Znajomi (101)
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 56445 |
Komentarzy: | 1002 |
Założony: | 25 czerwca 2012 |
Ostatni wpis: | 7 sierpnia 2017 |
kobieta, 48 lat, Za Górami
166 cm, 72.00 kg więcej o mnie
Postępy w odchudzaniu
Masa ciała
Obiad
Gotowana pierś kurczka, ogórki kiszone, galaretka owocowa bez cukru, herbata
Kolacja
Ryba duszona w warzywach, jogurt naturalny bez cukru
Dzień III
Śniadanie
pomarańcza, musli z pełnych ziaren z mlekiem 0%
Obiad
Zupa ogórkowa bez tłuszczu, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym bez zasmażki
Kolacja
Kanapki z łososiem wędzonym, sałata
Dzień IV
Śniadanie
kiwi, jajko na miękko, wędzona pierś indyka, chudy twarożek, sałata, pomidor
Obiad
Zupa neapolitańska, ciemny ryż z sosem pieczarkowym na odtłuszczonej śmietanie, ogórki kiszone
Kolacja
Zupa krem z brokułów, pasta z wędzonej makreli pomidor, ogórek
Dzień V
Śniadanie
Sok z cytryny, maliny, jajecznica z 1/2 łyżki oliwy z cebulą, pomidorem i papryką
Obiad
Rosół na skrzydełkach bez makaronu, pureé z selera, kotlet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu, surówka z kapusty pekińskiej
Kolacja
Biały chudy ser, szczypior, rzodkiewka, natka pietruszki, jogurt
Dzień VI
Śniadanie
jabłko, płatki owsiane i otręby pszenne z jogurtem i białym serem
Obiad
Łosoś gotowany na parze z warzywami, sałata z kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny
Kolacja
Zupa jarzynowa bez marchwi, kilka plasterków chudej szynki z indyka, jogurt odtłuszczony
Dzień VII
Śniadanie
Kiwi, maliny, truskawki, morele, odtłuszczony jogurt, kawa z mlekiem
Obiad
Papryka faszerowana ciemnym ryżem i pieczarkami, zupa lub krem z porów, surówka z marchwi
Kolacja
Kalafior gotowany posypany świeżym koprem
Przepisy na potrawy z diety Montignaca
Soczewica z borowikami - porcja dla jednej osoby
1 szklanka soczewicy, 4 suszone borowiki, 1 cebula, sól, pieprz do smaku
Sos jogurtowy: 100 ml jogurtu 0% tłuszczu, 1 ząbek czosnku, kminek mielony do smaku
Soczewicę
zalej wodą i pozostaw na dwie godz. Wodę wylej. Grzyby zalej wodą i
pozostaw na 15 min. Na osoloną, gotującą się wodę wrzuć namoczoną
uprzednio soczewicę i pokrojoną drobno cebulę. Po chwili dodaj grzyby
wraz z wodą, w której się moczyły. Dopraw pieprzem. Można podawać z
sosem jogurtowym.
Zupa neapolitańska - porcja dla trzech osób
1/2
pęczka włoszczyzny z kapustą, przecier pomidorowy, 1-2 pomidory, 1 mały
ziemniak, 1-2 kostki warzywne Knorra, 1/2 łyżki oliwy z oliwek, natka
pietruszki, sól, pieprz
Jarzyny umyj, pokrój i ugotuj przykryte
wodą. Dodaj kostki Knorra, a pod koniec pomidory z przecierem. ' Skrop
oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp drobno
posiekaną natką.
Filet z indyka w sosie bakaliowym - porcja dla jednej osoby
2 płaty fileta z piersi indyka, przyprawy do drobiu, sól, oliwa z oliwek
Sos bakaliowy: 2 łyżki żurawin, 2 dkg rodzynek
Piersi
indyka natrzyj przyprawami. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Na
dno brytfanki ze stali nierdzewnej wlej łyżkę oliwy, filety posól, ułóż w
brytfance. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz do miękkości, podlewając
wodą. Rodzynki wsyp do kubeczka, zalej wrzątkiem, odcedź. ' Żurawiny
zmiksuj z rodzynkami. Otrzymanym sosem polej indyka.
Kasza gryczana z wędzonym łososiem i koprem - porcja dla jednej osoby
3 łyżki (50 g suchej) kaszy gryczanej, 30-60 g wędzonego łososia, 1 mały pęczek koperku
Do
garnka z grubym dnem wrzuć opłukaną na sitku kaszę gryczaną. Odrobinę
posól, uważaj, żeby nie przesolić - dojdzie słony łosoś. Chwilę praż.
