Cholesterol postrzegany jest przez wielu tylko i wyłącznie w negatywnym świetle. Kojarzony jest jako przyczyna występowania udarów oraz zawałów serca. Należy mieć jednak świadomość, że istnieje także zjawisko całkowicie skrajne - zbyt niskie stężenie cholesterolu, które również może być niebezpieczne dla zdrowia.
We współczesnym świecie niezwykle powszechnym schorzeniem jest wysokie stężenie cholesterolu. Prowadzonych jest wiele programów profilaktycznych monitorujących ten parametr w populacji światowej oraz polskiej. Podejmowane są działania mające na celu jego normalizację. Szacuje się, że w naszym kraju problem ten dotyczy około 60 proc. Polaków. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że niebezpieczny może być również zbyt niski poziom cholesterolu.
Stan chorobowy określany hipocholesterolemią, stwierdza się jeżeli stężenie cholesterolu całkowitego wynosi poniżej 120 mg/dl ( TC < 120 mg/dl).
Cholesterol znajduje się we wszystkich komórkach ludzkiego ciała. Większa część, bo aż 75 proc. jego całkowitej puli wytwarzana jest w wątrobie i jelicie. W największym odsetku obecny jest w komórkach mózgu, ale także osłonkach nerwowych, czy żółci. Pozostała jego część, około 20 proc. dostarczana jest z pożywieniem. Cholesterol to składnik, którego odpowiedni poziom warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest niezbędny do syntezy hormonów płciowych oraz produkcji hormonów przez nadnercza. Ten główny sterol występuje także w skórze, gdzie pod wpływem działania promieni słonecznych następuje jego przemiana do witaminy D3.
Wśród przyczyn powodujących zbyt niskie stężenie cholesterolu na pierwszym miejscu wymienia się nadmierne stosowanie statyn – leków wykorzystywanych w terapii nadciśnienia tętniczego. Ponad to może być to jeden z objawów chorób przewlekłych wątroby, celiakii, nadczynności tarczycy, niedożywienia czy nawet nowotworów układu krwionośnego. Dodatkowo może wskazywać na upośledzone wchłanianie jelitowe.
Badania dowodzą, że niskie stężenie cholesterolu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona, depresji, stanów obniżonego nastroju. Oddziałuje on na aktywność serotoniny- hormonu szczęścia w mózgu. Okazuje się, że hipocholesterolemia pogarsza rokowania wśród pacjentów onkologicznych.
Suplementacja cholesterolem u pacjentów z zaburzeniem genetycznym objawiającym się niezdolnością do prawidłowej syntezy tego składnika dowodzi jak znaczące jest jego działanie w organizmie. Wśród pacjentów z omawianym schorzeniem obniża agresję, zwiększa tempo ich wzrostu, a nawet umożliwia chodzenie i poprawia ich mowę.
Wśród produktów bogatych w cholesterol wymienia się jaja (głównie żółtko), podroby, tłuste produkty mleczne, tłuste gatunki mięs, słonina, smalec, boczek. Cholesterol jest obecny wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego!
Organizm człowieka przyswaja do 50% dostarczanego z pożywieniem cholesterolu.
Należy rozsądnie dobierać produkty spożywcze nawet w sytuacji zbyt niskiego stężenia cholesterolu. Pacjenci nie muszą nadmiernie ograniczać produktów będących jego źródłem,
ale nie mogą być także spożywane w nadmiarze. Dieta powinna być dobrze zbilansowana i zawierać produkty z różnych grup, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne a nie jedynie skupiać się na dostarczaniu dużych ilości produktów obfitujących w cholesterol.Przede wszystkim należy jednak zbadać bezpośrednią przyczynę takiego stanu.
Zdjęcie główne pochodzi z:Photo: Christian Cable / Foter / CC BY
Komentarze
wie58
17 stycznia 2019, 21:28
:)
Renfri
26 października 2014, 16:45
Szkoda tylko że w artykule jest błąd merytoryczny. Statyn nie stosuje się w leczeniu nadciśnienia tętniczego tylko w przypadku hiperchlesterolemii właśnie. A że nadciśnieniowcy cierpią zazwyczaj także na hiperchlolesterolemię to już inna sprawa
Kasia3168
25 października 2014, 17:29
Ciekawy artykul. Jak dla mnie to leki na nadcisnienie jakie uzywam powoduja ze nie mam szkodliwego cholesterolu we krwi. Moze to zasluga tych tabletek. Ale jak siegne pamiecia w stecz to tez nigdy go nie mialam jak trzymalam diete Dukana bo robilam przed i po badania morfologiczne Wszystko bylo ksiazkowo. wiec komu teraz wierzyc. W dalszym ciagu jadam to co ma chude w swoim skladzie wiec wszystko jest ok.
bedezdrowsza
25 października 2014, 11:10
Wystarczy się zastanowić czy widzieliśmy kiedyś otyłe zwierzę na wolności... I mamy odpowiedź.
Wiedzmowata
25 października 2014, 08:28
Interesujący artykuł
Epestka
25 października 2014, 04:17
Jak to się człowiek całe życie uczy! Myślałam, że cholesterol to sterol. A tu się dowiaduję, że sterol i stenol nawet.