W taki dzień jak dzisiaj kiedy za oknem jest szaro, buro i deszczowo, lubię zaszyć się w kuchni i tworzyć smakołyki Tym razem propozycje na lekkie, dietetyczne i idealne na czas zbliżających się świąt. I co najważniejsze wszystko jest proste i łatwe w wykonaniu.
Na pierwszy rzut weźmy pod lupę bardzo smaczny pasztet brokułowo-otrębowy:
A tu przepis:
500g mrożonych brokuł (mogą być świeże)
500g ugotowanych, stłuczonych, zimnych ziemniaków (u mnie te które zostały z obiadu)
1/2 szkl. otrąb żytnich Sante
2 duże cebule
2 surowe jajka
przyprawy (sól, pieprz świeżo mielony kolorowy, zioła prowansalskie, majeranek)
oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli
garść ziaren słonecznika (do posypania po wierzchu)
Brokuły obgotować krótko jakieś (10min) w osolonej wodzie, stłuc tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Cebulę podsmażyć na oliwie z wszystkimi przyprawami. Tych przypraw dać sporo by pasztet miał wyrazisty smak. Teraz wszystko razem mieszamy brokuły, ziemniaki, jajka surowe, otręby, podsmażoną cebulę, wykładamy do foremki silikonowej wielkości 25cmx13cmx6cm, posypujemy z wierzchu ziarnami słonecznika, wstawiamy do piekarnika o temp.180st na 40min. Po upieczeniu pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu by wystygł i gotowe:) SMACZNEGO! POLECAM !
A teraz bardzo smaczne Kokosanki otrębowe
Przepis:
150g otrąb żytnich Sante
50g wiórków kokosowych
1,5 łyżki cukru brzozowego Ksylitol
1/2szkl. jogurtu naturalnego (ja użyłam tego z domowej produkcji)
1 jajko
Wszystko razem mieszamy, lepimy kuleczki, układamy na dużej formie od tarty i pieczemy 15min w piekarniku nagrzanym do 200st. aż się przyrumienią i gotowe. Z podanych składników wychodzi 15 kuleczek. SMACZNEGO !
Kolejna propozycja to drożdżówki z mąki pełnoziarnistej
170g mąki pełnoziarnistej Lubella
1 jajko
50ml mleka
7g (torebka) suchych drożdży
1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)
1 łyżka oleju
4 małe jabłka Champion (są bardzo słodkie i nie wymagają dosładzania)+ szczypta cynamonu
dodatkowo 1 całe jajko roztrzepane do posmarowania po wierzchu drożdżówek
Mąkę, mleko, drożdże, cukier, olej mieszamy w misce, dość długo aż ciasto będzie elastyczne (wtedy ładnie nam wyrośnie i nie wyjdzie zakalec) odkładamy w ciepłe miejsce na 1h aż ciasto podwoi swoją objętość ( ja wkładam do piekarnika nagrzanego na 70st i uchylam drzwiczki). W między czasie przygotowujemy nadzienie. Obrać i zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki odcisnąć mocno z soku, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać. Jak już ciasto mamy wyrośnięte dzielimy je na małe kawałki i formujemy prostokąt grubości 5mm wielkości 10cmx5cm na środek nakładamy mus jabłkowy i zwijamy o w ten sposób
Jak już mamy tak pozwijane drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na dużej formie do tarty bez konieczności zabezpieczania przed przywarciem, odkładamy jeszcze na 40min w ciepłe miejsce, po wyrośnięciu smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem (można dodatkowo posypać po wierzchu cukrem ksylitolem lub zwykłym) i pieczemy w temp. 180st przez około 20min i gotowe. Z podanych składników wychodzą 3 drożdżówki. SMACZNEGO !
P.S. Tych drożdżówek nie możecie przeoczyć, bo są niesamowicie pyszne!
irena.53
16 kwietnia 2014, 20:12Ciekawe, ciekawe, zamawiam sobie zrobic taki pasztet . Pozdrawiam CIĘ Anetko
piatek55
16 kwietnia 2014, 19:31Ale te drożdżówki wyglądają genialnie musze spróbować :D
Grubaska.Aneta
16 kwietnia 2014, 19:32Polecam , bo lepsze od tych kupnych:)
dede65
16 kwietnia 2014, 19:22Anetko jesteś moim guru kulinarnym. I do guru mam pytanie. Nie mogłam znaleźć mąki pełnoziarnistej mam mąkę pszenną - graham , może być w zastępstwie????
