- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3128
11 września 2013, 12:46
Jestem po dwóch ciążach, ważę 89 kg. Jestem otyła :( kolana mi wysiadają i pani dr powiedziała że muszę schudnąć ale nie wiem jak się za to zabrać żeby zrobić to z głową bez efektu jojo itp. Nie jem regularnie jakoś tak nie potrafię. Nie umiem komponować posiłków :( Proszę pomóżcie mi i napiszcie co mam zrobić. No i żeby dieta była tania. Nie umiem liczyć kcal. Mam rowerek stacionarny (czy jakoś tak) taki najzwyklejszy.
- Miasto: Małe Ciche
- Liczba postów: 1914
11 września 2013, 12:49
kochana, najważniejsze to się nie załamywać. zacznij małymi kroczkami wprowadzać ruch do swojego życia, a zamiast diety postaw na zdrowe odzywianie, wyrzuć śmieci z menu. powoli i bez "boomu" zaczniesz chudnąć i modelować sylwetkę, nos do góry i powodzenia
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 940
11 września 2013, 12:49
najprostsza rada: wyeliminuj słodycze (ja jem ciasteczka Belvita i gorzka czekolade), nie jedz pieczywa, ziemniaków i smazonych rzeczy. Gotuj na parze, i ćwicz ćwicz ćwicz, chociaz pół godziny dziennie. Aha i nie pij gazowanych słodkich pić typu Cola, Fanta itd- pij wode niegazowana, czerwona i zielona herbate. Efekt zobaczysz po miesiacu ;)
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 7666
11 września 2013, 12:50
Widzisz już udało Ci się pozbyć 9kg:)
Ćwicz na rowerku 40 minut dziennie - najlepiej najwięcej ile dasz radę.
Odpuść sobie napoje słodzone itd.
Pij zieloną, czerwoną herbatę, wodę:)
- Miasto:
- Liczba postów: 3026
11 września 2013, 12:51
To przez ciążę tak wyglądasz?
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
11 września 2013, 12:52
Nie umiesz liczyc kcal? Abstrahując od tego, ze to proste jak budowa cepa - to dobrze! Liczenie kcal wciąga.
Niestety nie wyglądasz dobrze, ale to już wiesz.
Z mojej strony mogę polecic na początek obliczenie PPM i CPM (kalkulatory w internecie). Jedzenie 5 wartościowych posiłków dziennie, kaloryczność oscylująca w granicach miedzy PPM a CPM, jednak bliżej CPM. Żadnych głodówek!
Jeśli chodzi o ćwiczenia to typowo modelujące, tak, żeby skóra się ujędrniała i wyglądała coraz lepiej. Dietą będziesz palić tłuszcz, a cwiczeniami ujędrniać. Cardio na razie nie jest tutaj potrzebne.
I najważniejsze jest pozytywne podejście.
Napisz swoje przykładowe menu.
Edytowany przez slaids 11 września 2013, 12:53
11 września 2013, 12:54
wyeliminuj poprostu wszystko co wiesz, że jest nie wskazane typu słodcze, napoje słodzone, jedzenie smażone na głębokim tłuszczu, wszelkie sosy, dania gotowe itd.
- Miasto: Bieruń
- Liczba postów: 5024
11 września 2013, 12:55
ja Ci polecę dietę Montignaca, bardzo dobre efekty i zdrowa...poczytaj http://metodamontignac.republika.pl/opis.html
z dużą nadwagą nie wszystkie cwiczenia mozesz wykonywać, zeby nie zaszkodzić stawom, ale mówisz, ze masz rowerek. Na nim jak najbardziej mozesz zacząć ćwiczyć. Ważne jest abys wprowadziła systematyczne ćwiczenia
11 września 2013, 13:01
małymi kroczkami do przodu - nie porywaj się z motyką na słońce, jeśli do tej pory wcale nie ćwiczyłaś, to zacznij od drobnych ćwiczeń - albo nie codziennie. dieta zdrowa - cóż, na poczatku to sobie trzeba zwyczajnie wmówić, że trawa jest smaczna - ale szukaj swoich ulubionych potraw w "oddtłuszczonej" wersji
11 września 2013, 13:02
Musisz nauczyć się jeść regularnie. To ogólna podstawa. Z komponowaniem posiłków nie będzie tak źle, w internecie jest dużo cennych wskazówek. Ale, tak jak pisały dziewczyny, trzeba ograniczyć wszystkie świństwa, słodycze, jedzenie smażone w głębokim tłuszczu, śmieciowe jedzenie, gazowane napoje, podjadanie nocne również opada. Na początku coś, co nie przeciąży zbytnio kolan. Może pływanie? Robi świetnie na całe ciało. Teraz dobra pora na spacery. Ogólnie. Pomalutku wprowadzać do swojego dnia troszkę aktywności. Nie rzucać się od razu na insanity np. Dużo wody, zielonej i czerwonej herbatki, a za jakiś czas zauważysz efekty. Powodzenia. ; )