Przykry zapach z ust czy inne wstydliwe dolegliwości jak biegunka, zapalenie pęcherza, opryszczka uprzykrzają nam codzienność. Czy można sobie jakoś pomóc w tych dolegliwościach w naturalny sposób? Sprawdź sama! Jakie są domowe sposoby na opryszczkę? Jak naturalnymi sposobami zwalczyć nieświeży oddech? Jaką dietę stosować przy biegunce?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Może być wynikiem problemów z zębami, niestrawności, zaburzonej mikroflory jelitowej czy też po prostu zmieniać się pod wpływem intensywnie pachnących pokarmów. Jako pierwsze na myśl powinno nam przychodzić żucie natki pietruszki, które pomaga doraźnie. Jeżeli masz problemy z zapachem z ust przez dłuższy czas, powinnaś przyjrzeć się swojemu sposobowi żywienia i spróbować wprowadzić w nim zmiany. Produkty bogate w witaminę C i rutynę wzmocnią dziąsła i uchronią przed ich zapaleniem. Wzbogać więc dietę w truskawki, porzeczki, paprykę, cytrynę, aronię, bez czarny, cebulę, pomidory, grykę oraz popijaj dziurawiec, miętę.
Nieświeży oddech to również często wynik rozwoju bakterii fermentujących cukry w jamie ustnej, w wyniku czego powstają kwasy obniżające pH. Takie środowisko jest destrukcyjne dla szkliwa zębów. Zwiększoną aktywność bakterii kwasotwórczych zauważa się u osób, których dieta jest bogata w cukier. Należy wiec ograniczyć jego spożycie. Dodatkowo warto sięgać po zioła działające antybakteryjnie. Możesz samodzielnie przygotować płyn do płukania ust z takich ziół jak mięta, pietruszka, anyż, kolendra, goździki. Wystarczy wrzucić do słoika kilka łyżek mieszanki ziół suszonych lub świeżych i zalać wódką. Po 3-4 dniach przecedzić i stosować do płukania jamy ustnej.
Często organizm za pomocą biegunki próbuje pozbyć się toksyn lub jest to reakcja na pokarm, z trawieniem którego ma problem. Jej niebezpieczeństwo, zwłaszcza u dzieci, polega na tym, że ustrój może się odwodnić. Stąd w przypadku biegunki bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu (przynajmniej 2-3 litry płynów dziennie). Istotna jest również zmiana diety w kierunku bardziej lekkostrawnej. Możesz sięgać po lekkie zupy, buliony, ryż, ziemniaki, makaron, gotowane warzywa i owoce. Unikaj w tym czasie nabiału, który jest trudny do trawienia, zwłaszcza tłuste sery oraz produktów bogatych w błonnik pokarmowy jak produkty pełnoziarniste i słodyczy. Warto natomiast wprowadzać produkty bogate w pektyny (błonnik rozpuszczalny), które mają właściwości wiążące wodę. Wymienić tutaj należy jabłka, porzeczki, banany, marchewkę, ziemniaki. Możesz również zrobić sobie herbatę z dodatkiem pigwy, która jest także bogata w pektyny.
Przy rozwolnieniu pomoże ci także herbata imbirowa, napar z czarnych suszonych jagód, kawa żołędziowa, mocna czarna herbata, kakao bez cukru ugotowane na wodzie, napar z liści malin. Wszystkie te napoje zmniejszają nasilenie biegunki, z kolei sięgnięcie po probiotyk pozwoli odbudować korzystną mikroflorę jelitową, zwłaszcza jeśli biegunka to wynik antybiotykoterapii.
Wiele osób cierpi na zapalenie pęcherza i aż 90 procent z nich stanowią kobiety. Infekcja jest spowodowana najczęściej zakażeniem bakteriami E.coli, na skutek wielu różnych czynników. Ryzyko ich pojawienia się w pęcherzu zwiększa m.in. stosowanie preparatów plemnikobójczych, źle zamontowana wkładka antykoncepcyjna czy stosowanie antybiotyków. Mając na uwadze częstość i łatwość pojawienia się zapalenia pęcherza powinnaś zwłaszcza zadbać o profilaktykę. Tutaj głównym produktem ochronnym jest żurawina. Jej korzystne działanie było odnotowane zwłaszcza u kobiet młodych i w średnim wieku. Zawarte w żurawinie substancje uniemożliwiają ‘przylgnięcie’ bakterii do ściany pęcherza, co zapobiega infekcji. By działanie ochronne było zachowane należy pić około 100 ml niesłodzonego soku z żurawiny dziennie. Gdy zapalenie już wystąpi pij w ciągu dnia 2-3 szklanki soku. Więcej o żurawinie przeczytasz w artykule dietetyk Justyny Piechockiej.
Przy infekcjach pęcherza pomocne jest również picie wywaru z korzenia pietruszki oraz naparu z pokrzywy czy skrzypu polnego. Jeśli natomiast zapalenie pęcherza ma charakter nawracający, staraj się wzbogacić swoją dietę w witaminę C. Zakwasza ona bowiem mocz i hamuje rozwój bakterii. Pomocny może się okazać także olejek z oregano, który ma silne przeciwbakteryjne działanie. Nie mogą jednak po niego sięgać kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe.
Bolesna brodawka pojawiająca się przy ustach to wynik działania jednego ze szczepu wirusów brodawczaka ludzkiego (HPV). Często opryszczka znika sama bez jakiejkolwiek interwencji, jednak wymaga to czasu. Niekiedy nawet trwa to do dwóch lat. Można przyspieszyć jej zniknięcie poprzez stosowanie produktów o działaniu przeciwwirusowym. Wymienić tutaj należy zwłaszcza czosnek czy olejek z drzewa herbacianego. Należy zmienione miejsce smarować dwa razy dziennie kroplą olejku lub nacierać sokiem z czosnku. O tym co należy jeść, aby uniknąć opryszczki przeczytasz w naszym wcześniejszym artykule.
Znacie inne domowe sposoby na opryszczkę? A może macie inne naturalne metody na nieświeży oddech? Podzielcie się z nami w komentarzach!
Komentarze
Klara1122
16 maja 2015, 10:41
zawsze walka z toksynami zaczyna się w jelitach, gdzie się gromadzi ich najwięcej. http://ocetjablkowy.blog.pl
Eli1605
11 maja 2015, 18:42
I niektóre się sprawdzają np. suszone jagody przy biegunce.
Wiedzmowata
9 maja 2015, 08:31
Warto przypomnieć, jak sobie radzić z takimi dolegliwościami.