Orzeszki piniowe mają bardzo bogate walory zdrowotne i kulinarne. Ich popularność wzrasta, o czym świadczą liczne kradzieże orzeszków piniowych we Włoszech. Co takiego jest w tych małych nasionkach? Jak jeść orzeszki piniowe?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Orzeszki piniowe, nie są tak naprawdę orzechami, ale nasionami szyszek sosny. Były one popularnym pokarmem już od czasów paleolitycznych. Dzisiaj najbardziej znane są jako składnik sosu pesto. Cena i rosnąca popularność orzeszków piniowych są przyczyną coraz częstszych ich kradzieży. Powstały nawet gangi specjalizujące się w tego tupu procederach. Orzeszki piniowe trafiają potem na czarny rynek. Co takiego jest w tych małych nasionach, że jest na nie tak ogromny popyt?
Orzeszki piniowe są bogatym źródłem kwasu pinolowego. Przypuszcza się, że może on pomóc w kontroli apetytu. Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerują, że kwas pinolowy może mieć potencjał jako uzupełnienie diety w przeciwdziałaniu otyłości i rozregulowaniu metabolizmu.
Pierwsza szczegółowa charakterystyka chemiczna orzeszków piniowych z 2010 roku wykazała, że charakteryzują się one wysoką zawartością białka (33,8 g na 100 g), tłuszczu (47,7 g na 100 g), i fosforu, jak możemy przeczytać na łamach Journal of the Science of Food and Agriculture. Stwierdzono jednocześnie, że są dobrym źródłem cynku, żelaza i manganu.
Wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe
Orzeszki piniowe mają wysokie właściwości przeciwutleniające. Dzięki zawartości wspomnianego już kwasu pinolowego mogą być wykorzystywane jako potencjalny środek przeciwnowotworowy, jak podkreślono w badaniu opublikowanym w Food Chemistry.
Poprawiają wzrok
Nasiona sosnowe zawierają luteinę, która chroni nasz wzrok przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, uniemożliwiając uszkodzenie plamki żółtej, czyli obszaru siatkówki odpowiedzialnej za widzenie centralne. Ponadto obecny w orzeszkach piniowych beta-karoten, który organizm człowieka przekształca się w witaminę A, wpływa na odpowiednią kondycję narządu wzroku.
Wspomagają działanie układu sercowo - naczyniowego
Orzeszki piniowe są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru. Zawierają ponadto spore ilości witaminy E, witaminy K, miedzi, żelaza i manganu, które mają korzystny wpływ na układ krążenia.
Orzeszki piniowe to bardzo wartościowy składnik diety. Warto od czasu do czasu wprowadzać je do diety. Aktualny wzrost cen orzeszków jest spowodowany kapryśną aurą i działaniem pasożyta drzew iglastych. Jest więc nadzieja, że w przyszłości cena tych nasion wróci do poprzedniego poziomu.
Słyszeliście kiedyś o orzeszkach piniowych? A może jecie orzeszki piniowe na codzień?
Zdjęcie pochodzi z: BrownGuacamole / Foter / CC BY-ND
Komentarze
Grochszek
3 lutego 2015, 19:54
Smaczne, ale potwornie drogie :/
kadus90
3 lutego 2015, 16:19
nigdy uch nie próbowałam, muszę spróbować koniecznie
magwiz
3 lutego 2015, 12:46
Uwielbiam je!
Eli1605
3 lutego 2015, 06:02
Samo dobro. Nic dziwnego,że złodzieje się za nie wzięli.