Sezon na jabłka rozpoczął się pełną parą. I świetnie - jabłka to bardzo wartościowe i smaczne owoce. Sprawdź, jakie dania, bez większych wyrzutów sumienia możesz przygotować z tych owoców w deszczowy, jesienny wieczór.
Jabłka to nie tylko smaczne owoce. Od dawna wiadomo, że znakomicie wpływają też na nasze zdrowie m.in. zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, poprawiają działanie układu krążenia i serca oraz pamięć. Najlepiej oczywiście jeść je na surowo, jednak od czasu do czasu warto też urozmaicić jesienne menu potrawami na ciepło.
Składniki: 6 dużych jabłek, opakowanie serka śmietankowego, naturalnego, 6 łyżeczek miodu, cynamon.
Sposób wykonania:
1. Jabłka umyć, osuszyć i wydrążyć od góry wgłębienie na około 1/3 wysokości jabłka.
2. Jabłka nadziać serkiem, polać miodem i posypać cynamonem.
3. Piec 25 minut w temperaturze 180 st. C
Wysokobłonnikowy placek z jabłkami (około 140 kcal/kawałek)
Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100 g suszonej żurawiny/rodzynek namoczonych we wrzątku, 1 szklanka ulubionych, rozdrobnionych orzechów, 2 łyżki wiórków kokosowych, 3 jabłka, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki cynamonu.
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Jajka zmiksować porządnie z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać.
2. Piec 45 min. w temperaturze 180 st. C.
Składniki: 3 pory, 1 marchewka, 3 ziemniaki, 2 jabłka, 200 ml soku jabłkowego, 3 łyżki słonecznika uprażonego na patelni, przyprawy (gałka muszkatołowa, curry), 3 szklanki wody lub warzywnego bulionu.
Sposób wykonania:
1. Warzywa i jabłko obrać i pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w wodzie lub bulionie.
2. Wszystko zblendować, dodać sok, przyprawić i posypać prażonym słonecznikiem.
Składniki: 4 jabłka, 4 śliwki, 10 łyżek mąki pełnoziarnistej, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki masła, cynamon.
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, śliwki umyć i podzielić na połówki.
2. Z mąki, cukru i masła przygotować kruszonkę.
3. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść kolejno: 1/3 kruszonki, owoce posypane cukrem i cynamonem i resztę kruszonki.
4. Piec w temperaturze 200 st. C do wyraźnego zarumienienia - około 40 minut.
Smacznego!
Zdjęcie 1 pochodzi z: Alexandra E Rust / Foter / CC BY
Komentarze
Attika
21 października 2015, 14:41
Dziękuję za dodanie kaloryczności :))
am1980
17 października 2015, 18:46
uwielbiam jabłka i wszelkiego rodzaju szarlotki więc na pewno wykorzystam podane przepisy
Kasztanowa777
15 października 2015, 21:45
Fajne te przepisy- chetnie skorzystam I dziekuje:)
Blondynka94
15 października 2015, 14:50
jakoś mnie nie powaliły te przepisy....
Attika
15 października 2015, 12:12
Jeśli artykuł załącza dietetyk spodziewałabym się podania wartości odżywczych i kcal na 100 g produktu. Serek śmietankowy - w pierwszym przepisie - hmm z pewnością smaczny ale czy rzeczywiście mogę go używać i dodać do jabłek i" bez większych wyrzutów sumienia możesz przygotować z tych owoców w deszczowy, jesienny wieczór." Proszę o uzupełnienie kaloryczności produktów :)
justyna.piechocka
[były]dietetyk Vitalia.pl
15 października 2015, 13:35
Bardzo proszę, przeliczone.