Masło orzechowe robi furorę. Produkt cieszący się coraz większą popularnością zyskuje uznanie w oczach koneserów kuchni, jak i smakoszy amatorów. Uniwersalna masa orzechowa dodawana jest do dań zarówno na słodko i na słono. Na półkach sklepowych widzimy coraz więcej maseł orzechowych, jednak ich skład nie jest zawsze taki jakbyśmy oczekiwali… Jakie są wartości odżywcze masła orzechowego? Które masło orzechowe jest najzdrowsze? Które masło orzechowe jest najlepsze?
Masło orzechowe nie jest produktem skomplikowanym – wystarczy zmielić orzechy na gładką masę i po sprawie, gotowe. Jednak z pozoru tak prosty skład – same orzechy, nie zawsze jest taki oczywisty. Dodatki w postaci cukru, olejów i uwodornionych tłuszczy obecne są na porządku dziennym. Obniża to wartość odżywczą masła i zmienia smak produktu. Najczęściej używanym surowcem są orzechy arachidowe (ziemne) w postaci prażonej lub niesolonej, jednak coraz częściej możemy natknąć się na masy z migdałów czy nerkowców. Dziś przyjrzymy się popularnym masłom orzechowym, porównamy ich skład, właściwości oraz cechy wpływające na zdrowie.
Które masło orzechowe jest najzdrowsze?
Masło orzechowe ranking
Felix masło orzechowe kremowe
Producent: Felix Cena: 8,50 zł Masa produktu: 350 g Skład: orzeszki ziemne (65%), olej słonecznikowy, dekstroza, całkowicie uwodorniony tłuszcz palmowy, sól
Informacje dodatkowe na opakowaniu: -Produkt może zawierać inne orzechy -Naturalny smak orzechów ziemnych
Go On Masło orzechowe
Producent: Sante Cena: 18,99 zł Masa produktu: 470 g Skład: orzeszki ziemne (arachidowe) prażone
Informacje dodatkowe na opakowaniu: -Bez oleju palmowego -Bez dodatku soli i cukru -100% orzeszków arachidowych
Masło orzechowe Sante
Producent: Sante Cena: 10,99 zł Masa produktu: 350 g Skład: prażone orzeszki arachidowe 90%, olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy całkowicie uwodorniony (zawartość tłuszczów trans <0,2%), cukier, sól
Informacje dodatkowe na opakowaniu: -Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych -W trosce o Twoje serce -Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
Masło orzechowe Active
Producent: Primavika Cena: 16,99 zł Masa produktu: 470 g Skład: orzeszki arachidowe prażone 100%
Informacje dodatkowe na opakowaniu: -Produkt może zawierać migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe i sezam -Bez oleju palmowego -100% orzeszków arachidowych -Olej z orzechów na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym -Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Felix masło orzechowe 30% mniej tłuszczu
Producent: Felix Cena: 8,89 zł Masa produktu: 350 g Skład: orzeszki ziemne (70%), syrop glukozowy w proszku, olej słonecznikowy, olej palmowy, sól
Informacje dodatkowe na opakowaniu: -Nowa receptura -Smak orzeszków ziemnych -Lekko słodkie -Odkryj oryginalny smak masła orzechowego -Produkt może zawierać inne orzechy
Masło orzechowe z dobrym składem
Porównanie wartości odżywczych maseł orzechowych (100g)
Felix Masło orzechowe
Go On! Masło orzechowe
Masło orzechowe Sante
Masło orzechowe Active
Felix Masło orzechowe 30% mniej tłuszczu
Wartość energetyczna
660 kcal
630 kcal
634 kcal
609 kcal
564 kcal
Tłuszcz w tym nasycone kwasy tłuszczowe
57 g 9,8 g
54 g 11 g
53 g 8 g
49 g 6,8 g
38 g 6,8
