- Dołączył: 2011-09-14
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 2189
25 lutego 2014, 15:22
Witam, przyjeżdża do mnie koleżanka która nie jada mięsa, chciała bym ją ugościć i zrobić jakąś sałatkę/przekąski ale nie mam pomysłu, nie chciała bym też eksperymentować, macie sprawdzone przepisy na szybkie i smaczne potrawy na zimno? Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam Agata
25 lutego 2014, 15:24
jest nawał w internecie sałatek wiosennych bez mięsa :)
dodatkowo pieczarki smażone w cieście naleśnikowym (obierasz pieczarki, robisz ciasto na naleśniki, zanurzasz pojedynczo w cieście pieczarki i smażysz na patelni ceramicznej bez oleju) można to jeść na zimno
Edytowany przez Chii1992 25 lutego 2014, 15:28
- Dołączył: 2012-07-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3360
25 lutego 2014, 15:27
Jestem wegetarianką, więc myślę, że pomogę :) Koniecznie na zimno dania?
1. Sałatka pomidor, ser mozarella, olivki i sałata , do tego sos winegret ( oliwa z oliwek + cytryna+ musztarda)
2. Sałatka meksykańska czerwona fasola, kawałki żółtego sera, seler ze słoiczka, jajko + majonez połączony z jogurtem
3. Sałatka z ananasem warstwowa (kolejność seler ze słoika z zalewą, pora, jajka na to majonez, ananas i ser żółty)
Może jednak skusisz się na coś na ciepło ?:)
Która to będzie godzina?
- Dołączył: 2012-07-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3360
25 lutego 2014, 15:30
Na ciepło ostatnio jadłam coś mega pysznego :) W ciasto francuskie zawijasz podsmażone pieczarki z cebulką, na to plastry żółtego sera) Taki zawijas wstawiasz do piekarnika :D ciasto wewnątrz posmaruj keczupem :) Koniecznie pamiętaj, aby kupić ser żółty bez podpuszczki :) Ewentualnie z podpuszczką mikrobiologiczną :)
- Dołączył: 2011-09-14
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 2189
25 lutego 2014, 15:31
uwielbiam pieczarki-brzmi smacznie:) ale co to jest podpuszczka:))))
- Dołączył: 2012-07-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3360
25 lutego 2014, 15:34
Podpuszczkę naturalną pozyskuje się z żołądków cielęcych- dlatego my wegetarianie tego nie tykamy :D Często jest w składzie serów żółtych :) Natomiast podpuszczka mikrobiologiczna pozyskiwana jest w sposób chemiczny , więc okej :)
- Dołączył: 2009-03-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3243
25 lutego 2014, 15:35
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_muszle/muszle_nadziewane_szpinakiem/przepis.html moja koleżanka robiła i była zadowolona. W przepisie dla wege proponuje zamiast kurczaka brokuł. Wiele rzeczy robiłam i ja z tej strony i wychodziło smacznie.
- Dołączył: 2008-07-07
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 1446
25 lutego 2014, 16:55
Ja polecam naleśniki z warzywami i soczewicą (smażysz dowolne warzywa na patelni, mieszasz z sosem pomidorowym, wkładasz to w naleśniki, możesz także dodać jakiś ser np. mozarellę i podsmażasz chwile na suchej patelni). Prostym i szybkim daniem jest np. makaron/ryż/kasza z warzywami i mozarellą. A jeśli chodzi o dania na zimno to może pasztet z soczewicy - jest przepyszny, a w internecie znajdziesz wiele przepisów, jakieś kanapki (z awokado/humusem i warzywami. Często robię też sałatkę z mozarellą (puszka kukurydzy, fasolki czerwonej, ananasa, 1 opakowanie mozarelli w wiórkach, łyżka majonezu i to wszystko wystarczy wymieszać). W sumie to większość dań da się zrobić w wersji bezmięsnej ;)
- Dołączył: 2012-01-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 8098
25 lutego 2014, 17:58
Zwykłe jajka z majonezem są wegetarianskie. Upewnij sie tylko, że koleżanka nie jest weganką.