- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
12 maja 2008, 15:28
Witam Was Kobietki (i nieliczni Rodzynkowie :-P)!
Postanowiłam założyć ten temat pod wpływem ciekawego spostrzeżenia - przeglądam sobie forum i widzę, że wiele (wielu :-) ) z Was interesuje dieta South Beach (stwierdzam to statystycznie po ilości wątków :-) ).
Bardzo mnie to cieszy ponieważ jest to naprawdę rewelacyjna dieta, najlepsza jaką znam, bo nie dość, że pyszna i zdrowa to jeszcze w 100% skuteczna! :-) Niestety spotykam coraz częściej wpisy, które cieszą mnie już nieco mniej - mianowicie opinie typu "nie sprawdza się", "nie schudłam" etc. Jednocześnie przeglądam (w pamiętniku) jadłospis osoby, będącej rzekomo na SB i ręce mi opadają.
DZIEWCZYNY!!!
Litości! Jak ktoś nie ma zamiaru trzymać się zasad diety, albo wręcz zupełnie nie zadaje sobie trudu poznania ich, to błagam, niech potem nie pisze, że to dieta jest nieskuteczna!!!
Tak się składa, że 3-4 lata temu schudłam na tej diecie ok 30 kg. Bez głodówek, bez jojo, bez szkody dla cery, włosów, paznokci. Morfologia, cholesterol, cukier - wszystkie wyniki miałam książkowe.
Przez 2 lata - trzymając się zasad diety z drobnymi i SPORADYCZNYMI odstepstwami od normy - bez wysiłku utrzymałam wagę.
Potem przyszło małe zawirowanie, z diety zrezygnowałam i 30 kg wróciło.
Od 5 maja znów zaczynam SB i wiem, że znów schudnę, bo ta dieta jest po prostu NAUKOWO skuteczna :-)
Tak czy siak w kwestii tej diety uważam się za eksperta :-P (a nawet jeśli czegoś nie wiem, to mam wszystkie książki dr Agatstona łącznie z kucharską ;-) ), a ponieważ wiem, że również na stronach internetowych (poza oficjalną stroną dr Agatstona) często pojawiają się bzdury więc jak coś - po prostu służę Wam informacją :-)
Pozdrawiam wszystkich Plażowiczów :-)
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
19 marca 2009, 19:02
Nyebieska
> Kamelcia: nie trzeba się uczyć na pamięć wartości
> indeksów glikemicznych, ani nigdzie ich sprawdzać.
warto zaglądać żeby widzieć co na, której fazie jeść i nie mieć wpadek :)
> Duża zawartość węglowodanów (guma
> orbit ma poliolii aż 66 g w 100 g produktu)
> powoduje, że IG wzrasta.. i tyle :)
no nie mogę się z tym zgodzić, pomijając to wątpliwe tłumaczenie "i tyle" :]
moja guma zawiera 60g w 100g w tym... 60 g to poliole
> wystarczy pomyśleć, nie trzeba przeklejać tu definicji ;)
oczywiście, przeczytaj uważnie, nie będzie problemu
> ja je bardzo dobrze znam, z resztą jak każdy (mam
> nadzieję) kto stosował kiedykolwiek SB
sorbitol i maltitol są poliolami.
i przekleję jeszcze coś, bo widzę, że chyba trzeba aby wjaśnić te 60g węglowodanów.
"Z nazwą poliole możemy spotkać się szczególnie czytając etykiety
dietetycznych produktów żywnościowych i są używane jako zamienniki
cukru. Ważne jest, że poliole są węglowodanami i są słodkie jednak nie
są cukrami. Jako zamiennik cukru wykorzystywane są w proporcjach 1:1."
> Nigdzie nie powiedziałam, że susbtancje słodzące takie jak > > aspartam,
sorbitol itp. mają wysokie IG (gdyż one nawet nie > są węglowodanami)
to co w końcu ma podnosić ten indeks?
i na tym kończę zabawę z gumą orbit i innymi one zuker ;P
buźka ;)
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
19 marca 2009, 19:06
Aniołek no nieźle, nieźle Ci idzie :))
a ja cała jestem obsypana czymś znowu mam wysypkę, i teraz nie wiem...płyn do prania, wczorajsze truskawki czy co jeszcze ... :|
na kolacje polecam zupę-krem selerową z orzechami, mniamactwo pyszniactwo :))
19 marca 2009, 19:14
Wiem już na czym polega problem. Kamelcia, Ty myślisz, ze węglowodany i cukry to to samo. Powiedz mi... dlaczego bób ma tak wysoki IG? Przecież nie zawiera cukru...
On po prostu ma dużą zawartość węglowodanów... innych niż cukry, podobnie jak gumy bez cukru...
Nie wiem, ile zawiera Twoja guma... napisałam konkretnie, że orbit zawiera 66 g polioli w 100 g. Polioli, które są węglowodanami, nie cukrami. Glukoza w organizmie powstaje w wyniku trawienia węglowodanów, nie tylko cukrów, ale wszystkich węglowodanów. Jeśli jest ich mało, jak np. w brokułach, to IG jest niski, jeśli jest ich (tych węglowodanów) dużo, to IG jest wysoki...
I ja tam wolę rozumieć, jak działa IG, a nie uczyć się na pamięć i zaglądać w tabelki... no cóż, każdy ma swój styl :)
Sorbitol i maltitol są alkoholami cukrowymi.. nie poliolami...
19 marca 2009, 19:26
Hej
![]()
Od 4 dni jestem na SB i mam pytanko jeżeli zjadłam coś niedozwolonego(bułka) to czy zaprzepaściłam te 4 dni diety?
- Dołączył: 2007-06-18
- Miasto: Wytwrórnia Czekolady
- Liczba postów: 1137
19 marca 2009, 19:32
Witam !

jestem na SB 5 dzien

powoli, powoli zblizam sie do konca fazy I . Mam nadzieje, ze przygarniecie mnie do swojego grona
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
19 marca 2009, 20:10
Nyebieska :]
sama nie wiesz co piszesz :)
Zagadką jest dla mnie skąd wiesz co ja myślę o_O i jak rozumiem rozkład cukrów prostych i złożonych w organizmie.
Cóż życzę ci byś schudła na SB choć połowę tego co ja w swojej ignorancji ;)
Wprost niewiarygodne jak mi się udało zrzucić 25 kg nie mając pojęcia o podstawowej zasadzie South Beach i braku rozumienia w czytaniu etykiet.
Tyle mego :]
a tak na marginesie
twoja orbit 66 moja orbit 60 :]
hehe
- Dołączył: 2005-12-13
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 4724
19 marca 2009, 20:42
hala1679 poprostu pusc w niepamiec ze zjadalas ta bule i dietkuj dalej, najwyzej przedluz o jeden dzien pierwsza faze!!
Dziewczyny taka konwersacja o jedna mala gume ;/ Agston pozwala ja zuc!! I to tyle na ten temat :)
- Dołączył: 2007-12-27
- Miasto: deszczowa kraina
- Liczba postów: 1140
19 marca 2009, 20:42
ja tam nie bede sie sprzeczac co do indeksu gumy ale zuje paczke dziennie i chudne wiec nadal bede zuc!! body {
background: #FFF;
}
- Dołączył: 2009-01-08
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 2133
19 marca 2009, 21:43
a jak z zupkami na kostce rosołowej mozna czy nie ??? Bo przez te gumy nie otrzymałam odpowiedzi :(