Chleb, choć jest podstawowym produktem spożywczym, jest dość kontrowersyjny. Niektórzy uważają, że tuczy, inni, że jest źródłem „śmiercionośnego” glutenu, a jeszcze inni, że jest zdrowym i bogatym w składniki odżywcze produktem, którego można włączyć nawet do diety odchudzającej. Ze względu jednak na te liczne kontrowersje, wciąż poszukuje się alternatyw dla tradycyjnego chleba. Jedną z nich jest chleb ProBody. Chleb ProBody cena. Chleb ProBody gdzie kupić? Czy chleb ProBody jest zdrowy?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
O chlebie napisano już wiele. Większość dietetyków wciąż próbuje przekonać, że chleb może być bardzo zdrowym i wartościowym produktem (szczególnie ten pieczony samodzielnie), jednak wciąż wiele osób woli zrezygnować z jego tradycyjnej formy. Alternatyw szukają zazwyczaj osoby na dietach odchudzających, bo obawiają się, że chleb nie będzie służył redukcji masy ciała. Oczywiście chleb nie przeszkadza w odchudzaniu. Pisaliśmy już o tym m.in. w artykule Albo chleb albo odchudzanie i w artykule Chleb żytni - sprzymierzeniec odchudzania. Jeżeli jednak ktoś szuka alternatyw dla tradycyjnego chleba, to na pewno natknie się na chleb ProBody.
Chleb ProBody reklamuje się jako chleb idealny na kolację. Na stronie producenta znajdziemy informację, że jest on przeznaczony dla osób, które poszukują produktów niskowęglowodanowych, a przy tym smacznych. Chleb raczej nie kojarzy się z produktem niskowęglowodanowym, więc z pewnością przykuwa uwagę osób, które starają się węglowodany eliminować ze swojej diety, a przy tym lubią chleb. Producent zapewnia też, że chleb ProBody ma niski indeks glikemiczny. Przyjrzymy się mu bliżej.
Pierwsze pytanie, jakie można sobie zadać, to co kryje w sobie chleb, który ma obniżoną zawartość węglowodanów. W składzie znajdziemy:
Skład nie jest więc typowym składem chleba. Zazwyczaj w skład pieczywa wchodzi bowiem mąka, woda i drożdże lub zakwas.
Przyjrzyjmy się, w jaki sposób chleb ProBody różni się od tradycyjnego chleba. Na dietach zaleca się przede wszystkim pieczywo żytnie razowe, dlatego porównamy chleb ProBody do pieczywa żytniego i do zwykłego pieczywa klasycznego.
Rodzaj chleba | Chleb mieszany (zwykły) | Chleb żytni razowy | Chleb ProBody |
Kcal | 245 kcal | 213 kcal | 285 kcal* |
Białko | 8 g | 5,9 g | 21,4 g* |
Tłuszcz | 0,3 g | 1,7 g | 16,8 g* |
Węglowodany | 52,7 g | 51,2 g | 6,1 g** |
Błonnik | 4,2 g | 8,4 g | 11,8 g* |
Indeks glikemiczny | 69 | 45 | 33,5** |
* najwyższa wartość spośród pozostałych produktów
** najniższa wartość spośród pozostałych produktów
Chleb ProBody rzeczywiście wyróżnia się na tle innych rodzajów chleba. Ma najwięcej białka, tłuszczów i błonnika, a przy tym najmniej węglowodanów. Ma też najniższy indeks glikemiczny, ale jest niestety dość kaloryczny. Swoją kalorycznością znacznie przewyższa pozostałe rodzaje chleba, głównie ze względu na większą ilość tłuszczu. Dla osób, które skuszą się na taki chleb, nie kaloryczność jest jednak najważniejsza, a bardzo niska, jak na chleb, ilość węglowodanów (tradycyjny chleb ma ponad 50 g węglowodanów w 100 g, a chleb ProBody tylko 6,1 g). Na pewno uwagę przykuwa też duża ilość błonnika i białka, czyli składników, do których również przywiązuje się dużą wagę podczas diet redukcyjnych.
Producent zapewnia na swojej stronie, że jego chleb zawiera około 90% węglowodanów mniej i około 300% białka więcej niż zwykłe pieczywo mieszane i rzeczywiście tak jest. W tym przypadku nie jesteśmy więc nabijani w butelkę.
Nie można jednak zapominać, że chleb ProBody, tak jak chleb tradycyjny, również jest źródłem glutenu. Osoby, które próbują wyeliminować gluten nie powinny więc po niego sięgać.
