W ostatnich miesiącach mieliśmy dużo czasu żeby nadrobić trochę filmowe zaległości. Czy znaleźliśmy coś naprawdę godnego uwagi? Co ciekawego mogliście przegapić na Netflixie? Odpowiedzi na te pytania poznacie w dzisiejszym artykule.
Po bardzo dobrze przyjętym przez Was tekście o tym "Co podjadać na diecie" (jeżeli przegapiliście to serdecznie zapraszamy tutaj) postanowiliśmy pójść za ciosem i przygotować dla Was kilka ciekawych propozycji do czego najlepiej podjadać :) Wybierzemy się zatem w krótką podróż po stale rosnącej bibliotece Netflixa, w poszukiwaniu wartych obejrzenia perełek.
Jak dobrze wiecie kochamy zdrowe jedzenie i nieustannie powiększamy naszą bazę o coraz ciekawsze połączenia - obecnie w jadłospisie Vitalii znajdziecie prawie 5500 pomysłów. Dietetyczne przepisy wcale nie muszą być niesmaczne, a nasze diety online pozwalają też na wymianę potraw na Wasze ulubione. Skąd czerpiemy inspirację? Nierzadko właśnie z życia, z filmów, z seriali.
Jeżeli ta seria przypadnie Wam do gustu lub będziecie mieli swoje spostrzeżenia i sugestie to zachęcamy do podzielenia się z nami w komentarzach. Dzisiaj, na start, przygotowaliśmy dla Was trzy kulinarne propozycje, które powinny zapewnić rozrywkę na kilka długich tygodni.
gatunek: dokumentalny produkcja: USA odcinek: 50 minut
ocena Filmweb: 8,2/10 ocena IMDb: 8,6/10
Chef’s Table to prawdziwa uczta dla zmysłów, dlatego przestrzegamy przed oglądaniem szczególnie tych, którzy są jeszcze na etapie ćwiczenia swojej silnej woli. Niemniej jednak jest to także zdecydowanie obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy lubią gotować i nieustannie poszukują kulinarnych inspiracji. Chociaż tak naprawdę każdy odbiorca powinien znaleźć tutaj coś wartościowego dla siebie.
Za realizację serialu odpowiedzialny jest reżyser David Gelb, którego fani gatunku mogą kojarzyć ze świetnego dokumentu “Jiro Śni o Sushi” sprzed blisko dekady. Bohaterami jego najnowszej produkcji są najwybitniejsi szefowie kuchni, których ekipa nagraniowa odwiedzi w najróżniejszych zakątkach świata. Poznamy ich historię, warsztat, inspiracje i doświadczenia. Będziemy mieli także okazję obejrzeć prawdziwych mistrzów sztuki kulinarnej w akcji.
Pierwsza rzecz, która zdecydowanie wyróżnia ten serial na tle innych dokumentów kulinarnych, to praca kamery i jakość obrazów. Zdjęcia jedzenia są obłędne, krajobrazy zapierają dech w piersiach, a zgrabny montaż nie pozwala na oderwanie oczu od ekranu nawet na sekundę. Co ciekawe, obrazy stanowią jedynie tło do opowiadanych przez twórców serialu historii.
To właśnie historie głównych bohaterów, szefów kuchni i właścicieli najlepszych restauracji, chwytają za serca widownię na całym świecie. Historie ludzi, którzy z miłości do gotowania nierzadko popadli w obsesję, którzy nie bali się podjąć ryzyka i popełniać błędów, którzy dążyli i wciąż dążą do perfekcji. Historie kucharzy, którzy dzięki eksperymentom tworzą potrawy i połączenia absolutnie unikalne, którzy odnieśli niesamowity sukces, a inspiracje do gotowania czerpią z niezliczonych, nieoczywistych źródeł i doświadczeń.
