Zakawas zrobiłam na mące żytniej razowej zgodnie z przepisem:
http://www.mojewypieki.com/post/zakwas
Trzymałam go tuż przy kuchence, żeby mu było ciepło i pod serwetką, żeby nie miał dostępu światła.
Przepis na chleb:
Przepis na chleb i pierwszy zaczynem dostałam od tesciowej z 2 lata temu. Dostałam wtedy też zaczyn do chleba.
Próbowałam już różnych wersji chleba: z mąką orkiszową, bez mąki białej, z różnymi dodatkami, jak komu w duszy gra :). Wychodzi właściwie zawsze, czasem bardziej kwaśny czasem mniej. Jedyny raz kiedy średnio wyszedł to gdy użyłam mąki z prosa, kruszył się i miał dziwny posmak. Mam w planach spróbować mąki gryczanej i jaglanej, zobaczymy co wtedy wyjdzie :).
Składniki:
1kg mąki pszennej
1,5 szklanki mąki żytniej (ja używam razowej)
1,5 szklanki mąki razowej
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka ziaren dyni
1 szklanka ziaren siemienia lnianego
może być 1 szklanka otrąb pszennych ( wtedy zamiast 1,5 szklanki mąki
żytniej i razowej wziąć po 1 szklance ) - ja robiłam właśnie tak
2 łyżki soli
3 łyżki cukru (nie używam cukru więc go pomijam)
5 szklanek zimnej wody
zaczyn (zakwas)
Sposób wykonania:
wszystkie sypkie składniki wymieszać ( musisz wziąć dość dużą miskę)
dodać zaczyn i wodę
wymieszać i odstawić na 3 godziny
po 3 godzinach odłożyć 1 łyżkę wazową do słoika, zakręcić i wstawić do
lodówki - będzie na następny chlebek
pozostała część włożyć do 2 foremek "keksówek" ok 30 cm albo 3
silikonowych, wysmarowanych olejem i posypanych sezamem, poklepać ręką
z olejem (Ja nie używam sezamu tylko papieru do pieczenia:D).
odstawić na 8-10 godzin
piec w nagrzanym piekarniku ok 1 godz i 6 min. :) w temp. 180 stopni z
termoobiegiem lub 190 - bez termoobiegu
po wyjęciu z pieca posmarować wodą ręką ( ale uwazaj - jest gorący) lub pędzlem
po 5 minutach wyjąć z foremek
NewMum
4 lutego 2015, 21:38O jaaa!!! wyglada przepysznie !!!
am3ba
5 lutego 2015, 07:16Dziękuję:)
Fryzja
4 lutego 2015, 19:29Tam w komentarzu miało być - warzywa i owoce, które były zakazane w czasie postu :)
am3ba
4 lutego 2015, 19:56:D <hug> Dzieki za info:)
thewonder
3 lutego 2015, 21:55Jak Ci wyślę składniki, to mi zrobisz taki? :P
am3ba
3 lutego 2015, 22:09:) jasne :) hehe
Trolala
3 lutego 2015, 20:38wygląda mega apetycznie :)) gratki przeogromne;) pozdrawiam
am3ba
3 lutego 2015, 20:45Dziękuję:)
kadus90
3 lutego 2015, 11:09jaki cudowny ten chlebek! aż poczułam zapach chleba :) widać, że jest wilgotny w środku a nie suchy jak wiór :) Nie ma to jak własny wyrób :)
am3ba
3 lutego 2015, 11:30Dzięki :) Jest bardzo wilgotny. Nie znam osoby, której by nie smakował. Nawet mi, a ja z chlebem jestem na bakier:). Polecam naprawdę, sam się robi, a człowiek może poćwiczyć :)
Eyrene
3 lutego 2015, 10:34Tak się spytam, on na pewno jest upieczony? Robiłam kilka razy chleb i za każdym razem wychodził mi dużo bardziej przyrumieniony i taki jakby w środku bardziej... chlebowy :P
am3ba
3 lutego 2015, 10:46Jest dopieczony. Mi wychodzi zawsze taki jasny. Jest przepyszny. Tesciowej wychodzi ciemny. Wiem, że nieraz chciała żeby był jasniejszy i nie wychodzi jej :). Nie mam pojęcia od czego to zależy:)
Eyrene
3 lutego 2015, 11:09W takim razie to chyba kwestia piekarnika :)
myobsesion
3 lutego 2015, 10:24ale pięknie wygląda!
am3ba
3 lutego 2015, 10:46Dzięki:)
Fryzja
3 lutego 2015, 10:15Cudny chlebuś! Mam kilka przepisów na ciekawe chlebki, wstawię zaraz jak tylko sama je wypróbuję :)
am3ba
3 lutego 2015, 10:46Czekam z niecierpliwością :-)