Temat: pomyslowe dania na impreze

witajcie,

macie moze sprawdzone przepisy lub polecacie jakies ciekawe strony na fajne i pomyslowe dania na impreze-chodzi mi np ciekawe zakaski lub inne potrawy (salatki, kanapki, moze byc cos na cieplo) za wszystkie podpowiedzi z gory dziekuje.

Może niekoniecznie fancy i mega pomysłowo, ale banalnie proste w robocie, tanie i zawsze cieszące się ogromną popularnością (choć fakt, to może zależeć od rodzaju imprezy i rodzaju znajomych): pokrojone w paski warzywa, surowe: papryka, marchewka, por, kalarepa, ogórki itp, a do tego przeróżne dipy: hummus, pasta z cieciorki i suszonych pomidorow, czosnkowy, z jogurtu i fety. Zdrowo i pysznie :D.

Pasek wagi

Ja właśnie stworzyłam listę takich rzecy, bo robię jutro Sylwka u siebie. Może komuś się przyda;)

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na przekąski sylwestrowe, to może coś z moich przekąsek Wam się spodoba i wykorzystacie :)

-Jajka z majonezem

-Śliwki suszone zawijane w boczku i zapiekane w piekarniku (hit każdej imprezy :)) (Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.
Każdą śliwkę dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.Układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min. Jeszcze przed pieczeniem polewam oliwą z oliwek. Boczek powinien się porządnie przyrumienić. :)

-Sałatka z buraczkami (upiekłam je w piekarniku około godziny),mandarynkami, prażonymi pestkami dyni/słonecznika z sosem musztardowo-miodowym i fetą
*sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki płynnego miodu ,2 łyżki musztardy, świeżo zmielony pieprz, sól morska.
Idealnie wszystko pasuje do siebie, najlepiej wymieszać to wszystko z pół godziny przed podaniem, żeby smaki przeszły :)

- "Smalec" wegetariański - podsmażona cebula (około 15 minut, aż się zarumieni), zmiksowana z białą fasolą (jedna puszka) i suszonymi śliwkami (6) Nie miksujemy do końca, żeby były wyczuwalne "skwarki", dzięki suszonej śliwce i cebuli :)

- Piernik korzenny przekładany konfiturą śliwkowką. (Jeśli ktoś lubi "babrać" się w ciastach ;)

- Krakersy posmarowane serkiem z dodatkiem np. wędzonego łososia, serka ricotta, guacamole, pastą z kukurydzy itp

- Sałatka z kuskusem,pomidorkami koktajlowymi, oliwkami zielonymi, czerwoną cebulką, mozzarellą i sosem z oliwy :) Po prostu wszystko mieszamy ;)

- Tartaletki z brokułami ( gotujemy brokuły około 10 minut w osolonej wodzie),następnie twaróg mieszamy widelcem ze słodką papryką, solą, pieprzem, wrzucamy brokuły i wszystko mieszamy widelcem. Układamy na małych kawałkach ciasta francuskiego i posypujemy startym serem, pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach.

- Krążki cebulowe ( korzystałam kiedyś z tego przepisu: http://gotowaniecieszy.blox.pl/…/Krazki-cebulowe-przepis.ht…)

- Lody bananowe domowej roboty ( robiłam 2 razy z tego przepisu i zawsze wychodzą pyszne)
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/lody-bananowe

-Bruschetta z pomidorem i bazylią, czyli tak naprawdę grzanki, które smarujemy oliwą, nacieramy czosnkiem i podajemy z pokrojonymi drobno pomidorami z bazylią.

- Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, fetą, bazylią

- Pasta jajeczna z awokado, szczypiorkiem,doprawione solą, pieprzem i ostra papryką :)

- Surówe marchewki pokrojone w paski i do tego sos czosnkowy :)

Pola natchnęłaś mnie na tą sałatkę z burakiem. Dziś ją zrobię na imprezę sylwestrową. Mam nadzieję, że będzie pycha.

Udało mi się dziś też kupić tortille pełnoziarnistą więc zawinę w nią łososia, serek ziołowy i koperek.

Pasek wagi

BozaKrowa i jak sałatka? zrobiłas ?:)

Ja często robię calzone z pieczarkami, jest pyszne, poniżej przepis:

40 dag maki,1 lyzka cukru,6 dag masla,200ml mleka,3 dag drozdzy,3 lyzki oliwy,ok 1 lyzeczka soli,1 zoltko.


Wykonanie;make przesiac wymieszac z sola i cukrem maslo miekkie dodac do maki.W cieplym mleku rozpuscic drozdze z lyzka maki i oliwa(ja daje olej),dodac do maki z maslem,dodac zoltko ciasto wyrobic chwilke i odsatwic na 20 minut(przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce).po 20 minutach rozwalkowac ciasto podzielone na 4 lub 5 czesci zalezy jakie duze pierogi chcecie.na stolnicy posypana maka kladziemy 1 kawalek ciasta rozwalkowujemy kolko (takie duze jakie calzone chcecie)nie moze ciasto byc zbyt cienkie poniewaz jak nalozymy farsz to moze sie rozwalic  powinno miec ok 3 mm grubosci  ,na kolku(tylko na jedna polowe bo potem trzeba to zlepic na pol zeby powstal pierog  nakladamy skladniki  takie na jakie mamy ochote na smaruje kolko sosem pomidorowym(jest w moich przepisach)tylko srodek brzeg  zostawiamy ok 1 cm od gory zeby sie zlepio dobrze, na to klade pieczarki wczesniej posmazone z cebulka,do tego albo szynke pokrojona albo kurczak(wczesniej podsmazony w przyprawie gyros)zalezy kto co lubi na to troche kukurydzy i ser ztarty na tarce te skladniki musza  miec troche smaku wiec mozna je posypac troche sola i pieprzem albo przypraw gyros ,.Musimy uwazac zeby nie klasc za duzo skladnikow bo nie przeniesiemy tego na blaszke tylko sie rozwali,wszystko z umiarem .po nalozeniu skladnikow zlepiamy pierog ma miec ksztalt pieroga brzegi zaokraglamy albo zduszamy widelcem tak zeby farsz nie wylecial i kladziemy na duza blache ja mam specjalna duza do pizzy .w ten sposob robimy wszystkie pierogi i delikatnie przekladamy na blache posypana maka (nie zadna margaryna tylko i wylacznie opruszyc ja maka)i smarujemy ciasta zoltkiem jezeli chcemy zeby mialo ladny kolor.pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach(w rozgrzanym piekarniku czas pieczenia moze sie troche wydluzyc lub skrucic zalezy od rozgrzania i piekarnika)ma byc zarumienione ciasto .przed koncem pieczenia 2 minuty przed koncem mozna wyciagnac posypac serem i oregano i jeszcze chwilke zostawic az sie ser rozpusci

Ooo, nie robiłam nigdy calzone. Ale to chyba nie jest zbyt dietetyczne danie?

Takie koreczki w mig przygotujesz też sama, dokładnie z tego, co lubisz. Ja często takie robię. 

roladki z brokułem - przebój na imprezach:

1. smażymy naleśniki

2, gotujemy brokuła

3. odsączamy go i dodajemy płatki migdałowe po czym blendujemy + dodajemy przyprawy (np sól, pieprz, bazylia, czosnek)

4. tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki i zawijamy, po czym kroimy naleśniki na małe roladki (na raz do buzi)

pycha - znika szybko