Nietolerancja laktozy, awersja czy chęć zmiany popycha nas do poszukiwań alternatywy dla mleka krowiego. Co jednak wybrać? Jaki produkt będzie zdrowy? Jakiego lepiej unikać? Czy jest coś co mogę przygotować sama? Jakie mleko roślinne jest najlepsze? Czy mleko roślinne jest zdrowe? Które mleko wybrać?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Mleko jest źródłem pełnowartościowego białka . Zawiera w swoim składzie aminokwasy egzogenne praktycznie w takich proporcjach, jakie są ustrojowi niezbędne do działania. Mleko to również bogate źródło wapnia. Pierwiastek ten jest niezbędny nie tylko dla kości czy zębów, ale również dla prawidłowego działania układu nerwowego czy mięśni. Znajduje się w nim również witamina D.
Najbardziej znaną alternatywą dla mleka krowiego jest mleko sojowe. Jest praktycznie tak samo bogate w białko jak tradycyjne mleko, przy czym nie zawiera laktozy ani kazeiny. Jest dodatkowo bogate w potas i izoflawony. Trzeba jednak pamiętać, iż soja jest rośliną, która jest najczęściej modyfikowana genetycznie. Stąd większość napojów sojowych właśnie z takich roślin pochodzi. Jeśli starasz się unikać GMO w swojej diecie, spójrz na etykietę by sprawdzić z jakiej soi powstał produkt. Możesz również wybrać inne alternatywy:
Najprostsze roślinne mleka, które można przygotować w domu, to te z orzechów. Mamy dla ciebie dwie propozycje, obie równie dobre. Mleko z orzechów nerkowca jest po zmiksowaniu bardziej kremowe w konsystencji niż migdałowe. Nie potrzeba go przecedzać.
Składniki:
1 szklanka migdałów
3 szklanki wody
Migdały namocz w wodzie na 12 godzin. Zmieniaj w międzyczasie kilka razy wodę. Przepłucz świeżą wodą i wrzuć do blendera. Dolej wody i zmiksuj na gładką masę. Możesz pić je w takiej postaci, lub odcisnąć powstałą pulpę i pozostawić sam płyn. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
3 szklanki wody
Stewia, miód, cukier (opcjonalnie)
Szczypta soli
Zalej orzechy wodą i pozostaw do wchłonięcia płynu (minimum 1 godzinę, a najlepiej 8). Odsącz i opłucz, a następnie wrzuć do blendera, dodaj wodę. Zmiksuj na gładką masę. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.
Czym zastępujecie mleko krowie? Które mleko roślinne jest najlepsze? Które mleko roślinne smakuje najlepiej? Podzielcie się swoją opinią w komentarzach!
Zdjęcie główne pochodzi z: olfiika / iW / CC BY-SA
Zdjęcie 1 w treści pochodzi z: AmazingAlmonds / IWoman / CC BY
Zdjęcie 2 w treści pochodzi z: penelope waits / iW / CC BY
Komentarze
magwiz
28 stycznia 2015, 23:30
Fajne przepisy! Być może skorzystam, gdyż ostatnio coś mleko zaczyna mi niesłużyć
Eli1605
1 stycznia 2015, 14:32
Dobrze że nie mam takiego problemu. Bardzo lubie mleko.
Truskawencja
30 grudnia 2014, 22:04
Dziękuję za ten artykuł, przyda się bo mój facet nie toleruje laktozy. Mam tylko jedno pytanie - czy mleko sojowe lub inne alternatywy można używać do pieczenia np. ciast czy do rozrabiania drożdży?
IrminaDuval
29 grudnia 2014, 21:40
bardzo fajne, na pewno wypróbuję migdałowe
agggg
29 grudnia 2014, 20:35
Próbowałam naprawdę wiele zamienników mleka krowiego: sojowe, ryżowe, migdałowe, nawet hiszpańską Orchatę.. raz robiłam sama mleko OWSIANE i to ostatnie jest właśnie najlepsze, najłatwiejsze do zrobienia i najtańsze. konsystencją najbardziej podobne do tego krowiego, nie smakuje mdło jak migdałowe czy nie zalatuje fasolą jak sojowe. :) Wystarczy płatki owsiane zalać wrzątkiem, poczekać chwilę, można zblendować, odcisnąć i gotowe :)
iska211
29 grudnia 2014, 09:44
mozna jeszcze zrobic mleko np. z wiorkow kokosowych. No i mleko przechowujemy w lodowce 2 dni, 3 potrafi zrobic sie juz kwasne
agggg
29 grudnia 2014, 20:36
Zupełnie zapomniałam o tym mleku :) Również jedno z lepszych i łatwiejszych. Z tym że ma specyficzny smak i zapach, więc nie każdemu pasuje..