Jedz jabłka – na złość Putinowi i nie tylko!

  • Redakcja
  • Redakcja
  • 10 lat temu
  • 10
  • 5 minut czytania
Jedz jabłka – na złość Putinowi i nie tylko!

Wszystkim znana ogólnopolska akcja poprzedniego miesiąca, związana z embargo nałożonym przez Rosjan w kwestii jabłek polskich sadowników, doprowadziła do mobilizacji rodaków i wspólnego zjadania polskich owoców. Solidarne podejście Polaków sprawiło, że jabłka błyskawicznie znikały z półek sklepowych. Warto jednak pamiętać o licznych wartościach prozdrowotnych, które kryje w sobie powszechnie znany, okrągły owoc.

Jabłka na zdrowie!

Jabłka zawierają przede wszystkim korzystną dla nas frakcję błonnika pokarmowego, tzw. pektyny. Przyczyniają się one do sprawnego wypróżniania, zwalczają zaparcia, a także zapobiegają odkładaniu się w jelicie cienkim tłuszczu pokarmowego. Dzięki tej ostatniej funkcji, jabłka przyczyniają się do obniżenia w naszym organizmie „złego” cholesterolu, co z kolei prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz chorób sercowo – naczyniowych.

Należy pamiętać, że cenne pektyny zawarte są głównie w skórce oraz rzadko zjadanych przez nas gniazdach nasiennych. Wobec tego warto jeść jabłka w postaci nieobranej i surowej, gdyż przez obróbkę termiczną tracą one również inne, cenne właściwości.

Co jeszcze jest w stanie zaoferować ten mały owoc? W jabłku zawarta jest witamina C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Zjadając trzy jabłka w ciągu dnia jesteśmy w stanie pokryć połowę zapotrzebowania na tą witaminę.

Oprócz witaminy C, w jabłkach znajdziemy także witaminę A i E. Zawartość tych wszystkich antyoksydantów przyczynia się do polepszenia stanu skóry, włosów i paznokci. Tak zwane zmiatacze wolnych rodników chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi, układu krążenia, cukrzycą.

Warto również wiedzieć, że jabłka są cennym źródłem potasu. Jest to niezwykle ważny składnik mineralny dla naszego organizmu, gdyż bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, jak również odpowiada za prawidłową pracę mięśni. Niedobory potasu mogą przyczyniać się do osłabienia organizmu, zdenerwowania, skurczy mięśni oraz obrzęków rąk i nóg.

Nie bez powodu powstało angielskie przysłowie: 

An apple a day keeps the doctor away, czyli jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka.

Cudze chwalicie swego nie znacie!

/gfx/news/noscale_6965_1409560078.jpg
Często staramy się urozmaicić nasze dania egzotycznymi owocami. Pamiętajmy jednak, że krajowy produkt również może być zaskoczeniem dla naszych gości, kwestią jest ciekawy przepis i kuszący sposób podania potrawy – mówi Aleksandra Gerlach, stylistka kulinarna.

Szansa dla osób z cukrzycą?

Co ciekawe liczne badania dowodzą, że produkowany z tych owoców ocet jabłkowy przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Ukazane w 2007 roku badanie A. White i C. Johnston (Diabetes Care) dowiodło, że codzienne spożycie dwóch łyżek octu jabłkowego przed snem obniżało poziom glukozy na czczo o 4-6%. Ponadto ocet jabłkowy  przyczynia się do obniżenia szkodliwych trójglicerydów, przy jednoczesnym zwiększeniu „dobrego” cholesterolu w organizmie (Journal of Agricultural and Food Chemistry, June 22, 2011).

Pamiętajmy o tym, jak wiele cennych składników posiada owoc, który mamy na wyciągnięcie ręki. Liczę, że po przeczytaniu tego artykułu będziecie sięgać po jabłka nie tylko w ramach ogólnopolskiej akcji "Jedz jabłka", by pomóc polskim sadownikom, lecz także by pomóc sobie w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia.

Autorem tekstu jest Martyna Przybyłko, studentka dietetyki, stażystka Vitalia.pl