Zdrowa i ciekawa przekąska do spore wyzwanie. Zdecydowanie łatwiej jest zaplanować dania główne - zwykle mamy na ich przygotowanie czas, jesteśmy bowiem zazwyczaj jeszcze albo już w domu. Co jednak zjeść w czasie mniejszych posiłków, nad którymi nie mamy ochoty spędzać połowy dnia, a z drugiej strony nie chcemy ciągle jeść oklepanych kanapek? Poniżej przedstawiamy szybkie i smaczne pomysły na małe przekąski.
Frytki z batatów
Składniki:
1 batat, 1 łyżka oleju, przyprawy: sól, tymianek, oregano, czerwona papryka (lub inne dowolne)
Sposób wykonania:
Batata pokroić w słupki, wymieszać z olejem i przyprawami, ułożyć na blaszce i piec 20 minut w temperaturze 220 st. C. Frytki można jeść za ciepło lub wychłodzone zabrać w pojemniku.
Pieczony jarmuż
Składniki: 100 g jarmużu, sól, 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Jarmuż umyć, usunąć twarde łodyżki. Liście umieścić w misce, doprawić solą, polać oliwą i ewentualnie dowolnymi przyprawami, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Wstawić na górną półkę piekarnika i piec przez 10 minut w 190 st. C.
Słoiczek jogurtowo - owocowo - owsiany
Składniki:
Owsianka (1 szklanka płatków owsianych, 1 łyżka miodu, 1 płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli), 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 100 g malin i truskawek
Sposób wykonania:
Składniki na owsiankę wymieszać, wyłożyć na blaszkę i piec 30 min. w 180 st. C. Wykorzystywać do przygotowywania deserów w słoikach. Owoce pokroić i naprzemiennie układać warstwy: płatki - jogurt -owoce.
Warzywa z dipem
Składniki:
1 seler naciowy, 2 marchewki, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta. Dip: 1 opakowanie jogurtu greckiego, ząbek czosnku (opcjonalnie), sól, pieprz, sok z limonki.
Sposób wykonania:
Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Przygotować dip z podanych składników.
Caprese z awokado
Sposób wykonania: 3 pomidory, 1 awokado, 2 kule sera mozzarella, 3 łyżki wody, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki octu winnego, sól, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie).
Warzywa dokładnie umyć, awokado obrać, mozzarellę odsączyć. Ser pokroić w plasterki, każdą kulkę w 8 plasterków. Pomidory pokroić tak, by wyszło 16 plasterków. Awokado kroić wokół pestki w okrągłe talarki również tak, by powstało 16 plasterków. Na dużym talerzu ułożyć 8 plasterków pomidorów, na to położyć awokado i mozzarellę, czynność powtórzyć na każdej wieżyczce. Czosnek rozgnieść połączyć z octami, sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem i przyprawami, polać potrawę przed jedzeniem.
Zdjęcie pochodzi z: jeffreyw via Foter.com / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: justgrimes via Foter.com / CC BY-SA
Komentarze
wie58
24 czerwca 2017, 23:47
hmm...
Tereenia
17 czerwca 2017, 22:00
Takie znowu szybkie to one nie są. Z tego szybka to jest tylko ta owsianka gdzie płatki można przygotować wcześniej w większej ilości i potem tylko mieszać z jogurtem i owocami.
wie58
15 czerwca 2017, 00:38
ciekawe
podwojnamama
12 czerwca 2017, 21:27
smakowicie wygladaja te przekaski, ale czy rzeczywiscie sa szybkie? 20 minut samo pieczenie batatow, a wczesniej trzeba je umyc, obrac, pokroic... to samo z pomodrami, serem, bazylia... prawda jest taka, ze zwykla kanapke robi sie o wiele szybciej. to samo z warzywami z dipem - to nie jest szybka przekaska - dluzej zajmie pokrojenie warzyw w slupki i zrobienie dipa niz ich konsumpcja;) przekaski wygladaja bardzo smacznie, ale dla kogo one sa - dla siedzacych w domu? bo ja w pracy nie zamierzam wyjmowac desczki i bawic sie w krojenie pomidorkow, kropienie ich octem... nie mam na to ani czasu, ani kuchni, a przed komputerem w kucharzenie sie nie bawie. z checia poznalabym przepisy na szybkie przekaski, ktore mozna zabrac ze soba do pracy. i blagam, nie zimne makaronowe/ryzowe salatki, ktore smakuja fajnie przez pierwszy tydzien, a po miesiacu diety juz na nie patrzec nie mozna....
wie58
8 czerwca 2017, 14:05
ja też
zdenka83
4 czerwca 2017, 00:53
aż zgłodniałam'
123czarnula
1 czerwca 2017, 17:56
Bataty moga byc niezle :)
wie58
1 czerwca 2017, 14:35
ciekawe
aniloratka
1 czerwca 2017, 10:56
jarmuz jest straszny, nie dziekuje. Ale bataty sa dobre do wszystkiego, powinnam ich jesc wiecej <3