Bije rekordy popularności. Stosowany zarówno do spożycia jak i użytku zewnętrznego w kosmetologii. Jest także składnikiem wielu leków, np. czopków doodbytniczych. Czy to dobry marketing produktu go tak rozsławia czy faktycznie jest taki nadzwyczajny? Czy olej kokosowy jest zdrowy? Czy warto używać oleju kokosowego? Czym zastąpić olej kokosowy?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Przez wieki produkty z kokosa były uznawane w Indiach jako środek przeciwzapalny. Olej i mleko kokosowe stosowane były jako środek zarówno do użytku zewnętrznego jak i wewnętrznego w leczeniu oparzeń, chorób serca i utracie włosów. W Polsce wykorzystywany był już dawno m.in.: jako dodatek do produkcji lodów, do smażenia orzeszków, do powlekania nasion zbóż i krakersów oraz do produkcji zabielaczy do kawy i margaryny. Można go znaleźć także w czekoladzie. Dzięki dużej zawartości kwasu laurynowego poprawia on wygląd czekolady. Nadaje jej gładkość. Dzięki jego obecności na czekoladzie nie pojawia się szary nalot skrystalizowanego tłuszczu.
Olej kokosowy to najchętniej kupowany produkt ostatnich lat. Marketnigowcy przekonują do jego stosowania zarówno jako środek spożywczy jak i do użytku zewnętrznego. Uznaje się, że ma niemal cudotwórcze działanie na organizm człowieka.
Skład chemiczny oleju kokosowego:Kwasy tłuszczowe | % udział w oleju kokosowym |
Laurynowy C12 | 42-54 |
Mirystynowy C14 | 15-21 |
Palmitynowy C16 | 8-12 |
Kaprylowy C8 | do 8 |
Kaprynowy C10 | do 6 |
Stearynowy C18 | 2-5 |
Oleinowy C18:1 (w większych ilościach znajduje się w oliwie z oliwek) | 5-9 |
Linolowy C18:2 (tego mamy najczęściej nadmiar w diecie) | 1 |
Linolenowy C18:3 (ten jest niezbędny dla człowieka) | 0 |
500 g takiego oleju może kosztować nawet 75 zł. Czy to tylko chwyt reklamowy czy rzeczywiście olej ten „uzdrawia”? Poprosiliśmy o opinię na ten temat prof. dr hab. Józefa Korczaka z Katedry Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego olej ten jest hitem. Chwyt dotyczy pewnie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Olej kokosowy jest ich dobrym źródłem. Są to tłuszcze łatwo przyswajalne przez organizm. Trafiają one prosto do krwioobiegu, a organizm wykorzystuje je bezpośrednio jako źródło energii.
MCT wykorzystywane są w żywieniu pacjentów w stanach chorobowych, u których jest upośledzone wchłanianie tłuszczu, np. w niewydolności trzustki, zapaleniu trzustki czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.
Ponad 90% kwasów zawartych w oleju kokosowym to nasycone kwasy tłuszczowe. Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym ich spożyciem. Znajdują się nie tylko w oleju kokosowym, ale też w mięsie i tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Gdy jemy ich za dużo przez długi okres naszego życia wpływa to na podwyższanie poziomu cholesterolu, szczególnie tego „złego”. To w efekcie może skończyć się chorobami układu krążenia.
Największy udział w oleju kokosowym ma kwas laurynowy. Stanowi on ponad 50% zawartości. –Człowiek potrzebuje długołańcuchowych kwasów tłuszczowych np. by budować struktury błon komórkowych. Kwasów z oleju kokosowego do tego nie wykorzysta. Te ostatnie są tylko źródłem energii – dodaje prof. Korczak.
Olej koksowy przybył do nas ze Wschodu. Przegląd badań tamtejszego instytutu fizjologii i biofizyki KPC Medical College and Hospital (2011) wskazuje m.in.: takie korzystne cechy samego oleju z kokosa (pomijając inne produkty kokosowe) jak:
W tamtych cywilizacjach zarówno olej jak i produkty z kokosa są powszechnie stosowane. Jednak te cywilizacje prowadzą zupełnie inny styl życia niż społeczeństwa zachodnie. Spożywają także całkowicie odmienną dietę składającą się z innych produktów niż u nas.
