Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy można jeść surowe mięso?
  • Czy można jeść surową wołowinę?
  • Czy surowa wołowina szkodzi?
  • Czy można jeść surową wieprzowinę?
  • Czy kobieta w ciąży może jeść surowe mięso?
  • Jak wybrać mięso na tatara?

Czy można jeść surowe mięso?

Można jeść surowe mięso? Można! Zalety spożywania surowego mięsa są niezaprzeczalne. Rezygnując z obróbki termicznej zapobiegamy stratom witamin i zmniejszamy kaloryczność dania. Jednak osoby, które często jedzą surowe mięso narażone są na niebezpieczeństwo obecności bakterii, takich jak Salmonella, Listeria, Campylobacter i Escherichia coli. Po obróbce termicznej mięso jest zdecydowanie bardziej bezpieczne, ponieważ drobnoustroje, a na pewno ich większość, giną. Surowe mięso jest również trudniejsze do strawienia, dlatego uważać na nie powinny osoby z problemami żołądkowymi.

Czy można jeść surową wołowinę?

Jeśli chodzi o potrawy zawierające w składzie surową wołowinę, największym zagrożeniem są enterokrwotoczne szczepy bakteri E. coli (szczep 0157). Teoretycznie bakterie te nie powinny nam zagrażać, ponieważ przebywają w jelitach zwierząt. Jednak jeśli będziemy mieli do czynienia z nieostrożnym rzeźnikiem, może on naciąć jelita, a bakterie dostaną się do mięsa. Zjedzenie takiego mięsa przez człowieka może powodować choroby układu pokarmowego i moczowego tj. biegunka, schorzenia nadnerczy oraz zespół hemolityczno-mocznicowy.

Czy surowa wołowina szkodzi?

W mięsie wołowym można też spotkać tasiemca nieuzbrojonego - jego jajeczka bydło zjada wraz z trawą. Dlatego tak ważne jest, aby jeść wołowinę tylko i wyłącznie z legalnego uboju.

Objawami obecności tasiemca nieuzbrojonego są nudności, wymioty, bóle w nadbrzuszu, biegunka, zaparcia oraz utrata apetytu. 

Czy można jeść surową wieprzowinę?

Jedzenie surowej wieprzowiny to już nie żarty. Tak naprawdę nie powinno się tego robić w ogóle. Chwila przyjemności może nas kosztować zarażeniem włośniem lub tasiemcem uzbrojonym (o tasiemcach dowiecie się więcej tutaj)Teoretycznie mięso powinno przed trafieniem do sprzedaży zostać pod tym kontem przebadane, ale patrząc na ostatnie afery żywnościowe, lepiej nie ryzykować. Początkowe objawy zarażenia włośniem są nieswoiste. Najczęściej to nudności, wymioty, biegunka, potem obecne w mięśniach larwy powodują zapalenie, bóle mięśniowe i sztywność. Natomiast tasiemiec uzbrojony wyniszcza organizm i prowadzi do anemii, biegunki, zaparć, wychudzenia. Może też wywołać zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego (jeśli larwy osadzą się w mózgu). To nie koniec zagrożeń ze strony surowej wieprzowiny, u ok. 60% świń występują także bakterie Yersinia, które mogą wywołać biegunkę i ból brzucha, a także zapalenie stawów.

Czy kobieta w ciąży może jeść surowe mięso?

Surowego mięsa bezwzględnie nie powinny jeść kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby starsze i z obniżoną odpornością.

Jak wybrać mięso na tatara?

1. Jeśli planujesz zrobić tatara lub carpaccio, wybierz polędwicę wołową. Jest droższa, ale też zdecydowanie bardziej bezpieczna niż wieprzowa.

2. Kupuj mięso tylko z zaufanego źródła. W tym wypadku kolejki działają na naszą korzyść. Oznacza to, że mięso szybciej 'schodzi', a więc jest też szansa, że będzie świeże.

3. Minimalizuj drogę od zakupu mięsa do spożycia potrawy z jego udziałem. Zwiększysz wtedy bezpieczeństwo spożycia potrawy.

4. Zamiast kupować gotowe, mielone mięso, poszukaj całego kawałka mięsa i zmiel je sama. Po pierwsze zmielone szybkiej traci świeżość, trudniej je ocenić i często zawiera już niepotrzebne dodatki.

A Ty jesz surowe mięso? Lubisz tatara? W jaki sposób przyrządzić idealnego tatara? Dajcie znać w komentarzach!

Zdjęcie pochodzi z: Silly Jilly / Foter / CC BY-ND