Smak chleba ProBody jest dość zbliżony do chleba żytniego,
ale jest on bardziej suchy i mniej aromatyczny. Nie można jednak powiedzieć,
aby był niesmaczny. Na pewno znajdzie wielu zwolenników, którym smak będzie
odpowiadał. W dodatku dzięki temu, że trochę odróżnia się smakiem od chleba
tradycyjnego, na pewno będzie ciekawym urozmaiceniem diety.
Warto jednak zastanowić się, czy to dobra alternatywa dla chleba tradycyjnego lub żytniego. Z jednej strony rzeczywiście jest on odpowiedni dla osób, które muszą zwracać dużą uwagę na indeks glikemiczny, bo cechuje się znacznie niższym indeksem niż pozostałe rodzaje chlebów. Będzie więc idealny m.in. dla diabetyków. Jego skład również jest odpowiedni, bo nie zawiera składników uważanych powszechnie za szkodliwe czy niezdrowe, choć nie wszystkie składniki można nazwać prozdrowotnymi (np. białko pszenne jest raczej neutralne).
Z drugiej strony jest produktem wysokobiałkowym, a większość osób dostarcza białka w nadmiarze w diecie. Nadmiar białka nie jest wskazany. Pisaliśmy o tym w artykule Białko –niezbędny składnik diety, który może szkodzić. Zamiana tradycyjnego chleba, który zazwyczaj jest produktem węglowodanowym, na chleb ProBody może zaburzać proporcje białka, tłuszczów i węglowodanów w diecie, chyba że będzie to brane pod uwagę przy komponowaniu jadłospisu i ograniczy się inne produkty białkowe z diety. Minusem jest również jego stosunkowo szybkie wysychanie. Już na następny dzień od zakupu ma się wrażenie, że chleb jest wyschnięty, choć oczywiście nadal nadaje się do spożycia.
Trudno więc jednoznacznie wskazać, czy chleb ten jest odpowiednią alternatywą dla chleba tradycyjnego. Dla niektórych z pewnością będzie idealnym zamiennikiem, ale nie każdemu taki chleb jest potrzebny. Można go jednak traktować jako urozmaicenie diety i zamieniać nim od czasu do czasu tradycyjne pieczywo.
Największym minusem chleba ProBody jest jego cena. Za mały bochenek (ok. 350 g), z którego możemy otrzymać jakieś 10 kromek, zapłacimy około 5-6zł. Za większy bochenek będziemy musieli zapłacić około 8zł, choć ceny zależą oczywiście od poszczególnych sklepów. W dodatku chleb ProBody nie jest dostępny w każdej piekarni czy sklepie. Nie jest więc tak łatwo dostępny, jak chleb tradycyjny. Listę miejsc, w którym można go kupić, znajdziemy na stronie producenta. Będziemy więc musieli trochę się go naszukać.
Jakie są Wasze zamienniki dla chleba? Jaka jest Wasza opinia o chlebie ProBody? Smakuje Wam chleb ProBody?
Komentarze
loraurelia
26 maja 2019, 10:39
Ten chleb jemy u nas w domu głównie ten chleb, chociaz niedawno ja sie wylamalam i zaczełam swoja przygode z pieczywem o niskim ig (dla diabetykow z putki jest dobre warto sprobowac) i kombinujemy teraz z tym co na ten chleb polozyc zeby bylo zdrowo i ciekawie bo kanapki wszyscy lubimy a wiadomo ze z samymi serami czy wedlinami i maslem to przezytek i nie do konca zdrowy. Przydalby sie tez taki artykul o roznych pastach na kanapki i ciekawych pomysłach:)
karolina112233
26 kwietnia 2017, 17:59
Super opcja na kolację. Jedząc dwie kromeczki starczy na kilka dni.
Eulidia
21 listopada 2015, 13:46
Ja tam wyeliminowałam tradycyjny chleb. Jeżeli już to tylko chrupki. Czemu? Biały - wiadomo, nie sprzyja odchudzaniu. Razowy nasilał moje objawy refluksu oraz jelita drażliwego. Po wyeliminowaniu chleba jak ręką ujął zgagę, wzdęcia, bóle brzucha. Myślę, że każdy powinien testować co służy ciału. Każdy jest w końcu indywidualny...
aska1277
21 listopada 2015, 12:55
Że niby zdrowszy ...... kurcze ale drogi :(
ANULA51
21 listopada 2015, 10:52
Uwielbiam :)
kottie
21 listopada 2015, 09:16
Genialny produkt w dietach niskowęglowodanowych