- Ja bym odradzał, ponieważ mamy inne lepsze oleje tłoczone na zimno, np.: lniany, rzepakowy lub oleje rybie, które są bogatym źródłem niezbędnych (a więc potrzebnych) nienasyconych kwasów tłuszczowych - NNKT. Lepiej połknąć kapsułkę tranu niż jeść olej kokosowy. Jeśli chcemy go spożywać to najlepiej unikać jego nadmiaru. – mówi profesor.
Tłuszcz kokosowy, to nadal tłuszcz. – Ze względu na rodzaj kwasów tłuszczowych jego 1g może mieć nieznacznie mniej kcal w porównaniu z innymi tłuszczami. Spożywanie go w nadmiernych ilościach będzie sprzyjało otyłości tak samo jak jedzenie innych rodzajów tłuszczu czy fast-foodów.
Olej kokosowy ma swój odpowiednik. Jest nim olej z ziaren palmowca. Ma podobny skład do tłuszczu z kokosa. – Teraz jest moda na olej kokosowy. On się pozytywnie konsumentom kojarzy. Gdy jest świeży, jest smaczny. Może to także jeden z powodów tej kokosowej mody. Inne, bardzo szerokie i mocno nagłaśniane właściwości prozdrowotne tłuszczu kokosowego nie są w pełni udowodnione – uważa prof. Korczak. Czy ten trend przeminie i jego miejsce zajmie moda na inne tłuszcze, np. olej z ziaren palmowca? Przekonamy się z upływem lat.
A Wy używacie oleju kokosowego? Do czego używacie oleju kokosowego? Dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
aniloratka
20 marca 2018, 16:12
dla mnie hit :)
flisowna
16 lipca 2016, 10:51
Ale dyskusja rozgorzała
Marcin07
25 czerwca 2015, 16:54
Denny artykuł. Dietetyka na poziomie lat 90 tych ubiegłego stulecia. paniczny strach przed tłuszczem nasyconym.
Calzone2
26 sierpnia 2014, 20:39
Jedna uwaga - nie jest hitem od kilku miesięcy tylko od kilku lat :)
milencia87
11 sierpnia 2014, 19:20
właśnie, w kosmetologii jest raczej szeroko stosowany
soll.
11 sierpnia 2014, 10:54
Pominęliście jego zastosowanie w kosmetologii - być może olej jest nie tyle popularny w kuchni, co właśnie jako kosmetyk, i dlatego ludzie go kupują i jest taki modny? Tego nie wiecie. Ja osobiście uwielbiam ten olej ze względu na to, że jest genialnym kosmetykiem - inne oleje obciążają moje cienkie włosy, a ten nie, i pięknie je odżywia. Moja sucha skóra też go lubi, ponieważ zatrzymuje nawilżenie, ale nie przetłuszcza. Jest inny niż inne oleje, taki "lekki", za co go uwielbiam. I kupuję wersję spożywczą, bo jest tańsza, niż pseudo-kosmetyczna.
dobrae
11 sierpnia 2014, 06:17
w kuchni prawie nie stosuję, ale w celach kosmetycznych i owszem: do włosów, do masażu...
Daria.a
9 sierpnia 2014, 10:41
Jakoś nie przekonuje mnie ten olej kokosowy, wolę rzepakowy :)
esterraa
27 maja 2015, 14:00
tss123, czyli jedzmy tluszcze, najlepiej te zwierzece i w duuuuzych ilosciach - smalec, masło - zeby czasem nie siegnac po olej lniany czy rzepakowy i nie przesadzic z bialkiem, no i oczywiscie nie zjesc za duzo truskawek ;) Sorry, ale tak wynika z zapodanego tekstu. Dla mnie to kolejna skrajna recepta z dzialu "pomaga na wszystko". Ja od skrajnosci uciekam jak najdalej. Niech kazdy ustawi sobie diete pod siebie, wlasne potrzeby i preferencje, nauczy sie ja prawidlowo bilansowac, a bedzie dobrze. Grunt to sluchac wlasnego organizmu i nauczyc sie odrozniac głód od łakosmtwa zachowujac przy tym rozsadek.