Węglowodany w tym cukry proste
17 g 9,9 g
4 g 3,9 g
36 g 8,5 g
16 g 4 g
35 g 27 g
Białko
17 g
26 g
26,6 g
26 g
19 g
Sól
0,9 g
0,93 g
0,8 g
0,05 g
0,6 g
Zawartość orzechów
65%
100%
90%
100%
70%
Poddając ocenie masła orzechowe będziemy kierować się następującymi cechami produktów:
Zawartość i rodzaj orzechów (im więcej orzechów, tym wyższa ocena)
Obecność cukru i jego występowanie pod inną nazwą (im więcej, tym niższa ocena)
Obecność dodanych tłuszczów (m.in. oleju słonecznikowego, przy obecności niższa ocena)
Występowanie utwardzonych tłuszczów (m.in. utwardzony olej palmowy, przy jego obecności niższa ocena)
Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (im wyższa ilość, tym niższa ocena)
Obecność dodanej soli (im wyższa zawartość soli, tym niższa ocena)
Dostępność produktów (im wyższa dostępność w sklepach, tym wyższa ocena)
Każdy produkt za daną cechę może dostać od 0 do 5 punktów, a więc maksymalna ilość możliwych do zdobycia punktów wynosi 35. Masło orzechowe, które zdobędzie najwyższą ilość punktów wygrywa. Wygrana może sugerować o nienagannym składzie oraz szczególnych właściwościach produktu spożywczego.
Które masło orzechowe wybrać?
Tabela punktowa porównywanych maseł orzechowych
Felix Masło orzechowe
Go On! Masło orzechowe
Masło orzechowe Sante
Masło orzechowe Active
Felix Masło orzechowe 30% mniej tłuszczu
Zawartość i rodzaj orzechów
2
5
4
5
3
Obecność cukru
3
5
2
4
1
Dodane tłuszcze
2
5
2
5
3
Utwardzone tłuszcze
1
5
1
5
4
Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych
3
2
4
5
5
Obecność soli
2
1
3
5
4
Dostępność
5
2
5
3
4
SUMA PUNKTÓW
18
25
21
32
24
-Bezkonkurencyjnie – na pierwszym miejscu uklasyfikowało się Masło orzechowe Active. W naszej ocenie jest to produkt o idealnym składzie, zawierający 100% orzechów i pozbawiony składników dodatkowych. Jego smak jest mocno orzechowy i rozpływa się w ustach.
-Drugie miejsce zajmuje Go On! Masło orzechowe. Mimo nie tak dużej popularności, cechuje się dobrym składem – tak jak Masło orzechowe Active nie zawiera dodatków i składa się w 100% z orzechów.
-Trzecie miejsce należy do Felix Masło orzechowe z obniżoną zawartością tłuszczu o 30%. Jest to dobra alternatywa dla osób dbających o niską wartość energetyczną diety, jednak należy pamiętać, że tłuszcze w tym produkcie zastąpione są wysoką ilością cukrów prostych. Węglowodany mają mniejszą kaloryczność od tłuszczy, lecz spożycie w dużej ilości cukrów prostych skutkuje gwałtownym podniesieniem się poziomu glukozy we krwi i wyrzutem insuliny. W związku z tym produkt ten nie wpływa pozytywnie na zdrowie i nie należy do maseł przez nas polecanych – na rynku można znaleźć masła o dużo lepszym składzie.
-Na czwartym miejscu uklasyfikowało się masło orzechowe Sante. Jego etykieta ukazuje obecność całkowicie uwodornionego tłuszczu palmowego oraz dodatek cukru i soli. Składniki te obniżają jego wartość odżywczą i w naszej ocenie sprawiają, że artykuł spożywczy jest mniej atrakcyjny od konkurentów.
-Ostatnie miejsce zajęło Felix Masło orzechowe. Produkt ten ma jedynie 65% orzechów, co stanowi trochę ponad połowę składu. Charakteryzuje się obecnością wielu dodatków w naszych oczach nie sprzyjających zbilansowanej diecie i zdrowemu trybie życia. W naszej opinii to najgorsze masło orzechowe spośród porównywalnych produktów.
