HELLO
Wstałam rano pogoda pochmurna, zimno 10st. nie było mowy bym się zmusiła na mycie okien, słońce wyszło dopiero w południe, ale okazało się że zupełnie nie jestem przygotowana na akcję mycia okien. Braki w płynie do szyb, zero papierowych ręczników, gąbek, rękawic, płynu do płukania firan, ale co się odwlecze to wiecie nie uciecze
Wykorzystałam ten czas na kuchcikowanie. Zrobiłam na obiad roladę mięsno-jajeczną, pychota. Niżej sposób wykonania krok po kroku (dla zainteresowanych). A że na karku wykopki, bo jutro to jak przystało w tradycji dobra gospodyni musi poczęstować ciastem, a że będzie około 15 osób zbierających to upiekłam ciasto w podwójnej ilości. Miałam trochę bakalii i wyszły keksy bakaliowe.
A wiec zabieramy się za zmielenie świeżej łopatki około 1kg
Dodajemy 1 cebulę posiekaną, 1 jajko, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, świeżo mielony gruboziarnisty kolorowy pieprz, szczypta soli, szczypta vegety, 1/2 szkl. bułki tartej, 3 łyżki wody, wszystko razem wymieszać.
Teraz zabieramy się za farsz.
Ugotować na twardo 5sztuk jajek, posiekać w kostkę, dodać 3 łyżki majonezu (u mnie świeżo robiony domowy), dodać garść kopru, garść szczypiorku lub bąków z cebuli ( u mnie swojska mrożona zielenina), doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym, wymieszać.
Rozkładamy folię streczową, posypujemy bułką tartą, rozkładamy mięso, na to farsz i zwijamy z pomocą foli.
Gotową roladkę przekładamy do brytfanny (30cmx10cm) wyłożonej folią aluminiową, nakładamy trochę masła na wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200st pieczemy 60min.
I gotowe
Podałam z sałatką z ogródkowych ogórków i pomidorów
A teraz bierzemy się za słodki deser
Miksujemy na puszystą masę 250g masła i 1 szkl. cukru pudru.
W trakcie miksowania dodajemy 5 (najlepiej swojskich żółtek), potem 3 łyżeczki proszku do pieczenia, kroplę ekstraktu waniliowego, 2 łyżki wódki, 225g mąki pszennej i mieszamy szpatułką.
Ubijamy pianę z 5 ciu białek i dodajemy ją do masy.
Na koniec dodać około 500g mieszanki bakaliowej ( u mnie orzechy włoskie, migdały, suszone śliwki, suszona żurawina, suszone daktyle, wiórki kokosowe, skórka z cytryny) i oprószyć je w mące pszennej, by w trakcie pieczenia nie opadły na dno brytfanny
Wszystko razem delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę wyłożyć do dwóch keksówek (u mnie rynienki o wymiarach 30cmx10cm) i piec w temp. 180st. około 40min (do suchego patyczka).
Gdyby wierzch za szybko się rumienił to przykryć folią aluminiową co by go nie spalić na węgiel.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem i kosztować z umiarem
Asiiia
17 września 2014, 21:02Jesteś wspaniała! :D
NaDukanie
17 września 2014, 19:51No niestety kochana po raz pierwszy to napisze :). Twoje jedzenie sprawia że jestem głodna. Mam tylko nadzieje ze ty tego Wszystkiego nie jesz :) Wszystko smacznie wygląda ale chyba na jakiś czas przestanę do ciebie zaglądać ;) bo choć mam silna wole to i tak jesc się chce :(
chrupkaaaa
17 września 2014, 19:37Pyszności. Bardzo chętnie zrobię te keks :)
grubasinska1967
17 września 2014, 19:15Masakra z tymi przepisami.Ledwo uporałam się z knedlami(pychota),a tu już wstawiłaś keks.Dziękuję za wszystkie receptury,są niezawodne:)Pozdrawiam serdecznie.
Grubaska.Aneta
17 września 2014, 21:38ogromnie się cieszę że komus się przydają:)
PuszystaMamuska
17 września 2014, 19:03Strasznie fajny pomysł z tą roladą... ze tez nigdy mi to do głowy nie wpadło zeby tak to zwinąć pięknie.. super. Dziekuje za instruktaż, na pewno skorzystam.
