Zdrowa i ciekawa przekąska do spore wyzwanie. Zdecydowanie łatwiej jest zaplanować dania główne - zwykle mamy na ich przygotowanie czas, jesteśmy bowiem zazwyczaj jeszcze albo już w domu. Co jednak zjeść w czasie mniejszych posiłków, nad którymi nie mamy ochoty spędzać połowy dnia, a z drugiej strony nie chcemy ciągle jeść oklepanych kanapek? Poniżej przedstawiamy szybkie i smaczne pomysły na małe przekąski.

Frytki z batatów

Składniki:

1 batat, 1 łyżka oleju, przyprawy: sól, tymianek, oregano, czerwona papryka (lub inne dowolne)

Sposób wykonania:

Batata pokroić w słupki, wymieszać z olejem i przyprawami, ułożyć na blaszce i piec 20 minut w temperaturze 220 st. C. Frytki można jeść za ciepło lub wychłodzone zabrać w pojemniku.

Pieczony jarmuż

Pieczony jarmuż to prosta i szybka przekąska

Składniki: 100 g jarmużu, sól, 2 łyżki oleju 

Sposób wykonania:

Jarmuż umyć, usunąć twarde łodyżki. Liście umieścić w misce, doprawić solą, polać oliwą i ewentualnie dowolnymi przyprawami, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Wstawić na górną półkę piekarnika i piec przez 10 minut w 190 st. C.

Słoiczek jogurtowo - owocowo - owsiany

Składniki:

Owsianka (1 szklanka płatków owsianych, 1 łyżka miodu, 1 płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli), 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 100 g malin i truskawek

Sposób wykonania:

Składniki na owsiankę wymieszać, wyłożyć na blaszkę i piec 30 min. w 180 st. C. Wykorzystywać do przygotowywania deserów w słoikach. Owoce pokroić i naprzemiennie układać warstwy: płatki - jogurt -owoce.

Warzywa z dipem

Można użyć dowolnych, nawet podgotowanych warzyw.

Składniki:

1 seler naciowy, 2 marchewki, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta. Dip: 1 opakowanie jogurtu  greckiego, ząbek czosnku (opcjonalnie), sól, pieprz, sok z limonki.

Sposób wykonania:

Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Przygotować dip z podanych składników.

Caprese z awokado

Sposób wykonania: 3 pomidory, 1 awokado, 2 kule sera mozzarella, 3 łyżki wody, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki octu winnego, sól, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie).

Warzywa dokładnie umyć, awokado obrać, mozzarellę odsączyć. Ser pokroić w plasterki, każdą kulkę w 8 plasterków. Pomidory pokroić tak, by wyszło 16 plasterków. Awokado kroić wokół pestki w okrągłe talarki również tak, by powstało 16 plasterków. Na dużym talerzu ułożyć 8 plasterków pomidorów, na to położyć awokado i mozzarellę, czynność powtórzyć na każdej wieżyczce. Czosnek rozgnieść połączyć z octami, sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem i przyprawami, polać potrawę przed jedzeniem.

Zdjęcie pochodzi z: jeffreyw via Foter.com / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: justgrimes via Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie 3 pochodzi z: dahon via Foter.com / CC BY-ND