Olejek z oregano


Olejek z oregano działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo. Wykazuje działanie bakteriobójcze na szereg bakterii, nawet opornych na antybiotyki. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Georgetown sprawdziło wpływ olejku z oregano na bakterie Staphylococcus, które są często oporne na terapię antybiotykową. W tym celu do próbówek z bakteriami dodali olejek, do kolejnej streptomycynę, następnej penicylinę i ostatniej wankomycynę. Okazało się, że olejek tak samo skutecznie zabijał bakterie jak tradycyjne antybiotyki. 


W olejku tym znajduje się nawet 70% karwakrolu. Jemu w głównej mierze przypisuje się zdolność zwalczania infekcji. W tym samym badaniu jednak naukowcy wskazali, że również inne związki zawarte w olejku muszą mieć działanie bakteriobójcze. Sześciu myszom zarażonym gronkowcem podawano przez 30 dni olejek z oregano, kolejnym sześciu karwakrol, a ostatnim samą oliwę. Jedynie myszy z pierwszej grupy przeżyły okres leczenia. Zwierzęta z pozostałych grup zmarły. 


Korzystne działanie wykazują również olejki z innych ziół jak kurkuma, tymianek, cynamon, bazylia, rozmaryn, papryczki chili, anyż, goździki i wiele innych. Są one bogate w fenole i flawonoidy, które nie tylko leczą, ale też wzmacniają układ odpornościowy.

Dawka dobowa to 2 krople na łyżeczce płynu (dla dzieci o połowę mniej).

Czosnek


Czosnek przychodzi jako pierwszy do głowy myśląc o naturalnych antybiotykach. To panaceum znane nam od dawna i polecane chociażby do wypicia w szklance mleka z miodem. Jego siłą jest allicyna, która działa podobnie jak penicylina, ale również szereg innych fitozwiązków, witamin i składników mineralnych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne. Dzięki temu staje się skuteczną bronią wspomagającą w walce z infekcjami, grypą czy nawet zapaleniem płuc. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia układ odpornościowy i pomaga uchronić się przed infekcjami. Istnieją doniesienia również jego korzystnego wpływu w leczeniu chorób układu krążenia czy nowotworów.

W infekcji, by zadziałał jako antybiotyk, dawka to główka czosnku dziennie.

Imbir


Świeży imbir ma działanie antybakteryjne, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako naturalny antybiotyk. Badania wskazują, zwłaszcza jego skuteczne działanie w walce z takimi szczepami bakterii jak Salmonella, Listeria czy Campylobacter. Wywołują one groźne zatrucia pokarmowe, stąd zasadne jest jedzenie imbiru przy delektowaniu się sushi i owocami morza. Jest również doskonałym środkiem na zwalczanie infekcji także dzięki swojemu przeciwzapalnemu działaniu. W trakcie badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Tai Solarin w Nigerii obserwowano wpływ ekstraktu z imbiru na gronkowca i porównano z 3 popularnymi antybiotykami (ampicylina, tetracyklina, chloramfenikol). Okazało się, że imbir poradził sobie lepiej z bakterią niż farmaceutyki.

UWAGA: nie należy podawać dzieciom poniżej 2 roku życia.

Starty kawałek korzenia imbiru, pół szklanki soku z cytryny, 2 łyżki miodu, szklanka ciepłej wody. Wymieszaj, odstaw na 20 minut, wypij. Można dodać ½ łyżeczki cynamonu lub ząbek czosnku dla wzmocnienia efektu.

Srebro koloidalne


Jest znanym antyseptykiem. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Nie może być jednak stosowane w sposób długotrwały, gdyż w dużych dawkach jest toksyczne, z uwagi na to, że jest metalem ciężkim. Jego działanie polega na blokowaniu enzymów, które są bakteriom niezbędne do namnażania się. Pozbawia je dostawy tlenu dzięki czemu giną. Minus stosowania srebra jest taki, iż nie pozwala on na rozwój również korzystnym bakteriom jelitowym. Lepiej więc stosować go miejscowo, np. w wodzie morskiej do oczyszczania nosa, co jest skuteczne w przypadku kataru.

W przypadku grypy dawka to 1 łyżeczka srebra 3 razy dziennie przez okres około tygodnia.

Ekstrakt z pestek grejpfruta


Ekstrakt jest bogatym źródłem antyoksydantów i bioflawonoidów. Szczególnie duża jest zawartość w nim hesperydyny, witaminy C czy kwasu cytrynowego. Dzięki swoim walorom staje się skuteczny w walce z nowotworami. Jest także orężem w boju z wirusami i bakteriami w tym z Escherichia coli oraz grzybami. Ekstrakt z grejpfruta nadaje się także doskonale jako środek czyszcząco-odkażający przed zabiegami chirurgicznymi. Badanie zamieszczone w The Journal of Alternative and Complementary Medicine wskazuje, że ekstrakt z pestek grejpfruta był skuteczny w walce z około 800 szczepami bakterii i wirusów oraz  setką szczepów grzybów.

UWAGA: przyjmując ekstrakt z pestek grejpfruta należy pamiętać, że może pojawić się interakcja z lekami (np. w przypadku statyn)

Dzienna dawka to około 10 kropli na łyżeczce płynu 3 razy dziennie.

Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com