AleksandraWalach
17 września 2014, 18:34Uwielbiam Cie! Śledzę twoje poczynania już któregoś miesiąc , ogródkowo-kuchcikowo jest the best .
Asik1603
17 września 2014, 18:19Anecia, Ty to masz mistrza świata!:) Super Ci to wyszło!:)
avonek777
17 września 2014, 18:08Roladę spróbuję chyba w tym tygodniu zrobić :) Akurat mam w domu bezglutenową bułkę tartą i w końcu muszę ją zużyć :) Dzięki bogu ciasta mnie nie kuszą aż tak bardzo :) Jeśli będziesz miała czas to ja chętnie poczytam takie przepisy na obiady :)
bateriojad
17 września 2014, 17:46Co za pysznosci..zaraz przepisze że wszystkie przepisy:))
silvie1971
17 września 2014, 17:32Ale fajne, gotowanie krok po kroku:) Mam nadzieje, na wiecej tak przedstawionych przepisow kulinarnych:)
Grubaska.Aneta
17 września 2014, 17:51Jak tylko czas pozwoli to czemu nie:)
marii1955
17 września 2014, 17:25Ty wiesz co jest potrzebne i jak przygotować posiłek dla tyyylu osób :) Jak widzę i nawet czuję - to jest to niebo w gębie" :) Dziękuję za te frykasy i ich przepisy - jesteś prawdziwą kuchareczką , na dodatek uzdolnioną niesamowicie . Ty chyba z niczego zrobiła byś COŚ - haha . Buziaki wielkie :)))
Alicja...ala2345
17 września 2014, 16:47I masz rację okna nie zając nie uciekną:) A Ty i tak zawsze masz pomysła by się nie nudzić czasem:) To chętnie i ja się pisze na te wykopki jak masz zamiar częstować takimi pysznościami:)
konwalijkaMala
17 września 2014, 16:45Uwielbiam co Ciebie zaglądać, bo zawsze mnie czymś zaskoczysz, masz widzę w głowie wulkan pomysłów kulinarnych:)
Nicolaa1979
17 września 2014, 16:44Mniam jak tu smacznie, oba przepisy wykorzystam w nadchodzący weekend bo szykuje mi się domówka:) pieczeń pokroję w plasterki na zimno a ciasto będzie jak znalazł bo widzę nie jest skomplikowane po twoim obrazkowym wyjaśnieniu przepisu:)
kubinka
17 września 2014, 16:36uwielbiam blogi i programy kulinarne, sama też lubię gotować, ale Ty to wyprawiasz cuda w kuchni :)
Grubaska.Aneta
17 września 2014, 16:40No to witam w klubie, teraz wskoczyły na jesień nowe odcinki Piekielnej kuchni, MasterChefa, Kuchennych Rewolucji, Rączka gotuje, Ewa gotuje no wszystko muszę obowiązkowo oglądać;) A co do blogów kulinarnych mam takie dwa ulubione:)
Magdalena762013
17 września 2014, 16:20Ale mialas genialny pomysl z tym opisem! Dzieki. To dla takich jak ja!
Grubaska.Aneta
17 września 2014, 16:26;-)
onagrubaa
17 września 2014, 15:53ale masz talent kulinarny, wziełam przepis i na pewno zrobie, i poczestuje tesciowa..heheh same smakowite pysznosci robisz.. skad umniesz robic tyle dobrych łakoci| , i przetowy....twoj facet to ma dobrze....
Grubaska.Aneta
17 września 2014, 15:57Ten zapał to chyba po mamie odziedziczyłam, ona tak lubiła kuchcikowac:-0
Gacaz
17 września 2014, 15:32Super te Twoje przepisy, proste w wykonaniu, a efektowne. Na pewno je wykorzystam. Pozdrawiam.
MonikaGien
17 września 2014, 15:30u Ciebie jak zawsze pysznie, dobrze że obiados właśnie zjadłam ;-)
aktaeB
17 września 2014, 15:16pysznie wyglada