Ostatnio dodane zdjęcia
Znajomi (48)
Ulubione
O mnie
Archiwum
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 66274 |
Komentarzy: | 397 |
Założony: | 4 września 2009 |
Ostatni wpis: | 6 stycznia 2015 |
kobieta, 46 lat, Włocławek
173 cm, 110.10 kg więcej o mnie
Postępy w odchudzaniu
Przepraszam kochani za moje milczenie:(
niestety piesio został z nami w zakładzie te
wielko-psy by zagryzły jego i siebie na wzajem
Z psem załatwione oddaje go do zakładu tam mają
kojec i z chęcia go wezmą
dla widzów o mocnych nerwach moja reka w szwach
jutro dzwonie do schroniska dowiem sie co i jak
potrzebuje rady co zrobic z psem który mnie ugryzł
Przepis na smaczną, odżywczą “zupę brokułową”. Proponuje kobietom w ciąży i wegetarianom.
Składniki:
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, umyć i ugotować w małej ilości wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane warzywa zmiksować na krem. Następnie dodać jogurt naturalny i wymieszać.
Gotowe danie obiadowe można podawać z grzankami.
Smacznego!
kolejna zupka uwielbiam zupki
Przepis na pyszny, domowy „rosół z lanymi kluseczkami”. Idealny na niedzielne obiadki z rodziną. Polecam Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Wykonanie: Porcję rosołową oczyścić, dokładnie umyć, zalać 1l wody i gotować 15 minut. Włoszczyznę oczyścić, umyć, oskrobać, opłukać, wrzucić do naczynia z rosołem i zagotować. Zmniejszyć ogień, dalej gotując, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z jajkami, a jeśli cisto jest zbyt gęste dodać trochę wody. Na gotujący się rosół lać łyżką cienką strużkę ciasta, od czasu do czasu mieszając, aby kluski się nie skleiły. Następnie zestawić i posypać natką pietruszki. Smacznego!Rosół z lanymi kluseczkami
Porcja: dla 6 osób
Kaloryczność: 150 kcal porcja
Przepis na danie z warzyw, które smakuje tak samo jak wyśmienity tradycyjny obiad z schabowym. Bardzo prosty w wykonaniu i posiada pełno witamin, jeśli przyrządzimy ze świeżych warzyw. Polecam osobom dbających o linę.
Czas przygotowania: 1 godz., 10 min
Porcja: dla 6 osób
Kaloryczność: 280 kcal porcja
Składniki:
Wykonanie:
Cukinie i pomidorki umyj, pokrój w pasterki, a paprykę umyj, oczyść z gniazd i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i podsmaż na połowie oleju, dodaj cukinię. Smaż ok. 5 minut, mieszając. Przełóż do miseczki.
Rozgrzej pozostały olej i podsmaż paprykę. Passatę przypraw solą i pieprzem oraz ziołami.
Do naczynia żaroodpornego wsyp połowę usmażonej cukinii z cebulą i polej 1/3 passaty. Przykryj trzema płatami makaronu. Następnie połóż paprykę, polej passatą i ułóż drugą warstwę makaronu. Wyłóż resztę cukinii z cebulą i posmaruj passatą. A ostatnią warstwę makaronu polej śmietaną wymieszaną z serem i ułóż pomidorki.
Zapiekaj w temperaturze ok. 180 st. C przez 40 minut.
Polecam, mi bardzo smakuje
Nasze ulubione polskie potrawy mają dużo kalorii. Zamiast się ich wyrzekać wystarczy ograniczyć stosowanie śmietany, masła, cukru. A będą one smaczne, lekkie i dietetyczne. Poniżej zamieściłam kilka moich sprawdzonych, ulubionych przepisów na potrawy.
Kotlety schabowe
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: dla 4 osób
Kaloryczność: 170 kcal porcja
Składniki:
Wykonanie:
Schab pokrój na 4 plastry i lekko rozbij. Następnie uformowane kotlety włóż do ½ l wrzątku z sokiem z połowy cytryny, paskiem skórki cytrynowej, czosnkiem i szczyptą ziół. Gotuj je ok. 5 minut, a potem wyjmij.