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Obniżenie poziomu cholesterolu ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
Usprawnianie układu sercowo-naczyniowego
Wspomaganie zachowawcze cukrzycy, dyslipidemii i udaru mózgu
Wsparcie procesów poznawczych i pamięci
Uzupełnienie energetyczne diety dla osób mających trudności z przybraniem masy ciała
Czy masło orzechowe może zaszkodzić?
Wysoka wartość energetyczna może sprzyjać otyłości w przypadku spożywania zbyt dużych porcji
Olej arachidowy z orzeszków ziemnych może być przyczyną powstania miażdżycy - w takim przypadku nie jest rekomendowany, nawet jeśli skutkuje obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi
Orzeszki ziemne mogą być zanieczyszczone działającymi rakotwórczo aflatoksynami z pleśni
Spożywanie masła orzechowego wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, jednak tak jak w przypadku innych produktów, w ilości należy zachować zdrowy rozsądek. Dobre jakościowo masło orzechowe cechuje się zawartością jedynie orzechów w swym składzie, bez żadnych dodatków. Dlatego właśnie zaleca się czytać etykietę i nie brać masła pierwszego lepszego z półki. Masło orzechowe Active i Go On! to produkty, które odpowiadają zasugerowanym przez nas standardom zdrowego i wartościowego produktu spożywczego w tej dziedzinie. Warto pamiętać, że doskonałą alternatywą jest wykonanie masła orzechowego samodzielnie, w domu, co daje 100% orzechów i tyle samo pewności o bezpieczeństwie stosowanych surowców i idealnym składzie bez dodatków.
Bibliografia Zdrojewicz Z., Starostecka E., Królikowska N., Kuźnicki P.: Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka. Borgis - Medycyna Rodzinna 3/2015, s. 124-130
Smakowo te wszystkie masła są wręcz tragiczne :( Wiem że są łatwo dostępne ale dziś w dobie sklepów internetowych nie trzeba chodzić do marketu i kupować tego co "jest dostępne". Polecam spróbować maseł Meridian (choć są trochę za drogie) albo polskiego producenta Maslove. Dla mnie petarda. 400g arachidowego za 14 zł ! A mają w ofercie jeszcze wszystko inne migdałowe, laskowe, nerkowca, pistacjowe :)
Wegorio
13 lipca 2018, 08:51
Brakuje jeszcze masła orzechowego GO ON NUTRITION :)
Vitalia713
12 lipca 2018, 22:01
Kanapka z dżemem i masłem orzechowym pychota.
amigirl
10 lipca 2018, 21:24
Matko, po co takie czepianie? Ciężko by było napisać artykuł, o każdym możliwym maśle orzechowym, oczywiście z uwzględnieniem wszystkich rodzajów orzechów. Za napisaniem takiego artykułu kryje się osoba, który włożyła w niego dużo czasu i energii tylko po to, aby potem czytać bezsensowne uwagi... Nie da sie wszystkich zadowolić. Artykuł zawiera wszystkie potrzebne informacje, z prostym przekazem i jasny do odczytania, wg mnie temat strzał w 10 :)
Alicja19900
10 lipca 2018, 19:46
Matko, a wystarczy blendowac orzeszki aż zrobi się masło i po cholerę za to płacić???
--Sylwia--
17 października 2018, 11:28
Wyjmij kij z tyłka.
Alicja19900
17 października 2018, 14:04
Nie wyjmę i co mi zrobisz? Może najpierw wyjmij swój zanim zaczniesz rozporządzać czyimś?
