Pokrzywa odmładza, poprawia odporność i przemianę materii. To tylko skromna część właściwości tej wszechstronnej rośliny. Czy każdy może pić herbatę z pokrzywy? Kiedy lepiej z niej zrezygnować?
Pokrzywa zwyczajna (to ta wysoka, rosnąca w m. in. w naszych lasach i nad zbiornikami wodnymi), ceniona jest nie od dzisiaj. Już w starożytności używano jej do leczenia zapalenia stawów, anemii oraz dolegliwości układu pokarmowego. Dzisiaj wiemy, że można ją wykorzystać na wiele innych sposobów. Pokrzywa zwyczajna swoją wszechstronną moc zawdzięcza niebanalnemu składowi. Obfituje w kwas askorbinowy, karoten, witaminę A, witaminę K i witaminę B2. Zawiera też sporo składników mineralnych: potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan oraz krzem. A to nie wszystko, w jej liściach możemy również odnaleźć kwasy tj. krzemowy, octowy, glikolowy oraz acetylocholinę, fitosterole i śluzy.
1. Jak udowodniły badania z 2013 roku pokrzywa obok mięty, liści brzozy i skrzypu ma największą zawartość kwasu kinureninowego, co wpływa na jej właściwości przeciwreumatryczne.
2. Reguluje przemianę materii i perystaltykę jelit, jest niezastąpiona w niestrawności. Pobudza też wydzielanie enzymów trawiennych, co wspomaga działanie żołądka, trzustki i wątroby.
Uwaga! Istnieją doniesienia o uszkodzeniu wątroby po spożyciu świeżych, surowych liści pokrzywy.
3. Działa lekko moczopędnie - oczyszcza pęcherz moczowy oraz nerki ze szkodliwych produktów.
4. Pomaga w zapaleniach układu pokarmowego, leczy też biegunkę.
5. Poprawia krzepliwość krwi. Jest polecana zwłaszcza podczas miesiączki oraz przy krwotokach z nosa, płuc, nerek, jelit, a także wrzodów i ran. Działanie te zawdzięcza obecności flawonoidów, garbników i witaminy K.
6. Zwiększa odporność organizmu. Badania dowodzą, że substancje zawarte w pokrzywie pobudzają wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych.
7. Jest pomocna w leczeniu cukrzycy - są doniesienia o jej właściwościach zmniejszających poziom cukru we krwi. Wprowadzenie preparatów pokrzywy powinno być jednak zawsze skonsultowane z lekarzem, zwłaszcza jeśli chory przyjmuje leki przeciwcukrzycowe.
8. Pomaga w niedokrwistości, zwiększając poziom hemoglobiny i ilość erytrocytów.
Pokrzywa pomimo swoich licznych, korzystnych właściwości może też szkodzić. Nowotwory macicy, przydatków oraz krwotoki wywołane polipami mogą być przeciwwskazaniem do przyjmowania preparatów z pokrzywy. Chory zawsze powinien skonsultować to z lekarzem. Uważać powinny również osoby z chorobami nerek. Zawarte w starszych liściach pokrzywy cystolity mogą działać drażniąco na nerki.
Najlepiej samemu zbierać z daleka od ruchliwych ulic wierzchołki pokrzywy przed kwitnieniem (do 30 cm) - od maja do września. Suszy się je luźno rozłożone, bez dostępu światła. Jeśli nie mamy takiej możliwości, wybierajmy dostępne w sklepach herbatki.
Komentarze
noir9
14 listopada 2014, 02:30
Jak tak na odpornosc dziala to czas zaczac pic pokrzywe czesciej. Znowu choroba dopadla
bambara
13 listopada 2014, 21:13
kiedy miałam anemie to popijałam sok 100% naturalny na zmiane z parzoną wersją i genialnie wyrównała mi hematokryt i hemoglobine :D do tego skóra, paznokcie i włosy były rewelacyjne. Przede wszystkim jest pysznościowa!!
Trollik
13 listopada 2014, 11:46
lubie i pije codziennie
HelloPomello
13 listopada 2014, 10:20
Bardzo lubię i regularnie piję.
kingoje82
13 listopada 2014, 09:55
Popijam wlasnie taka zbierana samemu...bardzo mi smakuje.
Wiedzmowata
13 listopada 2014, 08:58
Nie wiedziałam, że pokrzywa ma aż tyle właściwości...