Chef's Table to rozrywka najwyższych lotów, a każdy z 30 odcinków, podzielonych na 6 serii, to materiał do którego z przyjemnością będziemy jeszcze nie raz wracać. Bonusowo powstał także odrębny miniserial Chef's Table: Francja, poświęcony wyłącznie francuskim arcymistrzom kuchni, który poziomem naturalnie nie odbiega od oryginalnej serii.
gatunek: dokumentalny produkcja: USA odcinek: 50 minut
ocena Filmweb: 7,7/10 ocena IMDb: 7,8/10
Ugly Delicious może okazać się doskonałym dopełnieniem wyrafinowanego dania, które zaserwowano nam w Chef's Table. Gospodarz programu, David Chang, jest uznanym w środowisku restauratorem i całkiem znaną, zwłaszcza za oceanem, osobowością medialną. W serialu dokumentalnym Ugly Delicious wyrusza on w osobliwą podróż w poszukiwaniu najlepszych smaków, a każdy z odcinków został podzielony tematycznie - już w pierwszym pojawia się pytanie jak powinna smakować pizza i która jest najlepsza.
Kolejną zaletą serialu Ugly Delicious jest jego przystępna i lekka formuła. Dynamiczne tempo, oryginalni bohaterowie poszczególnych odcinków, specyficzny humor gospodarza, kapitalne anegdoty i historie pozwalają całkowicie się odprężyć, podczas pochłaniania kolejnych odcinków.
Olbrzymim atutem tej produkcji jest fakt, że Chang, prywatnie właściciel renomowanej sieci restauracji Momofuku (znanych z najwyższych standardów), odpowiedzi na postawione pytania będzie próbował znaleźć w zwykłych, przydrożnych knajpkach. Dzięki temu na planie dochodzi do wielu śmiesznych i nierzadko kontrowersyjnych sytuacji.
Oczywiście są też fragmenty poważniejsze, w których sztuka gotowania przeplata się z wątkami politycznymi, światopoglądowymi czy historycznymi. To bardzo ciekawa lekcja szacunku i zrozumienia dla odmiennych kultur, tradycji i zwyczajów.
Ugly Delicious doczekało się obecnie 12 odcinków, z których każdy poświęcony jest innemu rodzajowi jedzenia - serię otwiera wspomniana wcześniej pizza, następnie tacos, kuchnia domowa, raki i krewetki, grill, smażony kurczak, smażony ryż, potrawy z nadzieniem, menu dla dzieci, curry, kończąc na stekach i potrawach z mięsem. Jeżeli masz słabość do apetycznie wyglądających dań i fast foodów to pamiętaj, że oglądasz wyłącznie na własną odpowiedzialność ;)
gatunek: dokumentalny produkcja: USA odcinek: 30 minut
ocena Filmweb: 7,6/10 ocena IMDb: 8/10
Uliczne Jedzenie to obraz zupełnie inny od dwóch poprzednich. To opowieść o ludzkich dramatach i tragediach, o biedzie, ale też o szczęściu, prawdziwej pasji i miłości do gotowania. Okiem kamery zajrzymy do miejsc, do których z całą pewnością nie zagląda sanepid, będziemy mieli także możliwość posłuchania chwytających za serce historii zwykłych ludzi.
Co ciekawe, za produkcję tego serialu odpowiedzialni są twórcy wspomnianego wyżej Chef's Table. I chociaż obie pozycje tak diametralnie różnią się od siebie, to podczas oglądania Ulicznego Jedzenia można dostrzec pewne podobieństwa i cały szereg zgrabnych zabiegów narracyjnych, dzięki którym również od tego dokumentu trudno oderwać oczy.
Tutaj bohaterami są jednak barwne, ale zupełnie anonimowe postaci, będące częścią wielomilionowych społeczności zamieszkujących największe azjatyckie metropolie. Wszechobecny harmider, zgiełk i koloryt, charakterystyczne dla tamtych regionów, dodają serialowi niezapomnianego klimatu, jednocześnie nieustannie wzbudzając ciekawość widza.
