Jajko jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, witaminy A, D, witamin z grupy B, żelaza, lecytyny. Jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie, obiad jak i kolacje. Jak je przygotować żeby nie było nudne?
Nie masz rano czasu na długie gotowanie? Ten przepis przypadnie ci do gustu. Możesz pozmieniać dodatki, dzięki czemu będziesz mieć receptę na kilka pysznych i szybkich śniadań.
Składniki:
1 jajko
Łyżka wody
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Łyżka posiekanej szynki
¼ kubka poszatkowanych grzybów
Łyżeczka oleju
Wysmaruj kubek (nadający się do podgrzania w mikrofali) olejem. Wybij jajko, dodaj wodę, szynkę, grzyby i rozbełtaj. Wstaw do mikrofali na 45-60 sekund, aż jajko się zetnie. Posyp pietruszką.
Lubisz zdrową kuchnię i chciałabyś wprowadzić do swojego menu jakąś alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy? Ta receptura jest dla ciebie.
Składniki:
2 jajka
Łyżeczka posiekanych ziół
Odrobina płatków chili lub świeżej papryczki
Sól
Wymieszaj białko z żółtkiem widelcem, posól. Wylej na miseczkę. Wstaw ją do naczynia do gotowania na parze. Wierzch posyp ziołami i chili. Przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż jajka się zetną.
Lubisz zapiekane dania? Papryka jest świetnym naczyniem do którego można włożyć wiele. Jajko także doskonale sprawdzi się w roli wypełniacza.
Składniki:
4 kolorowe papryki
4 małe różyczki świeżego lub mrożonego brokułu (rozmrozić przed użyciem)
4 jajka
1/3 kubka mleka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Zioła prowansalskie, pieprz, suszony czosnek
Odetnij górną część papryki (tam gdzie jest ogonek). Wyjmij ze środka pestki. Ułóż paprykę na blasze do zapiekania lub w naczyniu żaroodpornym. Włóż do każdej papryki kawałek brokuła. Jajka wybij do miseczki i rozbełtaj z mlekiem, przyprawami oraz szczypiorkiem. Zalej masą jajeczną brokuły. Piecz w temp 150 st. C przez około 60 minut.
To świetny pomysł na romantyczne śniadanie. W chlebie możesz wyciąć serduszko i w nie wbić jajko.
Składniki:
2 kromki pieczywa (powinny być dość duże, najlepiej zbliżone do kwadratu)
2 jajka
2 łyżeczki masła lub oliwy
Sól, papryka w proszku, pieprz, szczypiorek
Wytnij za pomocą foremek do ciastek dowolny kształt na środku kromki chleba. Na patelni rozpuść tłuszcz, połóż pieczywo i opiecz z jednej strony. Przełóż pieczywo na drugą stronę i wybij jajko w wycięty otwór. Posyp przyprawami, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu około 5 minut.
Frittata to doskonały sposób na wykorzystanie resztek. Możesz użyć tego, co zalega tobie w lodówce. Świetnie spisze się tutaj mięso, ser, wędlina, warzywa.
Składniki:
8 jajek
3 łyżki startego żółtego sera
1/4 kubka kwaśnej śmietany
1 mała cukinia
Kilka suszonych pomidorów
Łyżeczka masła
Łyżeczka oleju
Oregano, pieprz, sól
Jajka wybij do miski i wymieszaj ze śmietaną, przyprawami, łyżką sera. Pomidory posiekaj. Cukinię pokrój na krążki. Na patelni rozpuść masło i olej. Wrzuć cukinię i smaż około 5 minut lub do momentu gdy lekko zbrązowieje. Wlej masę jajeczną, a wierzch posyp suszonymi pomidorami. Smaż około 2-3 minuty, pozwalając by płynna masa wypełniała brzegi. Wstaw na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmij gdy brzegi frittaty będą odchodzić od patelni.
Zdjęcie główne pochodzi z: jh_tan84 / Foter / CC BY
Zdjęcie pierwsze pochodzi z: danoxster / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie drugie pochodzi z: dannyfoo / Foter / CC BY-ND
Zdjęcie trzecie pochodzi z: mechanix / Foter / CC BY-SA
Komentarze
ellacotta
17 grudnia 2014, 19:37
mało dietetycznie :/
vitalia92
8 grudnia 2014, 20:26
ale fajny pomysl z tym chlebem, musze wyprobowac :)
Eli1605
7 grudnia 2014, 20:57
Lubie jajka więc te pomysły mi się podobają.
Wiedzmowata
5 grudnia 2014, 09:38
To jajko na parze wygląda ciekawie...
kingoje82
5 grudnia 2014, 09:34
Omlet na parze brzmi rewelacyjnie. Musze sprobowac. Uwielbiam jajka!