Szybkie jajko z mikrofali

jajko z mikrofali

Nie masz rano czasu na długie gotowanie? Ten przepis przypadnie ci do gustu. Możesz pozmieniać dodatki, dzięki czemu będziesz mieć receptę na kilka pysznych i szybkich śniadań.

Składniki:

1 jajko

Łyżka wody

Łyżka posiekanej natki pietruszki

Łyżka posiekanej szynki

¼ kubka poszatkowanych grzybów

Łyżeczka oleju

Wysmaruj kubek (nadający się do podgrzania w mikrofali) olejem. Wybij jajko, dodaj wodę, szynkę, grzyby i rozbełtaj. Wstaw do mikrofali na 45-60 sekund, aż jajko się zetnie. Posyp pietruszką.

Jajko na parze z ziołami i chili

jajko na parze

Lubisz zdrową kuchnię i chciałabyś wprowadzić do swojego menu jakąś alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy? Ta receptura jest dla ciebie.

Składniki:

2 jajka

Łyżeczka posiekanych ziół

Odrobina płatków chili lub świeżej papryczki

Sól

Wymieszaj białko z żółtkiem widelcem, posól. Wylej na miseczkę. Wstaw ją do naczynia do gotowania na parze. Wierzch posyp ziołami i chili. Przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż jajka się zetną.

Jajko zapiekane w papryce

jajko w papryce

Lubisz zapiekane dania? Papryka jest świetnym naczyniem do którego można włożyć wiele. Jajko także doskonale sprawdzi się w roli wypełniacza.

Składniki:

4 kolorowe papryki 

4 małe różyczki świeżego lub mrożonego brokułu (rozmrozić przed użyciem)

4 jajka

1/3 kubka mleka

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Zioła prowansalskie, pieprz, suszony czosnek

Odetnij górną część papryki (tam gdzie jest ogonek). Wyjmij ze środka pestki. Ułóż paprykę na blasze do zapiekania lub w naczyniu żaroodpornym. Włóż do każdej papryki kawałek brokuła. Jajka wybij do miseczki i rozbełtaj z mlekiem, przyprawami oraz szczypiorkiem. Zalej masą jajeczną brokuły. Piecz w temp 150 st. C przez około 60 minut.

Jajko w chlebie

jajko w chlebie

To świetny pomysł na romantyczne śniadanie. W chlebie możesz wyciąć serduszko i w nie wbić jajko.

Składniki:

2 kromki pieczywa (powinny być dość duże, najlepiej zbliżone do kwadratu)

2 jajka

2 łyżeczki masła lub oliwy

Sól, papryka w proszku, pieprz, szczypiorek

Wytnij za pomocą foremek do ciastek dowolny kształt na środku kromki chleba. Na patelni rozpuść tłuszcz, połóż pieczywo i opiecz z jednej strony. Przełóż pieczywo na drugą stronę i wybij jajko w wycięty otwór. Posyp przyprawami, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu około 5 minut.

Frittata z cukinią i suszonymi pomidorami

frittata

Frittata to doskonały sposób na wykorzystanie resztek. Możesz użyć tego, co zalega tobie w lodówce. Świetnie spisze się tutaj mięso, ser, wędlina, warzywa.

Składniki:

8 jajek

3 łyżki startego żółtego sera

1/4 kubka kwaśnej śmietany

1 mała cukinia

Kilka suszonych pomidorów

Łyżeczka masła

Łyżeczka oleju

Oregano, pieprz, sól

Jajka wybij do miski i wymieszaj ze śmietaną, przyprawami, łyżką sera. Pomidory posiekaj. Cukinię pokrój na krążki. Na patelni rozpuść masło i olej. Wrzuć cukinię i smaż około 5 minut lub do momentu gdy lekko zbrązowieje. Wlej masę jajeczną, a wierzch posyp suszonymi pomidorami. Smaż około 2-3 minuty, pozwalając by płynna masa wypełniała brzegi. Wstaw na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmij gdy brzegi frittaty będą odchodzić od patelni.

Zdjęcie główne pochodzi z: jh_tan84 / Foter / CC BY

Zdjęcie pierwsze pochodzi z: danoxster / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie drugie pochodzi z: dannyfoo / Foter / CC BY-ND

Zdjęcie trzecie pochodzi z: mechanix / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie czwarte pochodzi z: regan76 / Foter / CC BY

Zdjęcie piąte pochodzi z: truth82 / Foter / CC BY