Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Propozycje na dietetyczne świateczne
smakołyki/foto+przepisy


W taki dzień jak dzisiaj kiedy za oknem jest szaro, buro i deszczowo, lubię zaszyć się w kuchni i tworzyć smakołyki:D Tym razem propozycje na lekkie, dietetyczne i idealne na czas zbliżających się świąt. I co najważniejsze wszystko jest proste i łatwe w wykonaniu.

Na pierwszy rzut weźmy pod lupę bardzo smaczny pasztet brokułowo-otrębowy:

A tu przepis:

500g mrożonych brokuł (mogą być świeże)

500g ugotowanych, stłuczonych, zimnych ziemniaków (u mnie te które zostały z obiadu)

1/2 szkl. otrąb żytnich Sante

2 duże cebule

2 surowe jajka

przyprawy (sól, pieprz świeżo mielony kolorowy, zioła prowansalskie, majeranek)

oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli

garść ziaren słonecznika (do posypania po wierzchu)

Brokuły obgotować krótko jakieś (10min) w osolonej wodzie, stłuc tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Cebulę podsmażyć na oliwie z wszystkimi przyprawami. Tych przypraw dać sporo by pasztet miał wyrazisty smak. Teraz wszystko razem mieszamy brokuły, ziemniaki, jajka surowe, otręby, podsmażoną cebulę, wykładamy do foremki silikonowej wielkości 25cmx13cmx6cm, posypujemy z wierzchu ziarnami słonecznika, wstawiamy do piekarnika o temp.180st na 40min. Po upieczeniu pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu by wystygł i gotowe:) SMACZNEGO! POLECAM ! ;)

A teraz bardzo smaczne Kokosanki otrębowe :p

Przepis:

150g otrąb żytnich Sante

50g wiórków kokosowych

1,5 łyżki cukru brzozowego Ksylitol 

1/2szkl. jogurtu naturalnego (ja użyłam tego z domowej produkcji)

1 jajko

Wszystko razem mieszamy, lepimy kuleczki, układamy na dużej formie od tarty i pieczemy 15min w piekarniku nagrzanym do 200st. aż się przyrumienią i gotowe. Z podanych składników wychodzi 15 kuleczek. SMACZNEGO !;)

Kolejna propozycja to drożdżówki z mąki pełnoziarnistej 

170g mąki pełnoziarnistej Lubella

1 jajko

50ml mleka

7g (torebka) suchych drożdży 

1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)

1 łyżka oleju

4 małe jabłka Champion (są bardzo słodkie i nie wymagają dosładzania)+ szczypta cynamonu

dodatkowo 1 całe jajko roztrzepane do posmarowania po wierzchu drożdżówek

Mąkę, mleko, drożdże, cukier, olej mieszamy w misce, dość długo aż ciasto będzie elastyczne (wtedy ładnie nam wyrośnie i nie wyjdzie zakalec) odkładamy w ciepłe miejsce na 1h aż ciasto podwoi swoją objętość ( ja wkładam do piekarnika nagrzanego na 70st i uchylam drzwiczki). W między czasie przygotowujemy nadzienie. Obrać i zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki odcisnąć mocno z soku, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać. Jak już ciasto mamy wyrośnięte dzielimy je na małe kawałki i formujemy prostokąt grubości 5mm wielkości 10cmx5cm na środek nakładamy mus jabłkowy i zwijamy o w ten sposób :)

Jak już mamy tak pozwijane drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na dużej formie do tarty bez konieczności zabezpieczania przed przywarciem, odkładamy jeszcze na 40min w ciepłe miejsce, po wyrośnięciu smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem (można dodatkowo posypać po wierzchu cukrem ksylitolem lub zwykłym) i pieczemy w temp. 180st przez około 20min i gotowe. Z podanych składników wychodzą 3 drożdżówki. SMACZNEGO ! :D

P.S. Tych  drożdżówek nie możecie przeoczyć, bo są niesamowicie pyszne!:p

  • basiaaak

    basiaaak

    16 kwietnia 2014, 13:59

    Ale pyszności. A pasztet wydaje się bardzo prosty do zrobienia :) może spróbuję :)

  • andziaiw

    andziaiw

    16 kwietnia 2014, 13:55

    U mnie w Gdańsku cały dzień słonce..niebo bez chmurek..tylko zimnooo....ale co tam:)

  • andziaiw

    andziaiw

    16 kwietnia 2014, 13:54

    wowwwww....wygląda przepysznie...:) też chcę taki pasztecik..smaczny???

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      16 kwietnia 2014, 13:54

      Pamiętałam by wyraziście go doprawić, wówczas nabiera wspaniałego smaku:)!