Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy słodziki są bezpieczne?
  • Czy słodziki są szkodliwe?
  • Czy słodzik jest dobry na odchudzanie?

Czy słodziki są bezpieczne?

Aspartam to ester metylowy dipeptydu kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Jest 200 razy słodszy niż sacharoza i dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych w ponad 90 krajach na całym świecie. Aspartam został oceniony pod względem skutków genotoksycznych dla drobnoustrojów, hodowli komórkowych i modeli zwierzęcych. Został również poddany wielu badaniom na rakotwórczość. Dostępne dane in vitro i in vivo odnośnie genotoksyczności aspartamu zostały zweryfikowane [1] i okazały się zgodne z najnowszymi zaleceniami badań EFSA (2011b) potwierdzającymi brak toksyczności aspartamu dla ludzi [2].

Czy słodziki są szkodliwe?

Okazuje się jednak, że słodziki zwierające w swoim składzie aspartam mogą nie być tak pomocne w walce z nadwagą i otyłością, jak przypuszczaliśmy, co więcej  - mogą przyczyniać się do wystąpienia zespołu metabolicznego [4,3]. Wszystko przez metabolit aspartamu - fenyloalaninę, która blokuje jelitową fosfatazą alkaliczną (IAP), enzym zapobiegający m.in. otyłości, cukrzycy. Badanie z 2013 roku opublikowane w Proceeding of the National Academy of Sciences udowodniło, że podawanie IAP myszom karmionych dietą wysokotłuszczową może zapobiegać rozwojowi zespołu metabolicznego i zmniejszyć objawy u zwierząt, które już wcześniej chorowały [3]. Tak więc hamowanie jej przez fenyloalaninę jednocześnie pozbawia organizm ochrony.

Metabolit aspartamu blokuje jelitową fosfatazą alkaliczną (IAP), enzym zapobiegający zespołowi metabolicznemu.

Czy słodzik jest dobry na odchudzanie?

Naukowcy z Massachusetts General Hospital (MGH) wstrzyknęli aspartam w różne odcinki jelita cienkiego szczurów (ponieważ tam jest wytwarzany IAP). Zgodnie z przypuszczeniem aktywność IAP została zmniejszona. Kolejnym etapem badań była 18 tygodniowa obserwacja czterech grup myszy. Dwie grupy przyjmowały zwykłą karmę, ale jedna miała dostęp do wody słodzonej aspartamem, a druga do czystej wody. Kolejne dwie grupy zwierząt karmiono dietą wysokotłuszczową i tak, jak poprzednio - jednej grupie podano wodę z aspartamem, drugiej natomiast wodę bez dodatku. Okazało się, że myszy na diecie wysokotłuszczowej ze słodzikiem ważyły więcej niż myszy na tej samej diecie bez słodzika. Wszystkie myszy przyjmujące aspartam miały wyższy poziom cukru we krwi oraz wyższe stężenie czynnika martwicy nowotworu, co wskazywało na stan zapalny związany z zespołem metabolicznym [3].

Używajmy więc słodzików z głową, lepiej traktować słodziki, jako metodę odzwyczajenia się od smaku słodkiego, stopniowo redukując dodatek zastępnika. 

A czym Wy zastępujecie cukier? Używacie słodzików na diecie? Jaka jest Wasza opinia o słodzikach?

1. Kirkland D, Gatehouse D. Aspartame: A review of genotoxicity data Food Chem Toxicol. 2015; 84: 161-8.

2. EFSA, 2011b. Scientific opinion on genotoxicity testing strategies applicable to food and feed safety assessment. EFSA J. 9 (9), 2379.

3. Massachusetts General Hospital (MGH)

4. Ferland A, Brassard P, Poirier P. Is aspartame really safer in reducing the risk of hypoglycemia during exercise in patients with type 2 diabetes? Diabetes Care. 2007;30:e59.

Zdjęcie pochodzi z: Dr_Kelly via Foter.com / CC BY-SA