Spis treści:
„Mam w ogródku pigwę. Słyszałam, że ma ona wiele walorów zdrowotnych, ale jakie? Jak to w ogóle jeść?” Czy pigwa jest zdrowa? Jak zrobić dżem z pigwy?
Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:
Pigwa (Cydonia oblonga) jest rośliną wieloletnią z rodziny Rosaceae. Pochodzi z ciepłych rejonów południowo-zachodniej Azji. Kwitnie od maja do czerwca, a owocuje we wrześniu i październiku. Dojrzałe owoce są żółte w kształcie miedzy jabłkiem a gruszką, bardzo twarde, ze skórkę mają pokrytą meszkiem. Pigwa jest kwaśna w smaku o bardzo silnym zapachu. Zblizony do niej jest pigwowiec, którego owoce są również jadalne i można z nim postępować podobnie jak z nią.
Pigwa jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Znajduje się w niej również sporo składników mineralnych jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, sód, miedź. Jest również źródłem beta- karotenu, śluzów, pektyn, tanin, lotnych olejków, kwasów organicznych, a także licznych fitozwiazków w tym kwercetyny, antocyjanów. W nasionach pigwy znajduje się amygdalina, która w organizmie może przechodzić w szkodliwy dla zdrowia cyjanowodór (cyjanek). Mogą być jednak stosowane zewnętrznie.
W 100 g zawierają 15 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego i 0,1 g tłuszczu. Kaloryczność na taką porcję wynosi 60 kcal.
Pigwa poprawia i wzmacnia apetyt. Ma również korzystne działanie na żołądek regulując jego prace, poprawiają trawienie. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, tonizujące, moczopędne i ściągające. Związki zawarte w pigwie wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki temu neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia się czy nowotwory. Badania wskazują również na jej antywirusowe działanie. Poza tym poprawia odporność i wspomaga walkę z przeziębieniem, warto więc po nią sięgać w okresie zwieszonej zachorowalności na grypę.
Regularne spożywanie wyrobów z pigwy pomaga również w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Poprawia również pracę wątroby, trzustki, układu krwionośnego, pokarmowego oraz oddechowego. Jej regularne spożywanie jest m.in. polecana osobom cierpiącym na anemię, gruźlicę, astmę, infekcje jelit, hemoroidy, biegunkę czy czerwonkę. Sok z pigwy jest jednak przeciwwskazany przy zaparciach.
Miejscowo, np. w przypadku odmrożeń, można zastosować okłady z pestek. Łyżkę nasion należy zalać szklanką wody, odstawić na 2-3 godziny i po odcedzeniu stosować miejscowo.
Staraj się wybierać twarde i duże owoce. Powinny być dobrze wybarwione o intensywnym żółtym kolorze. Zielona barwa świadczy o tym, że są jeszcze niedojrzałe. Należy obchodzić się z nią delikatnie, ponieważ łatwo o skaleczenie i obicie owocu. Można je przechowywać w lodówce do 2 miesięcy po uprzednim zawinięciu je w woreczek foliowy.
Świeże owoce są twarde, cierpkie i kwaśne. Dlatego stosuje się je raczej do różnego rodzaju przetworów. Dzięki dużej zawartości pektyn są doskonałym produktem żelującym. Świetnie pasują jako wzbogacający aromat dodatek do owoców nieco mdłych. Jednym z najlepszych połączeń jest pigwa z jabłkiem. Doskonale nadaje się również do herbaty zastępując cytrynę. Można również poeksperymentować z nią w kuchni i dodawać do dań mięsnych czy placków.
Dżem z pigwy
1 kg pigwy
1 kg cukru
2 szklanki wody
Owoce umyć w ciepłej wodzie, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Wodę i cukier zagotować w garnku. Wrzucić owoce i zamieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu regularnie mieszając, aż do uzyskania konsystencji dżemu. Można dodać anyżu, cynamonu wanilii czy szafranu dla poprawy smaku.
Nalewka z pigwy
1,5 kg pigwy
1 kg cukru (lub miodu)
1 l spirytusu lub wódki
Owoce umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić jednak niezbyt drobno. Wsypać do dużego słoika. Zalać spirytusem na 3 tygodnie, potrząsając słojem co jakiś czas. Zlać część alkoholową, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 3 tygodnie, również potrząsać od czasu do czasu. Obie części nalewki połączyć ze sobą.
Kompot z pigwy i jabłek
0,5 kg pigwy
0,5 kg jabłek
½ szklanki cukru
Owoce obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do czasu aż zmiękną. Pić jako deser lub wlać do słoików.
Sok z pigwy
1 kg owoców
Pigwę dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Wirować w sokowirówce lub wycisnąć na prasie. Wlać do ciemnych butelek i pasteryzować przez 15 minut.
Dajcie znać w komentarzach czy lubicie sok z pigwy? Jakie polecacie przepisy z pigwą?
Komentarze
bibi0507
21 kwietnia 2013, 09:17
mam w ogródku, mniam
basikonik
19 kwietnia 2013, 14:48
ciekawe
Staphylococcus
6 kwietnia 2013, 22:24
A ja to jadłam na surowo...
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:48
Interesujący artykuł:)
domino71
8 marca 2013, 18:14
nalewka z pigwy i galaretka z pigwy są super, do herbatki tez rewelacja
sizeminus
3 marca 2013, 20:50
musze spróbowac ;)
Julia551
1 marca 2013, 22:00
Pychaaaa;)
SexyKitty
27 lutego 2013, 13:10
Bardzo ciekawy artykuł :)
svana
23 lutego 2013, 13:39
próbowałam z herbatą:)
Mysia6918
17 lutego 2013, 21:27
piję tylko zielona z pigwą:)
elzbieta.koluszki
16 lutego 2013, 20:18
słyszałam o pigwie,ale jeszcze nie próbowalam
kurpinka
9 lutego 2013, 14:37
nalewka najlepsza z pigwy:)
Septima
9 lutego 2013, 11:49
lubię ją bardzo dobry jest sok z pigwy :D
grubasek266
5 lutego 2013, 11:22
ciekawe
Galahda
29 stycznia 2013, 01:58
sok z pigwy jest dobry
natalia1211
23 stycznia 2013, 21:08
lubię sok z pigwy
Lauren123
20 stycznia 2013, 16:21
sok z pigwy przepyszny!!!
lila2603
11 stycznia 2013, 15:02
Świetny artykuł :)
corall
5 stycznia 2013, 21:49
też piję z herbatą, o nalewce słyszałam, ale o soku z pigwy jeszcze nie, muszę kiedyś spróbować ;)
Milka.Emilkaa
1 stycznia 2013, 20:35
Pigwa pyszna z herbatka:))