SylaNaDiecie
8 sierpnia 2014, 08:05
A może napiszcie coś o wiórkach kokosowych? To też tylko energia i nic więcej? dodawałam je do owsianki, do jogurtów, ciastek owsianych. Ale chyba lepiej zrezygnować?
VikiMorgan
8 sierpnia 2014, 14:59
to dobre źródło tłuszczów a tłuszcz jest bardzo ważny w diecie - należy stosować różne źródła i tych nasyconych i nienasyconych - im więcej tym lepiej....
urlike
7 sierpnia 2014, 19:39
Zaczęłam od stosowania tego oleju na włosy i jestem zadowolona z efektu. Obecnie dorzucam go również do wyrobu ciast i innych deserów np. smażonych.
bluuue
8 sierpnia 2014, 14:25
Nie wyobrażam sobie pielęgnacji włosów bez niego :)
Indecis
7 sierpnia 2014, 17:40
Mimo, że od dawna mam go w posiadaniu, to nigdy go nie spożywałam... Używam go tylko do olejowania włosów lub wzbogacam nim odżywkę przy niemal każdym myciu. Włosy są po nim lśniące i mięciutkie. :) Kupowałam w Holandii w tureckim sklepie za ok 2 euro za buteleczkę (chyba 250 ml).
soll.
11 sierpnia 2014, 10:58
Ja kupuję w Carrefourze rafinowany olej kokosowy, około 14 zł za pół litra :)
nieznajoma-ona
7 sierpnia 2014, 17:21
nie próbowałam jeszcze
izunia2007
7 sierpnia 2014, 16:20
Najpierw pisze ze podwyższa poziom cholesterolu a potem że obniża.To jak to w końcu jest?
Rakietka
7 sierpnia 2014, 16:16
Jakże i w odżywianiu powszechne są mody! Nie używałam bezpośrednio tego oleju.
trauma
7 sierpnia 2014, 14:08
Mam rafinowany i używałam do masowania bańką chińską :D Wolę to niż oliwkę ze składem 90% parafiny, czy wzbogacaną niepotrzebnymi dodatkami. Podobno ten olej zachowuje się doskonale przy smażeniu, jeszcze nie próbowałam ale jak wspomniałam mam rafinowany a to nie to samo.
Caramelcoffee
7 sierpnia 2014, 13:07
Ja uzywam go od dawna- I do celow kosmetycznych I spozywczych- jestem zachwycona dzialaniem na obu polach. I z cala pewnoscia nie przeszkadza on w moim odchudzaniu a stosuje go kilka razy w tygodniu. Poza tym uwielbiam jego smak!
robaczki2
7 sierpnia 2014, 11:56
być może nie zauważyłam, ale nie widziałam informacji o podwyższonej temperaturze dymienia oleju kokosowego, wiadomo, że nie jemy go łyżką - bo ma konsystencję stałą, tylko na nim smażymy i właśnie dlatego jest on lepszy niż np. zwykły olej rzepakowy.
lola7777
7 sierpnia 2014, 11:41
o masz.nie na to jak nasze produkty,rzepak,kiszone ogorki i kasza :)
zMarsa
7 sierpnia 2014, 11:20
Opisaliście olej kokosowy względem spożycia, ale nie napisaliście o kosmetycznym użyciu. Czy to hit, a może kit?
karolina
7 sierpnia 2014, 11:35
zbyt wiele jest sposobów wykorzystania oleju kokosowego by to wszystko zmieścić w jednym tekście. zajęliśmy się faktycznie tylko jednym jego obliczem (spożywczym)
robaczki2
7 sierpnia 2014, 11:57
zależy dla kogo i zależy do czego:) dla mnie na włosy KIT, ale dla wielu innych dziewczyn o innej porowatości włosów niż moje HIT.
soll.
11 sierpnia 2014, 11:01
No właśnie, dla jednych olej kokosowy jest super na włosy, dla innych nie. Ja mam cienkie i mało porowate włosy to świetnie sprawdza się na nich kokos, bo ich nie obciąża ani nie przetłuszcza (a wręcz minimalizuje przetłuszczanie). Nie spotkałam żadnego oleju, który by działał choćby podobnie, a przetestowałam ich wiele, dlatego kokos jest taki unikalny. Jak ktoś ma włosy suche, zniszczone, kręcone to zapewne lepiej podpasują mu cięższe oleje.