Makaron pszenny, gryczany, ryżowy, a może warzywny? Każdy ma swoje zalety i niepowtarzalny smak. Gryczany dostarczy najwięcej składników odżywczych, a z cukinii będzie najmniej kaloryczny. Niezależnie czy jesteś na diecie, nie jesz glutenu czy jesteś smakoszem tradycyjnych past, znajdziesz dla siebie odpowiedni typ. Czym zastąpić makaron pszenny? Jakie są zdrowie zamienniki makaronu? Który makaron jest bezglutenowy? Jaki makaron wybrać na diecie? Który makaron jest niskokaloryczny?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Najbardziej ceniony przez smakoszy makaron jest przygotowywany wyłącznie z wody i pszenicy typu durum (semoliny). Można jednak znaleźć również makarony jajeczne, z różnym udziałem jajek. Te są bardziej kaloryczne. Niewątpliwie najsmaczniejszy jest przygotowywany samodzielnie jednak jest to dość czasochłonne zajęcie, zwłaszcza jeśli naszym ulubionym jest penne czy conchiglioni. Wzorów makaronów jest tak wiele, że ciężko wymienić wszystkie. Najpopularniejsze u nas to:
O wartości odżywczej i wpływie na zdrowie makaronu pisaliśmy w artykule ‘Makaron, zdrowe węglowodany’.
100 g makaronu z semoliny:
363 kcal
10 g białka
1,6 g tłuszczu
78,5 g węglowodanów
To doskonały wybór dla tych osób, które unikają glutenu. Ma mniejszą zawartość składników odżywczych niż makaron pszenny, jednak jego główną siłą jest brak glutenu. Można znaleźć także makaron przygotowywany z brązowego ryżu. Zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika jest w nim wyższa. Jego smak jest mało wyrazisty, co jest i wadą i zaletą. Można mu bowiem nadać dowolny smak dodatkami i przyprawami. Świetnie sprawdzi się w sałatce z zielonym ogórkiem i czosnkiem, w zupie, z owocami morza, kurczakiem czy z sosem pomidorowym. Głównie występuje w postaci cienkich nitek, można jednak również znaleźć wstążki czy rurki.
100 g makaronu ryżowego:
346 kcal
6,6 g białka
1 g tłuszczu
78,4 g węglowodanów
Gryka jest jedną z najbardziej wartościowych roślin pod względem odżywczym. Jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, miedzi, manganu, cynku. Najczęściej jemy ja w postaci kaszy, jednak równie dobrze sprawdza się w makaronie. To także doskonała alternatywa dla nietolerujących glutenu, gdyż gryka go nie zawiera. Ilość dostępnych kształtów nie jest tak duża jak makaronu tradycyjnego, jednak można spotkać kilka rodzajów. Tradycyjny japoński makaron soba, powstaje w głównej mierze z gryki z dodatkiem pszenicy. Ma postać cienkich nitek.
100 g makaronu soba:
336 kcal
14 g białka
1 g tłuszczu
75 g węglowodanów
Powstaje z mąki kukurydzianej. To kolejny produkt bez glutenu. By go przygotować wystarczy mąka kukurydziana i woda. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, magnez, potas, cynk. Doskonale sprawdza się w daniach kuchni meksykańskiej czy w sałatkach.
100 g makaronu kukurydzianego:
345 kcal
5,5 g białka
0,8 g tłuszczu
79 g węglowodanów
Makarony powstają również z orkiszu, quinoi, fasoli czy soi. Można jednak przygotować je także ze świeżych warzyw jak cukinia, marchewka, dynia. Kaloryczność takiego makaronu jest nieporównywalnie mniejsza, a wartość odżywcza wysoka. Nie brakuje w nich beta karotenu, witaminy C czy potasu. Makaron taki jest kolorowy i delikatny, dlatego najlepiej sprawdza się, z lekkimi sosami czy pesto. Najprostszy sposób w przypadku cukinii i marchewki to ucinać wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. W przypadku dyni należy ją upiec w piekarniku, następnie wyjąć gniazdo nasienne i widelcem wyskrobać włóknisty miąższ.
100 g spaghetti z dyni:
26 kcal
1 g białka
0 g tłuszczu
6 g węglowodanów
Który makaron lubicie najbardziej? Wolicie makaron pszenny czy ryżowy? Po którym makaronie czujecie się najlepiej? Dajcie znać w komentarzach!
Zdjęcie główne pochodzi z: whitneyinchicago / Foter / CC BY
Komentarze
aska1277
1 kwietnia 2015, 18:50
ja lubię każdy :)
sectet
24 lutego 2015, 15:51
Niam niam makaron w każdej postaci:)Polubiłam bardzo spagetti pełnoziarniste:)
slonko7
10 lutego 2015, 00:04
już od kilku lat uważam na to jakie makarony jem..
kadus90
8 lutego 2015, 11:59
bardzo lubie makaron z pszenicy durum :)
magwiz
7 lutego 2015, 18:39
Ja uwielbiam wszelkie makarony!
nenika
6 lutego 2015, 14:35
Eh a dlaczego nikt nie pisze o orkiszowym?
magwiz
7 lutego 2015, 18:38
Zapomnieli, i tyle
kingoje82
6 lutego 2015, 09:44
Rodzajow makaronow i sposobow go podawania jest tyle, co dni w roku. Szybkie, zdrowe i sycace danie o kazdej porze dnia.
Eli1605
6 lutego 2015, 09:44
Ciekawe.
chesera
6 lutego 2015, 08:45
Zupełnie nie wiem, dlaczego świat opanowała pszenica. Makaron,chleb, mąka....wszystko jest na pszenicy. Mąkę pszenną dosypują wszędzie! Niewinny komentarz w opisie:"Może zawierać śladowe ilości glutenu" i sprawa załatwiona. Sklep, w którym można kupić makaron gryczany lub ryżowy nawet po wygórowanej cenie to unikat. Warto jednak trochę tej modyfikowanej genetycznie pszenicy wyeliminować.
skrzyp!
6 lutego 2015, 14:33
Pewnie, że warto. A szczególnie białą mąkę pszenną. Efekty zdrowotne przechodzą najśmielsze oczekiwania.