Dla wielu osób największym wyzwaniem podczas odchudzania jest ograniczenie słodyczy. Często pojawiają się pytania o ciastka zbożowe, jako alternatywa dla cukierków, batonów i czekolady. Sprawdziliśmy zatem skład tych najpopularniejszych i pomożemy wybrać najlepsze. Jaki jest skład ciastek zbożowych? Czy ciastka zbożowe są dietetyczne? Czy ciastka zbożowe są zdrowe? Które ciastka zbożowe są najzdrowsze?
Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:
Na wstępie trzeba zaznaczyć, że ciastka wbrew temu co słyszymy w reklamach nie są idealnym śniadaniem lub lunchem. Nie zastąpią one pełnowartościowej kanapki czy owsianki. Jest to dobra opcja raz na jakiś czas, gdy rzeczywiście nie mamy czasu i możliwości zjeść niczego innego lub po prostu ochota na słodycze jest tak wielka, że nie jesteśmy w stanie sobie z nią poradzić. O idealnym śniadaniu pisała wcześniej dietetyk Marta Tomaszewska.
Pierwszą rzeczą, którą należałoby sprawdzić przed wybraniem ciastek to ilość cukru. Oczywiście nie można mieć pretensji do producentów, że znajduje się on w produkcie. Przecież to w końcu ciastka! Ważna jest natomiast jego ilość – im mniej tym lepiej. Z pewnością nie powinien znajdować się on na pierwszym miejscu w składzie produktu. Trzeba pamiętać, że może być ukryty pod innymi postaciami np. jako: syrop glukozowo-fruktozowy, melasa trzcinowa, czy syrop cukru inwertowanego.
Spulchniacze, barwniki, emulgatory też nie są wskazane. Nie wszystkie są szkodliwe dla zdrowia, jednak jeśli nie mamy pewności co do tych znajdujących się w składzie produktu, lepiej ich po prostu unikać.
W ciastkach pełnoziarnistych przeważać powinny mąki pełnoziarniste. Dobrze jeśli w składzie pojawiają się otręby i płatki owsiane lub siemię lniane. Zwykłej mąki pszennej powinno być jak najmniej lub najlepiej wcale.
Kolejną rzeczą, którą warto sprawdzić to ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Różnice w ich ilości są znaczące, przykładowo ciastka Bonitki zawierają ich 3 razy więcej niż ciastka firmy Oskroba. Nie bez znaczenia jest też rodzaj użytego oleju. Niestety najczęściej producenci wykorzystują olej palmowy, ponieważ jest on stosunkowo tani. Nie jest jednak zbyt korzystny dla zdrowia.
BelVita
Najbardziej rozreklamowane, a co za tym idzie najpopularniejsze ciastka zbożowe. Ich skład różni się znacznie zależnie od rodzaju. Przykładowo Belvita z mlekiem to w ponad połowie zwykła mąka pszenna, natomiast ciastka Belvita z kakao mają tej mąki już tylko 16% i znacznie więcej mąki pełnoziarnistej. Pomiędzy poszczególnymi smakami są też znaczące różnice w ilości cukru.
Oskroba. Ciasteczka zbożowe
Zaletą tych ciastek, jest to że zawierają zamiast oleju palmowego olej rzepakowy i mają najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety cukier w tych ciastkach znajduje się na pierwszym miejscu w składzie, a więc jego ilość jest niemała. Są też najbardziej kaloryczne, w 100 gramach mają 560 kcal, to o 100 kilokalorii więcej niż ciastka innych producentów.
Kupiec. Kruche ciasteczka naturalne
Spośród wszystkich ciastek wypadają najlepiej pod względem ilości cukrów prostych. Stosunkowo niewiele mają też nasyconych kwasów tłuszczowych, za to sporo cennego błonnika. Mają jednak swoje minusy - chociażby to że zawierają wodorowęglan sodu, który nie jest zbyt korzystny dla zdrowia. Dość dużo jest również białej mąki pszennej oraz innych wysokoprzetworzonych produktów zbożowych.
Bonitki
Dostępne w sieci sklepów Biedronka. Spośród wszystkich ciastek zawierają najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego cała gama substancji słodzących: cukier, melasa trzcinowa, syrop glukozowy i syrop glukozowo-fruktozowy.
Krakuski zbożowe z płatkami owsianymi
Rzeczywiście tak jak wskazuje nazwa zawierają płatki owsiane i to w całkiem znaczącej ilości. Dwa najbardziej korzystne dla zdrowia składniki stanowią 60% produktu. Reszta to głównie cukier, tłuszcz i spulchniacze.
San. Złotokłose
Podobnie jak w Krakuskach. Płatki owsiane i mąka pełnoziarnista, a więc to co najcenniejsze, stanowi 60% masy produktu. Pozostałej części składników z pewnością nie można zakwalifikować do zdrowych i polecanych.
Nie jest łatwo wybrać dobre ciastka zbożowe. Jedne mają dużo cukru, inne dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, a jeszcze inne bardzo niewielki dodatek składników pełnoziarnistych. Potwierdza to tylko fakt, że ciastka zbożowe trzeba zaliczać do słodyczy, a nie do pełnowartościowych elementów diety. Jeśli jednak decydujemy się na słodycze, to są one z pewnością lepszym wyborem od ciastek tradycyjnych.
Oprócz wartości odżywczych nie bez znaczenia jest smak. Które ciastka lubicie najbardziej? Jakie dietetyczne przekąski polecacie? Co podjadać w trakcie diety? Dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
anik_sk
17 października 2014, 11:55
Ja też polecam ciasteczka owsiane i jęczmienne o smaku korzennym Sante.
sectet
2 października 2014, 11:52
Ja polecam owsiane natrualne Sante - mają 62% owsa
SylaNaDiecie
28 września 2014, 23:53
Szkoda, że nie ma zdjęć - łatwiej byłoby rozpoznać o jakich ciastkach mowa. I brakuje w zestawieniu Sante - wydają mi się najmniejszym złem, ale czy tak jest w istocie? W ogóle przydałby się ranking albo jakaś ocena punktowa, z tego artykułu i tak nie wynika, które najlepiej wybrać... Osobiście jeśli jestem w domu to piekę ciasteczka sama, a jeśli jestem w pracy i mam nieodpartą ochotę na słodycze to sięgam po Sante. Pyszne są z żurawiną i naturalne, a te z kakao smakują prawie jak z czekoladą ;)
asiulix11
28 września 2014, 10:34
Piekę sama, bez mąki, bez jajek, sam banan, płatki owsiane, rodzynki, słonecznik... do wyboru do koloru :)
Natka2018
28 września 2014, 10:31
Uwielbiam ciastka zbożowe, a najbardziej z czekoladą. Jadłam różne i najbardziej to mi smakowały z Lidla, które były dostępne w Tygodniu Amerykańskim i można je kupić w Almie, ale są po 10zł, a w LIdlu były po 5-6zł
LastChance1984
28 września 2014, 09:58
Ja nie kupuję. Sama piekę :)
Wiedzmowata
28 września 2014, 09:36
Nie kupuję takich ciastek, wolę kanapkę z miodem.