Grubaska.Aneta
16 kwietnia 2014, 19:29jasne powinna się nadać wielkiej różnicy nie ma między graham a pełnoziarnistą:)
dede65
16 kwietnia 2014, 19:34dzięki ale Ty jesteś błyskawica , buziaki ;)))
marii1955
16 kwietnia 2014, 19:07Kochana - gdzieś tutaj w swoich wpisach podałaś przepis na domowy, dietetyczny majonez ... powiesz mi gdzie mam tego szukać ? Tak to jest jak sobie człowiek NIE zapisze , bo po co - przecież tu jest - hehe . Jest -tylko , w którym miejscu - dziękuję :)))
Grubaska.Aneta
16 kwietnia 2014, 19:30Podrzucam przepis :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie serka granulowanego Piątnica 200g 1 duże jajko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu winnego sól i pieprz Jajko gotujemy na twardo-obieramy jeszcze gorące (ważne!) Takie jeszcze ciepłe jajo wrzucamy do miski razem z resztą składników i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
marii1955
16 kwietnia 2014, 19:41Pięknie dziękuję za ten przepis ... pędzisz jak torpeda albo błyskawica . Ciach, rach i już TO mam - dziękuję :)))
marii1955
16 kwietnia 2014, 19:02Czytam Ciebie i wzdycham jednocześnie ... jesteś NIESAMOWITA i pomysłowa :) Chciała bym mieć taki dar , jak Ty:) Należy Ci się ZA TO duży całusek - dziękuję za TE przepisy . Aaaale mnie inspirujesz dziewczyno :) Zrobię te też i te drożdżóweczki z jabłkiem - kurcza , tylko czy zmieszczę się w czasie . W każdym bądz razie wpisałam TO do swojego menu . A ten pasztet ... przecież , to poezja . A może i to zrobię ? Robiła bym wiele rzeczy - tylko skąd na to znalezć czas? Jutro jestem z Antosiem , ale w piątek w domku - będę się starała jak nie wiem co - hehe :) Twój mąż ma wielkie szczęście , że Ciebie odnalazł :) Wielkie ukłony w Twoją stronę - nożżżż masz dar , nie ma co:) Całusek :)))
Grubaska.Aneta
16 kwietnia 2014, 19:31Dziękuję Wam pięknie dziewczyny za tyle ciepłych słów pod moim adresem, przeogromnie mi miło:**
marii1955
16 kwietnia 2014, 19:43A jak mnie jest miło - to ho, ho :) Jesteś lepsza niż książka kucharska - haha :)
grubasek005
16 kwietnia 2014, 18:45Jestem pod wrażeniem twoich wypieków, wszystko świetnie wygląda ;)
inesa75
16 kwietnia 2014, 18:15ale smakołyki ,az ślinka cieknie :)
Alicja...ala2345
16 kwietnia 2014, 17:04Dajesz super przykład jak można się bawić dietetycznymi produktami i tworzyć takie przepyszne lekkie smakołyki
konwalijkaMala
16 kwietnia 2014, 17:02Ty to umiesz rozpieszczać nasze podniebienia, już nie jeden raz skorzystałam z Twoich przepisów i chętnie się pokuszę na dzisiejsze propozycje:)
ascara
16 kwietnia 2014, 16:20Wow, ten pasztet to ja na pewno zrobię na święta, dzięki! Kochana, Ty powinnaś wydać ilustrowaną książkę z przepisami :), super przepisy ! uwielbiam tu zaglądać:). Pozdrawiam:)))
bozenka1604
16 kwietnia 2014, 15:58Nie kuś Kobietko, bo mojej utęsknionej wagi 54 nigdy nie zobaczę :) Wielki buziak :)
martini244
16 kwietnia 2014, 15:39Pasztet napewno wyprobuje,tylko pora i cukinie sobie jeszcze dodam:):)
kingoje82
16 kwietnia 2014, 15:38Pasztecik rewelacja!
andziaiw
16 kwietnia 2014, 14:56Jadą na 4 dni..i do Ojcowa i do Krakowa i do Ogrodu Doświadczeń... i Wieliczka i wiele wiele innych miejsc...super..podoba mi się:)
andziaiw
16 kwietnia 2014, 14:56Komentarz został usunięty
naati86
16 kwietnia 2014, 14:17Ale pyszności... Twój pamiętnik jest dla mnie jak zwykle wielka inspiracją i już zmykam do kuchni :)
Nicolaa1979
16 kwietnia 2014, 14:14O Boziu! Jak tu smacznie i na prawdę dietetycznie, podziwiam Cię Anetko, Jesteś moją inspiracją pomysłów!
heili
16 kwietnia 2014, 14:04ooo!!! pASZTET mi się podoba, bardzo:))
sobotka35
16 kwietnia 2014, 14:02Bardzo lubię wegetariańskie pasztety-wszystkie,ale na święta zrobię pasztet mięsny.Te wege jemy cały rok,a mięsny piekę tylko raz:)Pozdrawiam cieplutko:)
piteraaga
16 kwietnia 2014, 14:01Pyszności. Ja szukam jakiegoś fajnego przepisu na chudy sernik - znasz może?
Grubaska.Aneta
16 kwietnia 2014, 14:07A znam akurat :)************************SERNIK DIETETYCZNY Z PIANKĄ:) Składniki: biały ser chudy (500g) mleko (150ml) 1 serek waniliowy Danio (150g) 4 jajka (240g) mąka kukurydziana (30g) słodzik (18 tabletek) lub zamiennie stewia, albo ksylitol Przygotowanie: Do miski wrzucamy biały ser, serek waniliowy, wlewamy mleko i wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy 4 żółtka i mąkę kukurydzianą. Na koniec w łyżce mleka rozpuszczamy słodzik (16 tabletek) i dodajemy to do reszty składników. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy, żeby nie było żadnych grudek. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z dwóch białek i delikatnie dodajemy je do masy serowej. Całość wylewamy do blaszki o wymiarach 30x16, na papier do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 50 minut. Po koniec pieczenia ubijamy dwa białka z 2 tabletkami słodziku i wylewamy na wierzch sernika, pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż pianka lekko się przyrumieni. Następnie wyłączmy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż wystygnie.