Zalej wodą - proporcja wody do kaszy powinna być 2:1. Stale mieszaj. Do
ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy wrzuć łososia pokrojonego w grube
paski lub kostkę. Wymieszaj z dużą ilością kopru. Podawaj od razu .
Sałatka z makreli
1 duża makrela wędzona, szczypiorek, pomidor, ogórek surowy lub kiszony
Makrelę obierz z ości i podziel na kawałki. Dorzuć do niej pokrojony w kostkę pomidor, ogórek i szczypiorek, posól i popieprz.
Chleb pita
1
szklanka i dwie łyżki letniej wody, 3 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1
łyżeczka soli, 1 1/2 łyżeczki fruktozy, 1 łyżka oliwy, 1 1/2 łyżeczki
sproszkowanych drożdży
Wyrób ciasto ze wszystkich składników i
odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformuj rulon długości ok. 30
cm, podziel go na osiem części. Każdą cześć rozwałkuj na placuszki o
średnicy ok. 15 cm. Zostaw je pod lnianą ściereczką na 30 min. Rozgrzej
piekarnik do temperatury 230 st. C. Wyrośnięte placki wsadź do gorącego
pieca na 4-5 min. Jeśli chcesz, żeby były miękkie, po wyjęciu z
piekarnika włóż je do papierowej torebki albo przykryj lnianą
ściereczką. Możesz je zamrozić .
Do chleba: słodka pasta
kostka chudego sera białego, trochę mleka 0%, trochę fruktozy (do smaku)
Ser zmiksuj z mlekiem i fruktozą do uzyskania pasty-kremu.
Do chleba: pasta z makreli
wędzona
makrela, kawałek chudego twarogu, kilka łyżeczek koncentratu
pomidorowego, ok. 3 łyżeczek jogurtu naturalnego, odrobina majonezu
(zamiast majonezu można dodać trochę więcej jogurtu), 3 ogórki
konserwowe, kilka ostrych papryczek konserwowych, sól, pieprz, ostra
papryka
Makrelę (bez ości), twaróg, jogurt, koncentrat i majonez
połącz i ugnieć widelcem na jednolitą masę. Ogórki pokrój w drobną
kostkę i dodaj do masy. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Każdą kromkę
udekoruj pokrojonymi w małe krążki papryczkami i ogórkiem konserwowym .
Galaretka owocowa
750 g. owoców: do wyboru czerwone porzeczki, truskawki, maliny, jagody, jeżyny lub ich miks
Umyte
i oczyszczone owoce doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut (w
kuchence mikrofalowej przy pełnej mocy 800 W trwa to ok. 6 min.).
Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i ewentualnie odcedź. Zmiksuj
owoce. Masę włóż do wyparzonych słoików. Galaretka przechowywana w
lodówce będzie nadawać się do spożycia przez 3 tygodnie. W zamrażarce
przez co najmniej 3 miesiące. Grzanka z kromki chleba pełnowartościowego
z chudym twarogiem i warstwą galaretki, ozdobiona kilkoma listkami
melisy - to prawie ciasteczko .
Pasta z suszonymi owocami
1
szklanka soczewicy, 1 duża cebula, 2 garści orzechów włoskich, pini,
ziemnych, pestek słonecznika, sezamu, 2 ząbki czosnku, 2 garści
suszonych owoców (śliwki, morele), po 1 łyżce posiekanego koperku i
liści bazylii, 1 słodka papryka, sól, ocet winny
Soczewicę gotuj
aż będzie miękka. Marchew pokrój w plasterki i ugotuj na parze.
Posiekaną cebulę smaż na oleju do zeszklenia. Skrop octem lub winem,
dodaj bazylię i smaż, mieszając kilka minut. Dodaj orzechy, a po 2-3
min. suszone owoce, czosnek i paprykę. Dolej trochę wody i parę kropli
octu. Dodaj ugotowaną marchewkę, mieszaj i smaż jeszcze 3-4 min. Dodaj
miód, koperek i ugotowaną soczewicę. Dolej odrobinę wody i smaż 5-6
minut, mieszając. Po ostudzeniu wszystko zmiksuj na jednolitą masę
doskonałą do chleba .
Kwaśna pasta z soi
20 dag soi, 20 dag ogórków kiszonych, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Soję
namocz na noc i ugotuj. Na patelni z olejem podrumień pokrojoną w
kostkę cebulę. Pokrój ogórki. Wszystkie składniki wymieszaj i przekręć
przez maszynkę. Jeżeli pasta jest za sucha, dodaj trochę wody lub kwasu z
ogórków. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Pasta jest doskonała do
razowego chleba .
Twój wzrost: | w centymetach | |
Twoja waga: | w kilogramach | |
Twoja wiek: | w latach | |
Twoja aktywność: |
|
|