Jest prawdziwek, jest maślaczek, jest zajączek i podgrzybek. Bo wycieczka do lasu to sama przyjemność
P.S. pod warunkiem że komary nie kąsają
Pierwszy słoiczek marynowanych prawdziwków już gotowy
A tu jeszcze dzisiejsze zbiory malinowe, jutro będzie z nich soczek
joluniaa
30 czerwca 2014, 06:07Komentarz został usunięty
joluniaa
30 czerwca 2014, 06:07Komentarz został usunięty
joluniaa
30 czerwca 2014, 06:07ale z ciebie obrotna kobitka,a te grzyby takie piekne to jednak tylko w polsce sa
piteraaga
29 czerwca 2014, 23:15Piękne okazy. U nas sucho - nie ma grzybów i jagód...
Bajka64
29 czerwca 2014, 22:34Co Ty z tymi przetworami robisz. Jak dla wojska. A tak a pro po ile razy w roku myjesz okna?
Grubaska.Aneta
29 czerwca 2014, 22:37Przetwory wcinamy poza sezonem/ a okna różnie w zależności jak szybko się brudzą:)
Grubaska.Aneta
29 czerwca 2014, 22:46Z przetworami to dopiero początek:)
vevina
29 czerwca 2014, 22:09pokazalam fote mojemu M, myslalam ze zawalu dostanie bo on zapalony grzybiarz:):):):
Grubaska.Aneta
29 czerwca 2014, 22:10To tak jak i ja z Moim W. :-)
vevina
29 czerwca 2014, 22:05o masakra!!!....
Grubaska.Aneta
29 czerwca 2014, 22:07znaczy:)?
Alicja...ala2345
29 czerwca 2014, 21:46A ja poproszę przepis na te prawdziwki w marynacie, bo raz robiłam i wywaliłam wszystkie słoiki gdyż wyszły jakieś takie nie doprawione:(
Grubaska.Aneta
29 czerwca 2014, 21:50Składniki: grzyby: prawdziwki, podgrzybki, maślaki, krawce, koźlaki 3 szklanki octu (6 lub 10 %) 35 dag cukru kryształu 6 dag soli (2-3 łyżki) 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %) 1 łyżeczka gorczycy 2-3 ziela angielskie 1 liść laurowy cebula 5-6 ziaren pieprzu Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, kapelusze gotować w osolonej wodzie z jedną cebulą przez 10 minut. Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, po 2 krążki surowej cebuli, następnie ugotowane i odsączone grzyby. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać grzyby w słoikach. Pasteryzować 20 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!
Alicja...ala2345
29 czerwca 2014, 21:51Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, przepis wydrukowany, przyda się :)
Grubaska.Aneta
29 czerwca 2014, 21:52Nie ma za co:) może innym tez się przyda:)
konwalijkaMala
29 czerwca 2014, 21:45U Ciebie to nawet w niedzielę nie ma odpoczynku, wspaniałe zbiory!
Nicolaa1979
29 czerwca 2014, 21:44Kocham marynowane grzybki!:)
.Wiecznie.Gruba.
29 czerwca 2014, 21:16mmm ale piekne
moniq1989
29 czerwca 2014, 20:17Ale smacznie :)
Czarn@Oliwka
29 czerwca 2014, 20:07Jakie cudnośći ohhhh ahhhh :D u nas jeszcze nie ma ;(
inesiaa
29 czerwca 2014, 19:21Mniam grzybeczki : )
witaaminkaa
29 czerwca 2014, 19:10Mmmm grzybki.
martini244
29 czerwca 2014, 18:36Ale zazdroszcze,wyslij mi troche;)
Magdalena762013
29 czerwca 2014, 18:16Ty jestes jakas niesamowita. Fajńie, ze Cie poznalam:)
Grubaska.Aneta
29 czerwca 2014, 21:16Madzia miło mi bardzo ♥
marii1955
29 czerwca 2014, 17:43Łaaałłł ... sporo tego :) A zupka będzie wybooorna :) Miłego popołudnia - buziak :)
sobotka35
29 czerwca 2014, 17:32Piękne zbiory:))A na pierogi zapraszam:)
Grubaska.Aneta
29 czerwca 2014, 21:17Bo się jeszcze wproszę;)
sobotka35
30 czerwca 2014, 08:11Moje drzwi stoją otworem:)
dede65
29 czerwca 2014, 17:13ale urodzaj grzybków a , prawdziwków..... gratuluję ,życzę pysznej zupki (zresztą z Twoich rąk na pewno będzie pyszna ) ;)))))
Grubaska.Aneta
29 czerwca 2014, 17:18I nawet słoiczek marynowanych się robi:)