Jedzenie w pojedynkę nie musi oznaczać podjadania przekąsek przed telewizorem, zapychania się zupkami chińskimi czy podgrzewania dań gotowych. Z kolei jedzenie na telefon czy fast foody są szybkim sposobem na ciepły posiłek, jednak zgubą dla sylwetki. Jak więc zadbać o swoje zdrowie, nie spędzać pół dnia w kuchni i nie tracić majątku gospodarując samodzielnie? Czy gotowanie dla jednej osoby się opłaca? Co gotować dla jednej osoby?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Mieszkanie w pojedynkę staje się codziennością dla wielu, czy to z wyboru czy w wyniku sytuacji życiowych. Przygotowywanie posiłku wyłącznie dla siebie po ciężkim dniu to nie lada wyzwanie. Brakuje nam energii i chęci, dlatego najczęściej kończy się to zjedzeniem czegoś na szybko. Niestety jedzenie w ten sposób jest kaloryczne, bogate w tłuszcz, sól i cukier, przez co na dłuższą metę niezdrowe. Jak więc zaplanować jedzenie, aby nie marnować pożywienia, zjeść smacznie, zdrowo, niedrogo i w miarę szybko?
Staraj się zaplanować sobie przynajmniej ramowo co będziesz chciała jeść na poszczególne posiłki i zrób raz w tygodniu duże zakupy. Jeśli codziennie jesz płatki lub kanapki, przynajmniej jeden posiłek masz z głowy. Co najwyżej pomyśl nad dodatkami i upewnij się, że masz zapas płatków. Dzięki takiemu działaniu, po powrocie do domu będziesz mieć pod ręką potrzebne produkty, co pozwoli ci szybko zabrać się do gotowania. Dobrze zaopatrzona spiżarnia to również połowa sukcesu. Pozwala na przygotowanie szybko posiłku, ale też jest inspiracją do kulinarnych eksperymentów. Staraj się mieć w niej:
Badanie prowadzone przez dr Lisę Powell opublikowane w Public Health Nutrition wskazuje, że osoby, które jedzą na mieście spożywają o około 200 kcal więcej niż te, które jedzą w domu.
Jeśli gotujesz tylko dla siebie nie musisz przejmować się gustami innych. Możesz więc przygotowywać to na co tylko masz ochotę. Ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. To doskonała okazja do eksperymentowania z łączeniem produktów i smakami. Efekt swoich działań możesz sfotografować i dodać chociażby do naszej bazy przepisów by podzielić się swoimi odkryciami z innymi. To świetna motywacja do włożenia wysiłku w gotowanie, gdy po całym dniu pracy nie chce się nic. By gotować szybko, zdrowo i ekonomicznie, pamiętaj o kilku zasadach:
Jeśli nie chcesz lub nie lubisz wymyślać własnych przepisów, sięgnij po sprawdzone receptury innych. Zaopatrz się w dobrą książkę kucharską z szybkimi daniami i zaznacz w niej swoje ulubione. Internet to również skarbnica wiedzy, gdzie możesz znaleźć przepisy po interesujących cię parametrach. Oto kilka pomysłów na zdrowe i ciepłe posiłki w kilka minut na cały tydzień.
Co polecacie gotować dla jednej osoby? Jakie są Wasze sprawdzone przepisy na jedzenie na kilka dni?
Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com
Komentarze
Stokrotka2402
20 marca 2015, 11:44
Mnie gotowanie tylko dla siebie wychodzi bardzo dobrze. Przy okazji zyskuje moja rodzina, bo i dla nich przemycam co nieco. I wszystkim wychodzi to na zdrowie. . .
zzielonejgorki
16 marca 2015, 21:18
Na oliwie nie można smażyć :/
emiliagn
[były]dietetyk Vitalia.pl
17 marca 2015, 09:21
To zależy od rodzaju oliwy. Oliwa rafinowana ma wysoki punkt dymienia i nadaje się do smażenia. Nigdy nie należy używać tłuszczów o niskim punkcie dymienia, tłoczonych na zimno oraz tych, które mają dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jak np. olej lniany. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy artykuł. http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=6445
Eli1605
16 marca 2015, 10:41
Jak sie gotuje dla całej rodzinki to nie chce mi się jeszcze dodatkowo gotować dla siebie coś innego. Ale gdy zostaję sama to rzeczywiście gotuje od razu kilka potraw i mam na kilka dni.
witaaminkaa
15 marca 2015, 23:15
Ja również jem gdy jestem sama. Z rodziną mam więcej pokus. Moi faceci lubią słodycze więc w każdej szafce jest ich dużo. Oni jadają normalne obiady które muszę im gotować a co za tym idzie tu spróbuję, tam spróbuję i to wystarczy. Gdybym była sama to na pewno zdecydowała bym się na jakiś katering dietetyczny...
devoted08
15 marca 2015, 15:04
Zawsze jem mniej, kiedy jestem sama. Jeden obiad, który zwykle zjadamy we dwoje, wystarczy mi na 4 posiłki. Łatwiej mi jest wszystko dzielić i gotować na zapas.
magwiz
15 marca 2015, 14:09
Byłoby fajnie, gdyby jeszcze zaprezentowane potrawy na jedną osobę, miały też mniejszy koszt
DuskHunter
15 marca 2015, 09:24
Przygotowanie jedzenie po powrocie z uczelni to dla mnie koszmar, bo wtedy jestem głodna jak wilk i w pierwszej kolejności rzucam się na co popadnie. Staram się gotować w wieczór przed, zwykle na 3 dni do przodu. A w razie wielkiego zmęczenia mam awaryjne mrożone warzywa i po sprawie. No i zdarza mi się kupować same surówki w barze mlecznym do swoich obiadów.
Wiedzmowata
15 marca 2015, 08:44
Mnie się zwykle jedzonko przygotowuje w ilościach na kilka dni, może to nudne takie jedzenie, ale wystarczy tylko podgrzać - i gotowe.