Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy jajka są zdrowe?
  • Jakie właściwości mają jajka?
  • Ile jajek można zjeść tygodniowo?
  • Czy trzeba jeść jajka?

Czy jajka są zdrowe?

Niedawno przeprowadzono w Chinach badanie, którego wnioski mówią jasno: osoby spożywające jedno jajo dziennie charakteryzują się o nawet 26% niższym ryzykiem udaru mózgu, niż ludzie, którzy konsumują ten produkt sporadycznie. Z kolei badacze z Sydney, także w tym roku podsumowali, że jedzenie nawet do 12 jajek tygodniowo nie zwiększa ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Jakie właściwości mają jajka?

Jajka to – owszem, źródło cholesterolu. I tego boimy się najbardziej. Ale zapominamy, że poza cholesterolem w jajku znajdziemy pełnowartościowe białko, witaminy i składniki bioaktywne, jak fosfolipidy i karotenoidy. I pomimo niezaprzeczalnego faktu, że jaja zawierają cholesterol, okazuje się, że nie wpływa on istotnie na wielkość wartości odnoszącej się do cholesterolu we krwi.

Ile jajek można zjeść tygodniowo?

Na temat jajek wie bardzo dużo prof. Tadeusz Trziszka z Wrocławia – człowiek zajmujący się jajkami zawodowo. Sam mówi, że zjada nawet 30 jaj tygodniowo. Na pytanie, ile jaj można jeść w tygodniu, odpowiada dla tygodnika "Przegląd" następująco:

Nie ma ograniczenia, ile się chce, tyle można jeść – 20, 30 sztuk tygodniowo. Jest ogrom badań światowych, które o tym mówią, tylko dziwnym trafem nie przedostają się do szerokiej publiczności. Wyniki tych badań są publikowane w czasopismach naukowych i pozostają na uniwersytetach.

Kiedy zje pani jajo, to w pierwszych dwóch-trzech godzinach po konsumpcji mamy efekt lekkiego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Potem, po pięciu-siedmiu godzinach, spada i się wyrównuje. Nie ma znaczenia, czy zje pani jedno, czy 10 jaj. Tak samo organizm reaguje na inne substancje, które mu dostarczamy, na przykład na alkohol – po spożyciu mamy go we krwi, a potem organizm go trawi i poziom alkoholu spada.

Jeśli ktoś ma tendencję do odkładania się cholesterolu, to on będzie się odkładał. Ale jedzenie jaj może tu pomóc. Mój kolega miał poziom ok. 280 mg/dl cholesterolu, czyli za dużo. Zaproponowałem mu, by przez miesiąc jadł po dwa-trzy jaja dziennie. Z trudem to robił, ale robił. I w efekcie cholesterol już po miesiącu spadł mu do 200-210 m/dl. [1]

Profesor Trziszka to zdecydowany miłośnik jajek. Co ciekawe, trudno o znalezienie przeciwnika tego produktu! Wszyscy uczeni są zgodni, że jajka trzeba jeść i nie należy ich ograniczać, natomiast największymi przeciwnikami jajek są weganie. Nie lubią jaj jednak nie dlatego, że nie są zdrowe, a bardziej ze względów etycznych i ekologicznych.

Czy trzeba jeść jajka?

We wspomnianym wcześniej badaniu chińskim wykazano, że konsumenci jaj (do jednego jajka na dzień) mieli o 26% mniejsze ryzyko udaru krwotocznego, o 28% niższe ryzyko śmierci z powodu udaru krwotocznego i o 18% mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych ogółem.

Ponadto zaobserwowano zmniejszenie o 12% ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca u osób spożywających jaja codziennie (szacowana ilość to 5,32 jaja / tydzień), w porównaniu z osobami, które spożywają jajka bardzo sporadycznie albo w ogóle.

Skoro już zdecydowaliśmy się docenić jaja, to warto dodać, że są źródłem wszystkich niezbędnych aminokwasów, a do tego w jednym jajku znajdziemy nie więcej niż 80 kcal. Świetna sprawa dla odchudzających się, bo na długo utrzymają sytość, ale i dla osób chcących się zdrowo odżywiać – ze względu na bogactwo prozdrowotnych składników. Jedzmy więc na zdrowie, nawet do 12 sztuk tygodniowo – nauka przecież nie kłamie.

A Wy ile jajek jecie tygodniowo? Często spożywacie jajka? W jakiej formie najbardziej lubicie jeść jajka?

Źródła:

[1] https://www.tygodnikprzeglad.pl/jajka-na-zdrowie-r...

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/1805...

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/1805...

Zdjęcia:

https://www.pexels.com/photo/slice-of-eggs-on-cakes-793785/

https://www.pexels.com/photo/food-meal-potatoes-tomatoes-22420/