Aquilone
10 lipca 2018, 13:35
Jest jeszcze trochę innych maseł. Moje ulubione to Meridian. Można też dostać fajne masło w Kuchniach Świata i Basię Basię w mniejszych sklepach. Ogromny wybór jest w sklepach internetowych. A i tak najfajniejsze są migdałowe i z macadamia.
Tak, oczywiście - wiemy, że różnego rodzaju maseł (lepszych i gorszych) jest teraz pełno :) W artykule przedstawione są jedne z najpopularniejszych i reklamowanych, dostępnych w każdym większym markecie, aby ukazać ich faktyczny skład i wartość odżywczą.
Pominęliście masła z Biedronki i Lidla, które są bardzo dobre. Mają 96, czy 97 % orzechów i cukier trzcinowy zamiast dekstrozy, czy syropu g-f. Masła z Felixa są tak niedobre, że o nich powinno się w ogóle nie wspominać. Kupiłam raz - tak strasznie smakowało olejem roślinnym, że wylądowało w koszu niemal natychmiast po otwarciu.
Migdal0606
10 lipca 2018, 14:43
Po co Ci cukier w maśle? Nie ważne czy trzcinowy czy kokosowy czy barwiony karmelem. Cukier to cukier. Maslo np. z nerkowców, ktorym teraz sie zajadam ma w składzie 100% orzechow. I takie polecam.
A po to mi cukier, że jadłam i masła 100% i takie 95-96%. Smakowo bardziej podchodzi mi to z dodatkami, a ponieważ "truję" się tymi kilkoma gramami cukru świadomie, to moja sprawa. O gustach się nie dyskutuje. Cukier to cukier, a i owszem. Jednak proporcje glukozy do fruktozy w tych różnych, nazwijmy je, dosładzaczach są różne. Zresztą, nie ma sensu dyskutować z osobą żywiącą się zdrowo na 100%, jak w tym przypadku, bo rzadko takie indywidua uznają, że ktoś może mieć swoje zdanie.
Migdal0606
10 lipca 2018, 07:28
Orzeszki ziemne to straczki, a nie orzechy. W dodatku moga dzialac prozapalnie. Szkoda, ze to pominieto. W dodatku nie przejrzeliscie masel z orzechow, a przecież sa na rynku z nerkowcow, z migdalow, z pistacji... szkoda :/
Już nie bądź bardziej papieska od papieża. Zwyczajowo mówi się na fistaszki, że są orzechami i taka jest też zwyczajowa nazwa tego masła. Inna kwestia jest taka, że jest to najpopularniejsze z maseł orzechowych. A tak poza tym, siedzę w branży naukowej i z pewną dozą ostrożności podchodzę nawet do tych głośno odtrąbionych wyników badań. Dziś naukowcy ogłoszą, że coś nas leczy, jutro że to samo zabija i vice versa. Tak było z olejem kokosowym a jak mawiał Paracelsus "wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę".
Migdal0606
10 lipca 2018, 14:40
To że fistaszki nie są orzechami to botaniczny a nie naukowy fakt. Od artykułów na portalu oczekuję rzeczowości.
Faktem jest też, że na każdej etykiecie jest napisane "orzechowe". Jeśli chcesz być taką purystką, to zacznij od drugiego końca kija - ślij pisma do firm produkujących te masła, żeby je zgodnie z Twoją nieocenioną radą przemianowali, a wtedy i artykuły na Vitalii będą pisane poprawnie. Bijesz pianę, i tyle. Ja bym się już bardziej czepiła tego, że dla autorki tekstu "orzechy" arachidowe i ziemne to dwie różne rzeczy i tu cytuję.:"Najczęściej używanym surowcem są orzechy arachidowe i ziemne w postaci prażonej lub niesolonej".
BTW Migdał, a botanika to czym jest? Po mojemu, to dziedzina nauki. I to też jest fakt :D.
