Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- Ile cukru jest w arbuzie?
Ile cukru jest w arbuzie?
Zła sława arbuza pokutuje jeszcze w wielu rodzinach, podobnie jak w przypadku pieczarek, o których pisaliśmy wcześniej. Rzeczywiście, arbuz aż w 92 proc. składa się z wody. Jest to jednak plusem, zwłaszcza dla osoby odchudzającej się. Wprawdzie sporo ma też cukru - 11 g węglowodanów, w tym 9 g cukrów prostych (dlatego m.in. tak nam smakuje), ale jeśli zjemy 1-2 kawałki to naprawdę nic się nie stanie. Arbuz to jednak coś więcej niż sam cukier i woda.
Czy arbuz ma witaminy?
Już zjedzenie jednaj porcji (150 g) dostarczy nam sporo witaminy A i witaminy C. Poza tym arbuz to niezłe źródło żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, manganu, selenu, choliny, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego. Bardzo ważnym składnikiem jest również likopen, któremu przypisuje się działanie antynowotworowe.
Czy arbuz jest zdrowy?
- Arbuz ma w składzie wiele związków bioaktywnych w tym cytrulinę, która może działać hamująco na rozwój miażdżycy. Badanie opublikowane w The Journal of Nutritional Biochemistry udowodniło, że doustne podawanie ekstraktu arbuza myszom z niedoborem receptora LDL zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, ogranicza wzrost masy i stężenie cholesterolu w osoczu. Cytrulina powoduje rozszerzenie się naczyń krwionośnych, dzięki czemu poprawia działanie układu odpornościowego oraz krwionośnego.
- Arbuz dzięki dużej ilości wody i, jak na taką ilość wody, przyzwoitej zawartości błonnika pokarmowego, wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom.
- Zabiega odwodnieniu. Dożo wody i ważnych elekrotrolitów to idealna mieszanka do uzupełnienia płynów podczas upalnych dni.
- Łagodzi ból mięśni. Według badania opublikowanego w Journal of Agricultural and Food Chemistry wypijanie soku z arbuza przed ciężkim treningiem może pomóc obniżyć tętno i zmniejszyć bolesność mięśni u sportowców. Dzieje się tak dzięki zawartości aminokwasu: L-cytruliny, który zostaje w organizmie przekształcony do L-argininy. Co ciekawe, naturalny sok okazał się tak samo skuteczny jak sok z arbuza dodatkowo wzbogacany w L - cytrulinę.
- Suplementacja ekstraktu z arbuza może zmniejszyć sztywność aorty i tętnic u otyłych kobiet po menopauzie z nadciśnieniem oraz obniżyć ciśnienie krwi u dorosłych z nadwagą.
- Może działać przeciwnowotworowo. Zawartość cenionego przeciwutleniacza - likopenu w arbuzie jest większa niż w surowych pomidorach. Sam likopen ma bardzo wszechstronne działanie, wspiera układ odpornościowy, krążenia, działa też przeciwnowotworowo.
Czy warto jeść arbuza?
Jeśli tylko nam smakuje to jeść jak najbardziej. Arbuz jest niskokaloryczny - 36 kcal na 100 g to niewiele. Wiadomo z drugiej strony, że arbuza też można zjeść całkiem sporo… Jakie rozwiązanie? Jedzmy z umiarem! Plaster arbuza w upalny dzień na pewno nie zaszkodzi..
Lubicie arbuza? Jaki jest Wasz ulubiony owoc w lato?
Zdjęcie pochodzi z: kirichkov / Foter / CC BY-SA
Komentarze
tara55
15 czerwca 2016, 19:40
Dzisiaj rano zrobiłam sok z arbuza i pomarańczy.Przepyszny! :-)
Tellmaa
5 lipca 2015, 11:35
a tam gadanie... jak sama robię soki z armuzem i innymi owocami to są zdrowe i wagę tracę jak trzeba. Od zeszłego lata mam 16 kg mniej. Poczytajcie odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii i nie dajcie sobie wmawiać różnych dziwnych rzeczy..
anusiad7
5 lipca 2015, 11:33
Lubię i nie wiedziałam o jego właściwościach, ja polecam domowy wyrób serów http://blog.winoiser.com
tss123
5 lipca 2015, 10:03
Może się przyda: o miażdżycy - http://www.stachurska.eu/?p=13475 .
OdchudzanieJestProstePL
5 lipca 2015, 09:07
można z wodą zamrozić kawałki arbuza (jak i inne owoce czy np miętę) w pojemnikach na lód - takie kostki lodu będą oryginalnie wyglądały w koktajlach czy napojach :)
pavloczka
5 lipca 2015, 08:25
Polecam fajen napoje na upalne dni: https://pavloczka.wordpress.com/2015/07/04/dla-ochlody/
OdchudzanieJestProstePL
4 lipca 2015, 15:52
wiadomo, że jeść arbuza. Wiele osób właśnie mylnie sądzi, że arbuz to woda i cukier a dodatkowo tuczy. Najlepszy arbuz jest prosto z lodówki, pokrojony w kostkę :) Ja wykorzystuję arbuza jako składnik koktajli odchudzających :) http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-odchudzajacy-na-podkrecenie-metabolizmu-bogaty-w-chlorofil/
rewelacje
4 lipca 2015, 15:32
Super odchudzający koktajl http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/koktajl-pogromca-tuszczu.html
Innnna
21 czerwca 2015, 20:34
Heh, ogólnie myślę, że arbuz nie jest zły. Lepszy zamiennik niż czekolada ;D
inkusia15
16 czerwca 2015, 14:22
Plaster? Ja zjadam minimum ćwiartkę dziennie ;p
Eli1605
16 czerwca 2015, 11:22
Lubię arbuzy.
LastChance1984
15 czerwca 2015, 12:26
uwielbiam !!!!! I na jednym plastrze arbuza się nie kończy ... :P
magwiz
15 czerwca 2015, 11:25
Arbuz - Pychota!
betterthanyesterday
15 czerwca 2015, 10:44
nie popadajmy w paranoję, od arbuza się nie tyje.
Wiedzmowata
15 czerwca 2015, 09:30
Trudno tak zjeść mały kawałek (tzn. te 100-150g) arbuza i na tym poprzestać...
zuzu11
15 czerwca 2015, 09:06
a ja często jem zimnego arbuza na kolacje pyyychhhhaaa
ar1es1
15 czerwca 2015, 00:34
polecam zamrożonego arbuza zblendować z wodą- powstanie pyszny "sorbet"
anna987
15 czerwca 2015, 00:22
Wszamałam dziś taką ćwiartkę, jaka jest na zdjęciu.