Kanapka z szynką, makaron z kurczakiem, ziemniaki z rybą, owsianka z bananem – to pozycje znane i bardzo popularne. Występują dość często w jadłospisach wielu osób. Z czasem mogą się jednak znudzić. Co wtedy zrobić? Jak urozmaicić sobie dietę?
Eksperymentowanie w kuchni ma wiele zalet. Otwiera nas na nowe smaki, pomagając odkryć coś nowego i sprawia przyjemność. Jeżeli tradycyjne jedzenie zaczyna Cię nudzić, możesz poszukać ciekawych i nietypowych połączeń smaków. Oto kilka propozycji:
Uwaga, przepisy tylko dla odważnych! :)
Połączenie mięsa z kawą i czosnkiem wydawać się może odrzucające, jednak przepis jest naprawdę smaczny.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka przekroić na pół i rozbić. Kawę przesypać na talerzyk i rozgnieść granulki na proszek. Obsypać płat z kurczaka rozgniecioną kawą i suszonym czosnkiem. Ułożyć na środku plaster fety. Zwinąć mięso w roladę, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do lodówki na 20 min, aby mięso się zastało. Następnie smażyć powoli na patelni bez tłuszczu obracając mięso od czasu do czasu. Można też dodać łyżeczkę oleju do podsmażenia, ale wtedy kaloryczność dania wzrośnie.
Roladkę można podawać z surówką i ziemniakami lub ryżem.
Wartość odżywcza roladki: 278 kcal, 48,3 g białka, 8,9 g tłuszczu, 0,4 g węglowodanów
Połączenie kalafiora z gorzką czekoladą jest jednym z nietypowych połączeń, które powstało dzięki foodpairingowi i które podbiło serca wielu smakoszy. Foodpairing to sztuka komponowania smaków, która znana jest już od lat 90.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i umyć warzywa. Pokroić na mniejsze kawałki ziemniaki, kalafior, cebulę i czosnek. Masło roztopić na patelni i podsmażyć na nim cebulę. Gdy cebula lekko się zarumieni, dorzucić czosnek i resztę warzyw. Smażyć wszystko do zeszklenia i wlać bulion. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zblendować warzywa na krem. Po zblendowaniu wstawić garnek z powrotem na mały ogień, a następnie dolać mleko i pokruszony ser. Mieszać do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Gdy zupa się zagotuje, porcję przełożyć na talerz i posypać pokruszoną czekoladą.
Wartość odżywcza w 100 g zupy: 96 kcal, 4,1 g białka, 6,3 g tłuszczu, 6,9 g węglowodanów. W 1 porcji (300 g): 288 kcal, 12,3 g białka, 18,9 g tłuszczu, 20,7 g węglowodanów
To danie, które występuje w diecie Smacznie Dopasowanej i które jest chwalone przez wielu naszych klientów. Teoretycznie danie banalne, ot zwykła kanapka z serem. Jednak dodatek kiwi zmienia ją w egzotyczną potrawę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pieczywo posmarować masłem. Na kanapce ułożyć ser i posmarować jogurtem. Kiwi obrać i pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na kanapce. Posypać posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza kanapki: 294 kcal, 12 g białka, 13 g tłuszczu, 38 g węglowodanów
Pomidor i miód? To połączenie wydaje się dość dziwne, jednak miód wydobywa pełnię smaku z pomidora. Nie zapominajmy, że pomidor jest owocem. W towarzystwie mięty i czosnku będzie niesamowicie smaczną przystawką.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i pokroić w plastry. Ułożyć obok siebie na talerzu. Miód wymieszać z olejem i posiekanym drobno czosnkiem oraz posiekaną miętą. Pomidora polać sosem.
Wartość odżywcza sałatki: 252 kcal, 4,8g białka, 11g tłuszczu, 39,4g węglowodanów
To oczywiście tylko niektóre przykłady nietypowego łączenia składników. Foodpairing stworzył także inne, dobrze komponujące się duety. Należą do nich:
Od takich duetów można rozpocząć eksperymentowanie z nietypowymi kompozycjami smaków. Te połączenia zyskały sobie bowiem uznanie na całym świecie i stały się częścią menu niektórych restauracji. Można też szukać nowych pomysłów. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. Pamiętaj, dieta nie musi być nudna!
Zdjęcie tytułowe: Flickr.com
Zdjęcie 1: Flickr.com
Komentarze
satoshi92
13 grudnia 2015, 18:24
mnie takie przepisy odrzucają bardzo...
wie58
10 grudnia 2015, 00:58
Muszę koniecznie wypróbować te przepisy, brzmią ciekawie.
lilia_roza89
10 grudnia 2015, 00:06
Chętnie wypróbuję kanapka z serem i kiwi. Pięknie wygląda, poza tym uwielbiam orzechy włoskie.
mineralka123
9 grudnia 2015, 14:19
jakoś nie przemawiają do mnie te połączenia.
Magda1008
9 grudnia 2015, 11:13
Gdybym mogła sobie "urozmaicać dietę" czekolada to robiłabym to chętnie niekoniecznie łącząc z kalafiorem. :)