Tak - orzechy ziemne należą do roślin strączkowych, jednak potocznie nazywa się je orzechami - tak jak masło orzechowe, z których jest zrobione. Często nazywa się je też orzechami arachidowymi lub fistaszkami, jednak każda z firm w składzie używa innej nazwy tego surowca, dlatego zostało to wyróżnione :)
Gwoli ścisłości, ten sam surowiec pod inną nazwą powinno się określać jako: "x znany też jako y" lub "x (z)". Pisanie arachidowe i ziemne może wprowadzać w błąd przeciętnych kowalskich. Mam na to przykład z własnego podwórka - kiedyś zapytałam panią w sklepie dlaczego orzeszki ziemne wyceniła inaczej niż arachidowe (były w tej samej postaci - w karmelu), skoro to to samo. Kobieta nie udźwignęła mojego pytania
Komentarze
Marcelina.Hoffman
13 marca 2019, 09:33
Smakowo te wszystkie masła są wręcz tragiczne :( Wiem że są łatwo dostępne ale dziś w dobie sklepów internetowych nie trzeba chodzić do marketu i kupować tego co "jest dostępne". Polecam spróbować maseł Meridian (choć są trochę za drogie) albo polskiego producenta Maslove. Dla mnie petarda. 400g arachidowego za 14 zł ! A mają w ofercie jeszcze wszystko inne migdałowe, laskowe, nerkowca, pistacjowe :)
Wegorio
13 lipca 2018, 08:51
Brakuje jeszcze masła orzechowego GO ON NUTRITION :)
Vitalia713
12 lipca 2018, 22:01
Kanapka z dżemem i masłem orzechowym pychota.
amigirl
10 lipca 2018, 21:24
Matko, po co takie czepianie? Ciężko by było napisać artykuł, o każdym możliwym maśle orzechowym, oczywiście z uwzględnieniem wszystkich rodzajów orzechów. Za napisaniem takiego artykułu kryje się osoba, który włożyła w niego dużo czasu i energii tylko po to, aby potem czytać bezsensowne uwagi... Nie da sie wszystkich zadowolić. Artykuł zawiera wszystkie potrzebne informacje, z prostym przekazem i jasny do odczytania, wg mnie temat strzał w 10 :)
Alicja19900
10 lipca 2018, 19:46
Matko, a wystarczy blendowac orzeszki aż zrobi się masło i po cholerę za to płacić???
--Sylwia--
17 października 2018, 11:28
Wyjmij kij z tyłka.
Alicja19900
17 października 2018, 14:04
Nie wyjmę i co mi zrobisz? Może najpierw wyjmij swój zanim zaczniesz rozporządzać czyimś?
Aquilone
10 lipca 2018, 13:35
Jest jeszcze trochę innych maseł. Moje ulubione to Meridian. Można też dostać fajne masło w Kuchniach Świata i Basię Basię w mniejszych sklepach. Ogromny wybór jest w sklepach internetowych. A i tak najfajniejsze są migdałowe i z macadamia.
anna.cw
dietetyk Vitalia.pl
10 lipca 2018, 14:19
Tak, oczywiście - wiemy, że różnego rodzaju maseł (lepszych i gorszych) jest teraz pełno :) W artykule przedstawione są jedne z najpopularniejszych i reklamowanych, dostępnych w każdym większym markecie, aby ukazać ich faktyczny skład i wartość odżywczą.
Adriana82
10 lipca 2018, 08:25
Pominęliście masła z Biedronki i Lidla, które są bardzo dobre. Mają 96, czy 97 % orzechów i cukier trzcinowy zamiast dekstrozy, czy syropu g-f. Masła z Felixa są tak niedobre, że o nich powinno się w ogóle nie wspominać. Kupiłam raz - tak strasznie smakowało olejem roślinnym, że wylądowało w koszu niemal natychmiast po otwarciu.
Migdal0606
10 lipca 2018, 14:43
Po co Ci cukier w maśle? Nie ważne czy trzcinowy czy kokosowy czy barwiony karmelem. Cukier to cukier. Maslo np. z nerkowców, ktorym teraz sie zajadam ma w składzie 100% orzechow. I takie polecam.
