Olej z wiesiołka na odchudzanie
Znajomi (101)
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 56408 |
Komentarzy: | 1002 |
Założony: | 25 czerwca 2012 |
Ostatni wpis: | 7 sierpnia 2017 |
kobieta, 48 lat, Za Górami
166 cm, 72.00 kg więcej o mnie
Postępy w odchudzaniu
Masa ciała
Olej z wiesiołka na odchudzanie
DZIŚ BYŁ DLA MNIE FAJNY DZIEŃ BO ROBILAM PORZĄDKI W SZAFIE .I JAK SIĘ DOMYŚLACIE DUŻO CIUCHÓW POSZŁO DO SCHOWANIA BO ZA DUŻE .CZAS ZMIENIĆ GARDEROBĘ
Sos: Potrzebna będzie puszka pomidorów najlepiej w kawałkach, zawartość puszki wylewamy do garnka, dodajemy szczyptę suszonej bazylii. Dusimy około 10-15 minut. Kaloryczność (400 ml - 2 małe szklanki ) takiego sosu to tylko 80 kcal.
Paprykę umyć i wyjąć gniazdo nasienne. Następnie podsmażyć mięso mielone indycze na patelni teflonowej bez tłuszczu (około 5 minut ), odrobinę posolić. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojonego drobno pora, chwilkę poddusić (5 minut ), dodać posiekaną natkę pietruszki (część zostawić do dekoracji ) i płatki owsiane. Powstałym farszem nadziać paprykę. Paprykę z farszem umieścić w garnku (dolać pół szklanki wody) do wody możemy dodać nieco curry (1 łyżeczkę od herbaty ). Na paprykę wylewamy przygotowany sos, całość przykrywamy. Paprykę dusimy około 30-40 minut do miękkości. 1 porcja to około 295 kcal , idealna na obiad.
Paprykę można też wypełnić farszem z pieczarek i cukinii. Polecamy też paprykę z kaszą gryczaną, kapustą kiszoną i kawałkami szynki. Paprykę można wypełnić kawałkami papryki w innym kolorze z serem feta. Polędwica wieprzowa Polędwicę obsypujemy solą, pieprzem, nacinamy w środku i nadziewamy obranymi jabłkami. Tak przygotowaną porcję wkładamy do paro waru na kilkanaście minut.
Koreczki z soli. Rybę należy oprószyć przyprawami i posmarować koncentratem pomidorowym z bazylią. Rybę zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami. Gotujemy w parowarze
Sztuka wołowego mięsa. Sztukę wołowego mięsa trzeba wcześniej natrzeć solą zmiękczającą, potem posypać pieprzem, ziłami i włożyć do paro waru.
Roladki z indyka z mozzarellą, pomidorami i ziołami.
Składniki (na 2 porcje):
Mięso rozbijamy trochę tłuczkiem i posypujemy po jednej stronie solą i pieprzem, następnie układamy cienkie plasterki mozzarelli (tak by nie wystawała z brzegów), pokrojonego w paseczki pomidora i zioła i zawijamy w „roladę”, owijamy folią aluminiową lub spinamy wykałaczkami i gotujemy na parze – ok. 25 min (obracając w połowie gotowania). Nie potrzeba specjalnego urządzenia tylko garnek z sitkiem do gotowania na parze, w którym gotujemy wodę – ilość tak by nie dotykała sitka.
Roladki wyjmujemy z folii i kroimy w plastry - tak by uwidocznić kolorowy środek.
Przepis na 2 porcje, każda 210 kcal (jedna roladka) - jeżeli do przepisu dodamy na 3 łyżki kaszy jaglanej to będzie ok. 310 kcal.
SAŁATKA BROKUŁOWA 81kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 500g brokułów
- 200g kukurydzy konserwowej
- 250g piersi z kurczaka
- 2g soli
- 2g pieprzu czarnego
- 30g majonezu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Brokuł krótko obgotować w osolonej wodzie, ostudzić i podzielić na różyczki.