Wymieszaj kaszę kukurydzianą z otrębami, jogurtem, musztardą. Białka roztrzep z solą i pieprzem. Kotlety zanurz w białku i panierce.
Piecz je w piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 15 minut.
Sałatka jarzynowa
Porcja: dla 6 osób
Kaloryczność: 100 kcal porcja
Składniki:
Składniki do sosu:
Wykonanie:
Warzywa ugotuj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ogórki i jabłko obierz, pokrój w kostkę. Składniki wsyp do miski, dodaj groszek i kukurydzę.
Kostkę bulionową rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, przestudź. Następnie dodaj jogurt i całość wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem i solą.
Polej sałatkę i podawaj z jajkiem na twardo.
Smacznego!
dietetyczne przepisy z neta cdn.
Danie dietetyczne, naprawdę bardzo smaczne i niezwykle sycące.
Porcja: dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 138 kcal porcja
Składniki:
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paski i przesmażyć z ziołami na łyżeczce oliwy.
Zalać mrożonkę zimną wodą, dodać mięso i gotować ok. 15 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu posypać natka pietruszki.
Jeśli nie masz mrożonki, to możesz ją zastąpić następującymi warzywami: ćwiartka białej kapusty, kawałek pora, 2 marchewki, mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 czerwone papryki. Wszystkie warzywa rozdrobnić, a kapustę poszatkować. Efekt będzie ten sam, tylko przygotowanie potrwa dłużej. Zupę ze świeżych warzyw gotuje się 35 – 40 minut.
Zupa jeśli ma być odchudzająca to nie podawaj ją z chlebem. A jeśli chcesz, aby była smaczna, to podaj ją z chlebem posmarowanym masłem.
Przepis na dietetyczną zapiekankę z brokułami.
Składniki:
Wykonanie:
Brokuły i kalafior zblanszuj oddzielnie w osolonym wrzątku, schłodź w zimnej wodzie i odsącz. Marchewkę rozmroź i przekrój w poprzek na pół.
Zagotuj mleko i zagęść je zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zdejmij z ognia i dodaj tarty żółty ser oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstały sos połącz z brokułami, kalafiorem i marchewką.
Przygotuj formę do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Przełóż do niej mieszanke warzyw z sosem. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200st. C ok. 30 minut.
Smacznego!
dietetyczne przepisy wyszperane z neta
Sałatka z kurczaka i mango
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 300 kcal porcja
Składniki:
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski i smażyć 5-8 minut na oleju. Dodać curry, sos chili i trochę wody. Gotować ok. 2 minut, a potem doprawić miodem, musztardą, octem i solą.
Sałatkę umyć, oczyścić i porwać na małe kawałki. Mango obrać i po kawałku odkrawać od pestki. Awokado przekroić na pół i pokroić w plastry.
Składniki na sałatkę rozłożyć na talerzach, a na nich położyć mięso.
Przepis na dietetyczne potrawy w Dzień Dobry TVN
Smacznego! :)
W tym artykule zamieściłam przepisy na dania dietetyczne dla osób dbających o linię.
Warzywa z makaronem
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 290 kcal porcja
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew obrać i umyć. Następnie ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew w plastry. Paprykę przeciąć na pół, oczyścić z pestek. Miąższ umyć i pokroić w kostkę. Seler i por oczyścić, umyć i pokroić w krążki lub plastry.
Bulion warzywny doprowadzić do wrzenia, dodać bób i gotować jeszcze przez ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać ziemniaki, marchew, makaron i seler. Potrawę lekko posolić i gotować jeszcze ok. 10 minut.
Na końcu doprawić solą i pieprzem, a wierzch posypać oregano. Danię podawać z ciemnym pieczywem lub bagietką.