Adriana82
10 lipca 2018, 15:45
A po to mi cukier, że jadłam i masła 100% i takie 95-96%. Smakowo bardziej podchodzi mi to z dodatkami, a ponieważ "truję" się tymi kilkoma gramami cukru świadomie, to moja sprawa. O gustach się nie dyskutuje. Cukier to cukier, a i owszem. Jednak proporcje glukozy do fruktozy w tych różnych, nazwijmy je, dosładzaczach są różne. Zresztą, nie ma sensu dyskutować z osobą żywiącą się zdrowo na 100%, jak w tym przypadku, bo rzadko takie indywidua uznają, że ktoś może mieć swoje zdanie.
Migdal0606
10 lipca 2018, 07:28
Orzeszki ziemne to straczki, a nie orzechy. W dodatku moga dzialac prozapalnie. Szkoda, ze to pominieto. W dodatku nie przejrzeliscie masel z orzechow, a przecież sa na rynku z nerkowcow, z migdalow, z pistacji... szkoda :/
Adriana82
10 lipca 2018, 08:20
Już nie bądź bardziej papieska od papieża. Zwyczajowo mówi się na fistaszki, że są orzechami i taka jest też zwyczajowa nazwa tego masła. Inna kwestia jest taka, że jest to najpopularniejsze z maseł orzechowych. A tak poza tym, siedzę w branży naukowej i z pewną dozą ostrożności podchodzę nawet do tych głośno odtrąbionych wyników badań. Dziś naukowcy ogłoszą, że coś nas leczy, jutro że to samo zabija i vice versa. Tak było z olejem kokosowym a jak mawiał Paracelsus "wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę".
Migdal0606
10 lipca 2018, 14:40
To że fistaszki nie są orzechami to botaniczny a nie naukowy fakt. Od artykułów na portalu oczekuję rzeczowości.
Adriana82
10 lipca 2018, 15:38
Faktem jest też, że na każdej etykiecie jest napisane "orzechowe". Jeśli chcesz być taką purystką, to zacznij od drugiego końca kija - ślij pisma do firm produkujących te masła, żeby je zgodnie z Twoją nieocenioną radą przemianowali, a wtedy i artykuły na Vitalii będą pisane poprawnie. Bijesz pianę, i tyle. Ja bym się już bardziej czepiła tego, że dla autorki tekstu "orzechy" arachidowe i ziemne to dwie różne rzeczy i tu cytuję.:"Najczęściej używanym surowcem są orzechy arachidowe i ziemne w postaci prażonej lub niesolonej". BTW Migdał, a botanika to czym jest? Po mojemu, to dziedzina nauki. I to też jest fakt :D.
anna.cw
dietetyk Vitalia.pl
10 lipca 2018, 16:14
Tak - orzechy ziemne należą do roślin strączkowych, jednak potocznie nazywa się je orzechami - tak jak masło orzechowe, z których jest zrobione. Często nazywa się je też orzechami arachidowymi lub fistaszkami, jednak każda z firm w składzie używa innej nazwy tego surowca, dlatego zostało to wyróżnione :)
Adriana82
10 lipca 2018, 16:42
Gwoli ścisłości, ten sam surowiec pod inną nazwą powinno się określać jako: "x znany też jako y" lub "x (z)". Pisanie arachidowe i ziemne może wprowadzać w błąd przeciętnych kowalskich. Mam na to przykład z własnego podwórka - kiedyś zapytałam panią w sklepie dlaczego orzeszki ziemne wyceniła inaczej niż arachidowe (były w tej samej postaci - w karmelu), skoro to to samo. Kobieta nie udźwignęła mojego pytania
Epestka
11 lipca 2018, 04:27
W artykule pojawiły się też orzeszki arachidonowe. A to już nowość.