskakuje :P
16 listopada 2016, 17:27
ja ci mogę polecić gulasz z dynią i kukurydzą, niebo w gębie! <3 robiłam taki ostatni w multicookerze redmond, w tym urządzeniu bardzo szybko się poddusza i się nie przypala. widziałam też ciekawy przepis na kotleciki z dyni, kaszy jaglanej i szpinaku, będę próbować go niedługo
O to ja poprosze ten przepis na gulasz z kukurydza :-)
17 listopada 2016, 14:44
Tutaj masz ten przepis jak dla multicookera: http://multicooker.pl/przepisy/gulasz-z-wolowiny-z-ziemniakami-dynia-i-kukurydza/
Ale jeśli nie masz, możesz spróbować to poddusić w garnku, tyle że pewnie będzie dłużej Ci się gotować i będziesz musiała tego pilnować by się nie przypalało. Dlatego z multicookerem wygodniej.