2. Mięso z piersi kurczaka udusić na patelni , ostudzić i pokroić w kostkę.
3. Dodać pozostałe składniki , doprawić solą , pieprzem , majonezem i wymieszać.
WIOSENNA LEKKA SAŁATKA 18kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 280g świeżego ogórka
- 280g pomidora
- 125g czerwonej papryki
- 200g sałaty
- 1 sos vinegret knorr
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pokroić wszystkie składniki i polać gotowym sosem z torebki. SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 97 kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 400g sałaty lodowej
- 100g roszponki
- 100g suszonych pomidorów w zalewie octowej
- 180g jogurtu naturalnego 2%
- 250g sera feta
- 25g grzanek ziołowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Sałatę posiekać i wymieszać z roszponką. Wyłożyć na półmisek.
2. Posypać suszonymi pomidorami oraz pokrojonym w kostkę serem feta.
3. Posypać grzankami i polać jogurtem.
ODCHUDZONY KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM 127 kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 400g piersi z kurczaka
- 180g jogurtu naturalnego 2%
- 1szt. pomysłu na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
- 10g oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyrumienić na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek.
2. Dodać jogurt oraz pomysł na i mieszać do uzyskania gęstej konsystencji.
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 80kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 330g mieszanki meksykańskiej mexico puszka
- 300ml wody
- 400g piersi z kurczaka
- 1 Fix do kurczaka po meksykańsku knorr
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pokroić kurczaka w kostkę i udusić bez oleju na patelni ceramicznej.
2. Rozmieszać fix z wodą w garnku.
3. Dorzucić do garnka uduszone mięso oraz warzywa odsączone z wody.
4. Gotować 5 min.
KURCZAK Z PESTO 182 kcal/100g
SKŁADNIKI:
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 400 g
Pesto 18 g (6 łyżeczek)
Oliwa z oliwek 52 g (4 płaska łyżka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dokładnie umyć mięso i odciąć ewentualny tłuszcz.
2. Pokroić każdą pierś na równe 2 kawałki (tak żeby wyszły cienkie plastry) i roztłuc tłuczkiem.
3. Na każdy kawałek mięsa nałożyć 1 łyżeczkę zielonego pesto, a następnie zawinąć i wzmocnić wykałaczkami.
4. Obsmażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
INDYJSKI KURCZAK CURRY 102kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 1,5kg piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 50g masła roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 260g pomidorów
- 40g mleka 0.5 %
- 1g soli
- 2 łyżeczki curry
- 250ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Obrać czosnek i posiekać. Przetrzeć pomidory na grubej tarce. Przekroić każdą pierś z kurczaka na 3 części.
2. Na rozgrzanym maśle zrumienić cebule, dodać czosnek, Cynamon i Chili pieprz cayenne. Wymieszać i smażyć na małym ogniu 3 minuty, często mieszając.
3. Kurczaka włożyć do garnka z przyprawami, wlać zrobiony przez nas przecier pomidorowy i dusić na średnim ogniu 3 minuty, stale mieszając.
4. Następnie wlać do garnka gorącej wody, zmniejszyć płomień i dusić 5 minut.
5. Wlać mleko i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.
KOSZMAR PRZEDSZKOLAKA 72kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 500g piersi z kurczaka
- 200g szpinaku mrożonego
- 6ząnków czosnku
- 1g pieprzu czarnego
- 1g soli
- 5g oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dokładnie umyć mięso i pokroić każdą pierś na 2 części (tak żeby wyszły cienkie plastry).
2. Każdy kawałek mięsa nafaszerować rozmieszanym szpinakiem z czosnkiem i przyprawami.
3. Całość wzmocnić wykałaczkami.
4. Pokropić oliwą i włożyć do piekarnika.
5. Piec w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
KURCZAK ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 121 kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 200g piersi z kurczaka
- 100g sera mozzarella
- 200g szpinaku świeżego
- 1 żabek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 50g oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś myjemy i dzielimy na dwie porcje jadąc przez jej środek ostrym nożem, następnie ją rozbijamy ,,nie za cienko'' i nacieramy rozdrobnionym czosnkiem oraz bazylią.
2. Ser mozzarella kroimy na cienkie plasterki i układamy na piersi, a na to kładziemy szpinak i zawijamy w roladkę.
3. Wzmacniamy wykałaczkami.
4