No i oczywiście na drugim planie obecne jest piękne, apetyczne jedzenie.
To pozycja atrakcyjna zwłaszcza dla fanów kuchni azjatyckiej, idea street food również wywodzi się właśnie z tego kontynentu. W każdym z 9 odcinków poznamy orientalne smaki, charakterystyczne odpowiednio dla Tajlandii, Japonii, Indii, Indonezji, Tajwanu, Korei Południowej, Wietnamu, Singapuru i Filipin. Oczywiście bardzo liczymy na kolejny sezon tej, w naszej ocenie, trochę niesłusznie niedocenianej, niszowej produkcji.
Tak naprawdę największą platformę VOD wybraliśmy całkiem przypadkowo, dlatego jeżeli znacie jakieś fajne materiały z innych źródeł, związane z kuchnią, zdrowym stylem życia, sportem lub ekologią, które Waszym zdaniem zdecydowanie warto obejrzeć, to koniecznie dajcie znać. Jeszcze raz zachęcamy do komentowania, być może widzieliście którąś z naszych propozycji i macie podobne lub całkiem odmienne opinie? :)
Komentarze
Użytkownik4069352
13 lipca 2020, 11:34
dzieki ale jeżeli coś w vitalce można logicznie uskuteczać to moze za chwilke mógłbym powrócić na nowym kompie na moją starą stronke z moim starym dorobkiem od 2011 i to jest własnie ten "ognik1958" który jest zajenty...ale własnie przezemnie czyli przez mój stary komputer i starą stronke tomeksemka@gmail.com na którą mogę wejść tomek
mkuklinski
14 lipca 2020, 09:28
Hej, ogólnie takimi sprawami jak zmiany loginów czy odzyskiwanie konta zajmuje się nasz dział techniczny, dostępny pod mailem: pomoc@vitalia.pl. Jeżeli pamiętasz swojego maila, który był przypisany do tamtego konta, to opisz proszę całą sytuację do naszego działu technicznego, na pewno pomogą. Pozdrawiam
Użytkownik4069352
12 lipca 2020, 08:07
hmm. kolego szkoda ze nie polecasz filmu felliniego wielkie żarcie z 1973 roku gdzie czterej faceci w podmiejskiej willi postanawiają skączyć z zywotem poprzez nażarcie sie na śmiec jako jedą z form popełnia samobójstwa i to moze pomogło by obrzydzić naszym tu kolezanom w...nadmiernej konsumpcji a taak apropo napisałem do ciebie z prosba o przywrócenie mi mojej pierwotnej stronki ognik1958 gdzie miałem dorobek zwalenia 36 kg i oki tysi komentaży ,miałem ciut propozycji by żyło sie nam tu i łatwiej i logiczniej i....atrakcyjniej niz to czyni konkurencja i co ....jeszcze raz prosze załatw mi ten powrót na moją pierwotną stronke bo z tym numerem obozowym to sie czuje raczej sredniawo to tak jakbyś był na vitalce redaktorem 289875 pozdro i gratuluje stylu pisania hmm jakby jeszcze mozna było podyskutowac by vitalka była jeszcze atrakcyjniejsza...to byłby miodzik-tomek
mkuklinski
13 lipca 2020, 09:50
Właśnie zmieniliśmy Twój login na ognik58, niestety ognik1958 był zajęty :)
posredniczka
11 lipca 2020, 23:49
Aż do kości! Bardzo dobry film o zaburzeniach odżywiania. Daje do myślenia, a jednocześnie zapewnia chwilę relaksu.
Naomimoshu
12 lipca 2020, 14:49
Użytkownicy Vitalii powinni obejrzeć raczej historie wielkiej wagi.
posredniczka
13 lipca 2020, 14:56
Niekoniecznie :) wiem, że są tutaj osoby, które chcą przytyć.