Jak coraz częściej można przeczytać w internecie "The Future is Plant Based", czyli "Przyszłość oparta jest o rośliny". Zmiany klimatyczne i postępujące zanieczyszczenie środowiska wymagają od nas zmian również w zakresie odżywiania. Badania wskazują, że aby pomóc naszej planecie powinniśmy starać się opierać naszą dietę o rośliny. Pomagają w tym nie tylko firmy zagraniczne - np. opisywane przez nas "Beyond Meat". Mamy również rodzimych producentów, którzy interesują się tematem diety roślinnej. Przykładem jest firma "Dobra Kaloria".
Polska marka przez kilka lat pracowała nad roślinną recepturą zamiennika mięsa, która zachwyci nawet najwybredniejszych mięsożerców. Udało jej się stworzyć specjalne burgery i klopsy, które od niedawna można zakupić chociażby w Lidlu, a więc sklepie, do którego większość z nas ma całkiem niezły dostęp.
Dobra kaloria od prawie 12 lat zajmuje się wprowadzaniem zdrowych produktów na bazie roślin na nasze stoły. Z pewnością zdarzało wam się widzieć na półkach sklepowych ich batony czy innego rodzaju przekąski oraz produkty ekspandowane, płatki, zboża itp. Jeśli jeszcze nie próbowaliście wyrobów z tej firmy koniecznie to nadróbcie. Mają bardzo dobry skład i należą nie tylko do produktów zdrowych, ale i smacznych. Główną cechą marki jest produkcja wyrobów naturalnych o zdrowym, czystym składzie pozbawionym sztucznych konserwantów, polepszaczy, czy barwników. W tym roku firma zdecydowała się na rozszerzenie asortymentu o produkty bardziej wytrawne, które można wykorzystać również przy obiedzie czy lunchu.
Bazując na kiełkach oraz białku pszenicy i grochu, firmie Dobra Kaloria udało się stworzyć produkt w pełni roślinny, który zawiera aż 27% (burgery) lub 25% (klopsy) białka. Zarówno tabela wartości odżywczych jak i skład produktów są zdecydowanie na plus.
Oprócz tego, producenci nie zapomnieli też o odpowiedniej konsystencji, smaku i przyjemnym aromacie. Widać, że produkty są zdecydowanie dopracowane.
W wywiadzie dla strony www.roslinniejemy.org Karolina Kubara, czyli współwłaścicielka marki mówi tak:
Chcieliśmy opracować prawdziwy zamiennik mięsa. Miał być zbliżony do niego smakiem, zawartością białka, wyglądem. Bardzo ważne było też to, żeby był spójny z ideą Dobrej Kalorii czyli naturalny, wartościowy, bez sztucznych dodatków, a także bez soi.
Wygląda więc na to, że cel firmy został osiągnięty.
Znaczącą innowacją w przypadku burgerów oraz klopsów, które dzisiaj opisujemy jest użycie do ich produkcji m.in. kiełków słonecznika, które zdecydowanie możemy zaliczyć do produktów prozdrowotnych.
Dla naszego organizmu stanowią one dobre źródło wapnia i fosforu, które wzmacniają kości oraz żelaza niezbędnego w procesie krwiotwórczym. Oprócz tego znajdziemy w nich również potas, magnez, miedź, a także cynk. Kolejnym plusem kiełków słonecznika jest ponadto obecność rzadko występującej w roślinach witaminy D oraz stosunkowo dużych ilości białka, czy nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wszystko to razem sprawia, że kiełki warto włączyć do naszego jadłospisu, np. właśnie pod postacią produktów tworzonych przez Dobrą kalorię.
Myślę, że wegetarian i wegan nie trzeba przekonywać do spróbowania naszych dzisiejszych bohaterów. Na pewno pomogą w uzupełnieniu białka oraz makro- i mikroelementów w jadłospisie. Osoby, które na co dzień jedzą mięso zachęcam jak najbardziej do spróbowania. Co jakiś czas warto ograniczać produkty odzwierzęce dla zdrowia nie tylko naszego ale i naszego środowiska.
Oprócz osób, które mięsa nie spożywają lub je ograniczają, pulpety i burgery od Dobrej kalorii będą odpowiednie również dla tych, którzy z różnych względów nie jedzą soi, ponieważ, zgodnie z filozofią firmy, soja nie jest wykorzystywana do ich produkcji.
Tak naprawdę jedyną grupą, której na pewno nie będę polecać opisywanych w dzisiejszym tekście zamienników mięsa są osoby chorujące na celiakię. Obecność glutenu zdecydowanie nie będzie bowiem działać na ich korzyść. Pozostałych zachęcam do sięgnięcia - sprawdźcie czy wam zasmakują!
Bibliografia:
http://www.dlahandlu.pl/nowe-produkty/dobra-kaloria-i-jej-wege-burgery-wchodza-na-polki-lidla,78029.html
http://dobrakaloria.pl/dobra-kaloria/index.html
http://www.kielki.info/kielki/kielki-slonecznika/
http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/marka-dobra-kaloria-wprowadza-roslinne-zmienniki-miesa-na-bazie-kielkow-slonecznika,169478.html
https://roslinniejemy.org/blog/zakladamy-podgryzanie-rynku-miesnego-wywiad-z-karolina-kubar
https://vegetest.pl/dobra-kaloria-roslinny-burger/
https://vegetest.pl/dobra-kaloria-roslinne-klopsy-klasyczne/
Zdjęcia:
Strona producenta oraz https://www.pexels.com
Komentarze
milencia87
21 lipca 2019, 13:53
Muszę przyznać że i klopsy i burgery są przepyszne. Super że mają dobry skład, można je nieco częściej wrzucać na ruszt.
Maria.ola
20 lipca 2019, 21:47
Chyba mam chęć ich spróbować :)
Falafelka
18 lipca 2019, 07:21
Te burgery są pyszne, przynoszę je na grilla i wszyscy mięsożerni znajomi je zajadają :-) Zaczęli nawet je sami kupować.